Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 03/08/2017
Arhiva Zile si Nopti

Ansambluri participante la Festivalul Internațional de Folclor „CEAHLĂUL”

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Ansambluri participante la Festivalul Internațional de Folclor „CEAHLĂUL” Share Ansambluri participante la Festivalul Internațional de Folclor „CEAHLĂUL”


Festivalul Internaţional de Folclor „Ceahlăul” a fost creat în 1991 cu scopul de a celebra bogăţia şi frumuseţea tradiţiilor adânc înrădăcinate în cultura diverselor popoare. Prin promovarea dansurilor, cântecelor, obiceiurilor şi portului din toată lumea, Festivalul şi-a propus, încă de la început, să crească interesul asupra diversităţii culturale, dar şi asupra prezervării formelor de artă tradiţională care conferă unei culturi identitatea sa.

Vă invităm să vă bucuraţi de spectacolul dansurilor, cântecelor şi costumelor tradiţionale, la cea de-a XX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor „Ceahlăul”!

Ansamblul Asociației Culturale ”EL ASSA EL DHAHABIA

Iată cîteva dintre dansurile prezentate de ansamblul Asociației culturale ”El Assa El Dhahabia”.

”Aalaoui” este un dans tradițional, care provine din Algeria de vest. Dansul este executat de bărbați pentru a sărbători victoria dar și pentru a arăta atașamentul lor față de pământul strămoșesc și capacitatea lor de a rezista.

”Touarag” își are originea în adâncul desertului algerian, al Saharei. Dansul simbolizează lupta pentru supremație dintre două triburi pentru a controla sursele de apă și viață care sunt atât de prețioase în aceste zone deșertice și aride.

“Kabyle” este un dans care se bazează în primul rând pe prezentarea activităților sociale zilnice ale triburilor berbere; de asemenea, acest dans reflectă ceremoniile de nuntă,  împăcarea dintre părți, în funcție de mediul fiecărui trib.

”N’Haria”, dansul Nehari provine din zona „Ouled Nehar”, Wilaya de Tlemcen a Algeriei de Vest. Acest dans prezintă activități din agricultură, suferința oamenilor cauzată de secetă, lunga așteptare a venirii ploii, precum și modul în care roadele recoltelor sunt împărțite.

Ansambluri participante la Festivalul Internațional de Folclor „CEAHLĂUL”

Ansamblul de dansuri „LOD OF DANCE”, Israel

Genurile artistice prezentate de membrii ansamblului sunt dans modern, folclor, jazz și hip-hop. Fiecare dintre acestea necesită abilități fizice ridicate, o varietate de abilități personale ajungându-se la un tot unitar scenic.Combinația dintre acestea, sub îndrumarea artistică a coregrafului Moran Mary, conduce la o companie de dans care atinge virtuozitatea și la o prestație artistică incitantă și inspirată. Membrii ansamblului sunt implicați în cea mai mare parte într-o multitudine de activități care implică dansul și actul creației.

Ansamblul Maghiar de Dansuri Populare, comuna Tureni (județul Cluj)

Ansamblul maghiar de dansuri populare a fost înființat în anul 2010 de către Kolozsvari Ilona, viceprimarul comunei Tureni, județul Cluj. Tinerii au fost coordonați de către Csete Marton timp de șase ani, iar momentan ei sunt conduși de către Miklos Sandor. Pe parcursul anilor, tinerii au învățat mai multe dansuri din zona Transilvaniei: dansuri din câmpie, dansuri din Calata și dansuri din Târnăveni.

Ansambluri participante la Festivalul Internațional de Folclor „CEAHLĂUL”

Ansamblul „CUNUNA SOMEȘANĂ”, comuna Maieru (județul Bistrița-Năsăud)

Înființat în anul 1970, Ansamblul „Cununa Someşană” valorifică un repertoriu autentic al Văii Someşului Mare, îmbinat cu costumele populare autentice ale aceleiaşi zone. Are în repertoriu dansuri din întreaga Transilvanie, din Banat, Maramureş şi Bucovina.

Coregrafia ansamblului este semnată de Aurel Adrian Salvan, iar conducerea muzicală de Ionel Oarcăs. Pentru Festivalul de la Piatra-Neamț, formația a pregătit un moment coregrafic din Bistrița-Năsăud  – Obicei de nuntă de pe Valea Someșului Mare, un moment susținut de soliștii vocali Silviu Avram și Ionela Varvari și o suită de jocuri din Câmpia Transilvaniei.

Ansambluri participante la Festivalul Internațional de Folclor „CEAHLĂUL”

Ansamblul de cîntece şi dansuri “ŞTEFAN LĂUTARUL”, comuna Unirea, (judeţul Brăila)

Ansamblul „Ştefan Lăutarul” din comuna Unirea, judeţul Brăila, situată în Câmpia Bărăganului de Nord, s-a înfiinţat în martie 2014. Este un ansamblu tânăr, motivat de dorinţa de a păstra, continua şi promova tradiţiile şi obiceiurile din zona etnofolclorică de câmpie a Bărăganului Brăilei.

Anasamblul a adunat tot ceea ce a crezut că merită promovat şi dus mai departe pentru ca generaţiile viitoare să se bucure de tradiţiile şi obiceiurile stămoşilor, tradiţii ce păreau uitate în negura vremurilor. Numele ansamblului, „Ştefan Lăutarul”, nu a fost ales întâmplător; el este numele unui vestit lăutar care, cu vioara lui, îi strângea pe toţi la hora satului.

Ansambluri participante la Festivalul Internațional de Folclor „CEAHLĂUL”

ANSAMBLUL FOLCLORIC „FLORICICĂ DE LA MUNTE”, JUDEȚUL NEAMȚ

Ansamblul Folcloric „Floricică de la Munte” al Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț este unul dintre cele mai vechi și mai prestigioase grupuri artistice din România, care se bucură de popularitate datorită originalități și respectului pentru tradițiile românești autentice.

Palmaresul formației include participări și premii la importante festivaluri în România și în Franța, Italia, Polonia, Grecia, Egipt, Bulgaria, Ungaria, Serbia, Muntenegru, Austria, Finlanda, Belgia, Olanda sau Turcia. Recent, Ansamblul a primit Premiul de Popularitate la Festivalul Internațional de Folclor de la Bergama, Turcia și Marele Premiu la Festivalul de folclor de la Recea, Maramureș, unul dintre cele mai importante festivaluri folclorice din România.

Ansambluri participante la Festivalul Internațional de Folclor „CEAHLĂUL”

Programul Festivalului Internațional de Folclor „CEAHLĂUL”, ediția A XX-A AICI

Ansambluri participante la Festivalul Internațional de Folclor „CEAHLĂUL”

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută