Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 28/07/2017
Arhiva Zile si Nopti

Sinagoga Neologa Zion – Adam Freundlich

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Sinagoga Neologa Zion – Adam Freundlich Share Sinagoga Neologa Zion – Adam Freundlich


 

În anul 1870 comunitatea evreiască din Oradea s-a împărțit în două culte diferite, în contextul sciziunii Iudaismului Maghiar. Astfel au luat naștere comunitatea evreiasca Ortodoxă și cea Neologă. Într-un articol anterior am dezbătut mai pe larg această temă legată de ortodoxismul evreiesc, deci nu voi intra în detalii

Comunitatea Neologă, despre care trebuie sa stim totuși ca a avut un caracter reformator față de cei Ortodocși mai conservatori, a construit între anii 1877-1878 Sinagoga Neologă Sion (Zion) de pe str. Independeței. Clădirea a fost desenată de arhitectul șef al orașului, David Busch, construcția fiind realizată de către Kálmán Rimanóczy tatăl, de al cărui nume se leagă mai multe clădiri istorice din Oradea.

Templul a fost construit în stilul neomauric, decorațiunile interioare și exterioare fiind sumare, lucru reprezentativ, mozaicismului Neolog. Elementul cel mai reprezentativ al Sinagogii este cupola sa, care este se spirjină pe patru pandantivi prin intermediul a patru arce mari. Interiorul este dispus sub forma unui parter și un balcon construit pe trei laturi destinat femeilor. Chiar in mijloc, sub cupolă se găsește podiumul de citire al Torei, iar pe peretele estic al Sinagogii se află dulapul de depozitare al Cărții Sfinte, numit în ebraică Aron Kodesh.

De curând, cladirea a fost restaurată și inaugurată atât religios cât și turistic. Azi, Singagoga este folosită drept sală de concerte și expoziții si este inclusă în circuitul turistic al orașului. Interiorul se poate vizita de marți până duminică între orele 12:00-19:00.

 

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută