Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 21/07/2017
Arhiva Zile si Nopti

”De ce nu citește copilul meu?” de Adela Dinu

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii ”De ce nu citește copilul meu?” de Adela Dinu Share ”De ce nu citește copilul meu?” de Adela Dinu


Nici nu mai știu de câte ori am fost nevoită să răspund, diplomat și cam evaziv, la întrebarea: “De ce nu citește copilul meu?”, însoțită inevitabil de completarea variabilă: “Pe vremea mea,…”.

Profit de spațiul pe care îl am la dispoziție aici pentru-mi spune părerea subiectivă (pentru că e întemeiată pe propria mea experiență de copil-cititor și pe experiențele celor pe care i-am cunoscut).

Lectura e o plăcere rafinată, de cunoscător; necesită deprindere, consecvență, seriozitate.

Primul pas pe drumul cunoașterii trebuie făcut de părinți. Povestea de noapte bună citită de părinte reprezintă primul contact (chiar și mediat) al copilului cu lumea cărților.

Apoi, cărțile trebuie să fie prezențe firești în cotidianul imediat al copilului. Poate cel mai important lucru e legătura părintelui cu cartea. Un copil își va urmări întotdeauna părintele, modelul.

Copilul va detecta cu stupoare falia între sfaturile binevoitoare ale părinților care îl îndeamnă să citească și comportamentul ipocrit al acestora, când se așază comod în fața televizorului.

Nu în cele din urmă, cred că un copil constrâns să citească (nesuferitele pagini obligatorii…) va fi, cu certitudine, un adult care va detesta lectura, pentru că o va asocia cu absența libertății de a alege.

Așadar,un părinte care citește el însuși are cele mai mari șanse să crească un copil receptiv, cultivat, liber și iubitor de cărți.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută