Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 21/07/2017
Arhiva Zile si Nopti

”10 și pe mai departe…” de Răzvan Sădean

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii ”10 și pe mai departe…” de Răzvan Sădean Share ”10 și pe mai departe…” de Răzvan Sădean


Dacă înainte de anul critic 2007, Sibiul trăia încă din tradiții culturale valoroase, dar neadaptate la timpul prezent, odată cu 2007, a avut loc acel moment zero, când instituțiile de cultură și ONG-urile, împreună cu primăria au făcut front comun pentru a da coerență pe termen lung ideii de eveniment cultural, de agendă culturală.

Prin urmare, în Sibiul lui 2017 actul cultural nu se desfășoară după cum bate vântul, ci e orchestrat și discursiv.

Se experimentează în a da un cadru artei contemporane vizuale, cu precădere la inițiativa artiștilor care trăiesc în Sibiu, cât și a managerilor culturali.

Artele performative funcționează de ani buni ca o carte de vizită pentru Sibiu, muzica pop și rock la fel, prin festivaluri adresate unui public larg și avid de vedete locale și internaționale.

Suntem acum mai puțin anxioși în a primi noul și nefamiliarul.

Chiar dacă ne-am urnit mai greu în primii ani, acum suntem așezati și pe deplin familiarizați cu o agendă de evenimente care ne face să ne simțim integrați și, de multe ori, chiar dă tonul.

Sibiul și-a reprimit personalitățile blazon care înainte erau împrăștiate în Europa și circumspecte față de lipsa unei coerențe și punere în context european a localului.

Astfel, în Sibiu s-au reactivat scriitori, actori și artiști plastici.

Sibiul a devenit din nou atractiv, constituindu-se ca o platformă de dezbatere, un pol de cunoaștere.

În ultimii ani am învățat că exilul cultural nu e funcțional și că efortul colectiv și miza comună aduc bunăstare și creează contexte favorabile de dezvoltare.

Aniversăm, comemorăm, dar în paralel creăm noi structuri.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută