Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 04/08/2017
Arhiva Zile si Nopti

Recomandarea Zile și Nopți

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Recomandarea Zile și Nopți Share Recomandarea Zile și Nopți


Povești din Mahalaua Icoanei – Sâmbătă, 5 august, de la ora 18:00, puteți participa la un tur ghidat, prin zona Grădinii Icoanei, una dintre cele mai frumoase zone ale Bucureștiului.

Se spune că un fost ofiţer în armata domnitorului Constantin Brâncoveanu (1688-1714), ceauşul David Corbea, a ctitorit o biserică de lemn. Zona de case din jurul bisericii a format mahalaua Ceauş David. Termenul de mahala provine din limba turcă şi referă la cartier, neavând sens peiorativ ca în zilele noastre. Aici a fost donată de către Constantin Brâncoveanu o icoană ferecată în argint, realizată de meşterul Filip Nicolau. De la icoana făcătoare de minuni, oamenii au dat numele bisericii şi acesta este folosit până în zilele noastre.

Vizavi de biserică se aflau casele generalului Ioan Odobescu, ce deţinea o proprietate vastă în zona str. Icoanei. Mormântul tatălui istoricului şi scriitorului Alexandru Odobescu se află în curtea bisericii Icoanei. Şcoala Centrală de Fete a fost construită pe fostul teren Odobescu, cumpărat de Ministerul Cultelor şi Instrucţiunii Publice.

Zona ocupată de actuala grădină se numea maidan (în limba turca desemna un teren liber), în planul oraşului de la 1852 fiind desemnată ca ”maidanul stăpânirii”, adică aparţinând comunei.

În zonă se afla lacul Icoanei din care izvora Bucureştioara şi o dumbravă împădurită, nucleul de astăzi al Grădinii Icoanei. Lucrările de asanare a bălţii au început în prima jumătate a secolului al XIX-lea, în perioada prefacerilor urbanistice aduse de generalul Kiseleff şi Regulamentele organice.

Durata: 1 oră

Cost: 10 lei/adult, copiii până în 14 ani au gratuitate

Înscrieri: tururighidate@gmail.com

Turul este susținut de istoric de artă dr. Oana Marinache

Concert Luna Pătrată – Alina Manole, Raul Kusak & Adi Tetrade

Concertul lunii august din București va avea loc sâmbătă, 5 august 2017, ora 21:00, la Clubul Țăranului (strada Monetăriei 3). Formula de scenă: Alina Manole, Raul Kusak, Adi Tetrade.

Alina Manole este de departe o prezență originală pentru muzica scrisă și cântată în limba română. Dincolo de vocea aparte și de armoniile pe care le construiește, inteligența versurilor o plasează în rândul compozitorilor foarte buni, cu un stil care oscilează grațios între emisferele feminin și masculin ale iubirii, între subiecte tabu sau copilăroase. Este un lucru ușor de observat atât în aparițiile live cât și în cele 4 materiale discografice scoase din 2009 și până în prezent (“Luna Pătrată”, “Cu drag”, “Dragoste în 3”, “Fericirea de Luni”)

Fiecare dintre concertele Alinei are o amprentă anume. În ultima vreme, cântece noi sunt prezentate public, anticipând viitorul album. Terapia muzicală pe care, fără să vrea, o face cu cei care îi caută muzica, are efecte magice. Zâmbetul tuturor, de după concert, spune multe!

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută