Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 21/07/2017
Arhiva Zile si Nopti

Interviu cu Codruța Vulcu, directorul Festivalului ARTmania

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Interviu cu Codruța Vulcu, directorul Festivalului ARTmania Share Interviu cu Codruța Vulcu, directorul Festivalului ARTmania


”ARTmania se identifică cu Sibiul, pe aceste străduțe s-a născut…”

 

Poate e doar o impresie personală, dar în umbra modificărilor din ultimii ani Artmania îmi pare astăzi un festival în căutarea identității. Care este crezul Artmania?

ARTmania a fost şi va rămâne, întotdeauna, un eveniment în care riff-urile de chitară s-au îmbinat cu savoarea expoziţiilor din muzee, lansările de carte, proiecţiile de film şi proiectele alternative. Festivalul va rămâne întotdeauna unul dedicat muzicii live şi universului cultural derivat din cultură rock. Desigur imposibilitatea de a avea bilete, în ultimii trei ani, în spaţiul consacrat al festivalului – Piaţa Mare, a afectat imaginea evenimentului. Dar suntem convinşi că prin revenirea la formatul cu bilete şi implementarea planului pe care îl avem pe următorii trei ani vom recupera pierderea de imagine şi statut, din ultimii trei ani.

Pentru un localnic, cineva care a fost la toate edițiile Artmania, trupele și artiștii invitați anul acesta dau impresia de siguranță, nu lăsați loc de surprize, dar nici de emoții. Cum ați stabilit line-up-ul din acest an?

Anul acesta ne-am dorit un line-up care să fie pe placul publicului fidel ARTmania. Acest public ne-a fost alături atâţia ani, chiar şi în momentele dificile. Am dorit să avem formaţii tradiţionale pentru ARTmania, cum ar fi Tarja şi Lacuna Coil, dar şi câteva noutăţi cu adresabilitate diferită. Devin Townsend Project se adresează adevăraţilor cunoscători şi iubitori de muzică, un virtuoz al chitării, un classic în viaţă cum îl numesc unii. De asemenea prin formaţii ca You Me At Six, Beyond the Black şi Walkways ne-am adresat unui segment mai tânăr, interesat de noul curent din muzică rock şi metal. Polonezii de la Riverside sunt însă favoriţii mei. Un rock progresiv de mare calitate, ce exprimă în cântecele lor dorul pe care îl purtăm pentru persoanele dragi, pierdute mult prea devreme. Cumva simt că ei cânta dorul echipei ARTmania pentru colegii, prietenii şi colaboratorii noştri care au pierit la Colectiv. Şi care acum sunt cu noi numai în spirit. Adrian Rugină a fost primul om alături de care am lucrat în această industrie, pe vremea când amândoi eram doar nişte tineri studenţi visători.

Cum se vând biletele în ediția din acest an? Mai are Sibiul forța de atracție turistică pe care o avea în 2007 sau în anii de după Capitala Culturală?

Cred că festivalul ARTmania în Piaţa Mare va reprezenta întotdeauna o atracţie pentru publicul iubitor de muzică. Pe acest stil muzical şi în această locaţie a fost construit brandul evenimentului. Desigur nu se poate corecta peste noapte deficitul de imagine creat în ultimii trei ani. Dar sperăm că odată cu ediţia 2018 să depăşim tot ceea ce am realizat până acum. ARTmania întotdeauna a avut o strategie pe termen lung, iar faptul că am ajuns la ediţia cu numărul 12 demonstrează acest lucru.

La final sunt curios cât de mult considerați dvs. că se identifică Artmania cu Sibiul? Cu bune și rele, lucruri frumoase și mai puțin frumoase…

ARTmania se identifică cu Sibiul şi cu zona centrală din oraş. Eu sunt sibiancă şi întotdeauna mi-am dorit să organizez acest eveniment la Sibiu, chiar din perioada în care eram studentă la Universitatea de Arte din Bucureşti şi mergeam cu cortul la festivaluri din Germania, Austria etc. Sibiul este oraşul copilăriei mele, ARTmania pe aceste străduţe s-a născut. În drum spre şcoala de arte, pe aleile din centrul vechi în multe ore de desen, meditaţie şi muzică. Şi sper că aici se va dezvolta şi va rămâne, pentru mult timp, inspirând generaţii viitoare de iubitori de muzică şi arte.

În 2007, Sibiul era Capitală Culturală Europeană. Iar ARTmania se afla pe-atunci la cea de-a doua ediţie. Un început de drum, aşadar, atât pentru oraş cât şi pentru festival. Cred că ambele reprezintă mai mult decât o destinaţie. Am crescut o dată cu oraşul şi iată că, la zece ani de la Capitală Culturală, echipa ARTmania vine cu un nou concept: Sibiu – Festival City: East European Music Conference, care îşi propune să coaguleze resursele culturale din România şi din Europa într-o platforma de dialog între autorităţi, organizatori, artişti şi furnizori de servicii culturale. Suntem conştienţi că proiectele durabile se construiesc atunci când suntem cu toţii implicaţi în obţinerea unui rezultat comun. Iar acela va fi întotdeauna îndreptat către oameni şi dezvoltarea unei comunităţi puternice.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută