Dacă înainte de anul critic 2007, Sibiul trăia încă din tradiții culturale valoroase, dar neadaptate la timpul prezent, odată cu 2007, a avut loc acel moment zero, când instituțiile de cultură și ONG-urile, împreună cu primăria au făcut front comun pentru a da coerență pe termen lung ideii de eveniment cultural, de agendă culturală.
Prin urmare, în Sibiul lui 2017 actul cultural nu se desfășoară după cum bate vântul, ci e orchestrat și discursiv.
Se experimentează în a da un cadru artei contemporane vizuale, cu precădere la inițiativa artiștilor care trăiesc în Sibiu, cât și a managerilor culturali.
Artele performative funcționează de ani buni ca o carte de vizită pentru Sibiu, muzica pop și rock la fel, prin festivaluri adresate unui public larg și avid de vedete locale și internaționale.
Suntem acum mai puțin anxioși în a primi noul și nefamiliarul.
Chiar dacă ne-am urnit mai greu în primii ani, acum suntem așezati și pe deplin familiarizați cu o agendă de evenimente care ne face să ne simțim integrați și, de multe ori, chiar dă tonul.
Sibiul și-a reprimit personalitățile blazon care înainte erau împrăștiate în Europa și circumspecte față de lipsa unei coerențe și punere în context european a localului.
Astfel, în Sibiu s-au reactivat scriitori, actori și artiști plastici.
Sibiul a devenit din nou atractiv, constituindu-se ca o platformă de dezbatere, un pol de cunoaștere.
În ultimii ani am învățat că exilul cultural nu e funcțional și că efortul colectiv și miza comună aduc bunăstare și creează contexte favorabile de dezvoltare.
Aniversăm, comemorăm, dar în paralel creăm noi structuri.