Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 07/07/2017
Arhiva Zile si Nopti

Interviu cu Sebastian Gheorghiu

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Interviu cu Sebastian Gheorghiu Share Interviu cu Sebastian Gheorghiu


Am stat de vorbă cu Sebastian Gheorghiu, directorul ICon Arts, despre ediția din acest an festivalului, poate cea mai mare și mai bogată de până acum.

 

”Am fidelizat un public al nostru care an de an ne este alături.”

 

Cum ați ajuns la ideea de a duce arta în sate, precum Richiș sau Alma Vii? Ce așteptări aveți de la publicul de acolo?

Pot să vă spun că arta se află deja în aceste sate, o puteți descoperi fie în detalii subtile, poate un simbol aflat pe o poartă sculptată în lemn, fie o puteți găsi în arhitectura veche, la bisericile din secolul XV. Așa ne-a venit firesc ideea să organizăm aici Festivalul ICon Arts, completându-i numele cu Transilvania. De altfel, fiecare ediție din cele 14 derulate până acum a căutat să aducă o experiență unică celor înscriși la cursuri, veniți din toată lumea, prilej cu care i-am invitat mereu să descopere spațiile de basm ale României. Edițiile de până acum, toate s-au desfășurat în spații cu istorii vechi precum Cisnădie, Cisnădioara, Sibiu, Breaza, Avrig, Mediaș, Sighișoara.

Publicul din aceste sate este foarte receptiv. Peste tot se simte un entuziasm al noilor începuturi fiindcă turismul animă foarte mult atmosfera. Sunt mulți străini, orășeni care au decis să se mute în satele din Sudul Transilvaniei. Cred că publicul va fi încântat de acest mix cultural reflectat și în artele contemporane.

Ce este o „șezătoare postmodernă” și ce presupune ea pentru publicul general?

De-a lungul timpului, viața la sat, oricât de multă treabă ar fi fost de făcut, cuprindea și un moment de șezătoare în care oamenii își trăgeau sufletul, povesteau și, cine știe, poate chiar așa s-au născut legendele, din bucuria de a povesti la o „șezătoare”. De aici am plecat și noi când am creat acest concept alături de prietenii de la Mihai Eminescu Trust. Am preluat ideea de comunitate care se reunește la o astfel de șezătoare. Artiștii formează ei înșiși o comunitate intrnațională. Ne bucură foarte mult că avem prilejul să unim mai multe tipuri de comunități la acest eveniment. Am pregătit mai multe surprize, la ceas de seară, după cum veți descoperi o parte din ele și în program. Iar noțiunea de „postmodernă” din titlu face trimitere la faptul că propunem o reactualizare a acestui obicei al comunității la care adăugăm proiecții de film, povești lângă ceaun, muzică live, tradiții unice în lume.

Cum se îmbină muzica, dansul și actoria cu arta culinară?

Sincretismul nu l-am inventat noi, oricât am fi vrut, tot la sat s-a născut. În același spirit al „șezătorii postmoderne”, invităm publicul să descopere prin propriile simțuri cum se îmbină fiecare artă cu orizonturile sale de experiență. Noi sperăm să-i surprindem pe toți cei prezenți cu noi asocieri sinestezice – la care se adaugă și cadrul natural de poveste care cucerește pe oricine.

Ce reacții aveți de la participanții din străinătate la școala de vară? Cum se simt ei în Transilvania?

Festivalul a generat deja o tradiție în rândul cursanților, fie că vin din România sau de pe alte continente. Confirmarea noastră este că o parte dintre ei revin. De fiecare dată Transilvania a fost pentru ei un spațiu cu mult peste așteptări.

În afara acestor evenimente, ce vor putea vedea și auzi sibienii la ei în oraș?

Unul dintre evenimentele care se disting este concertul susținut de Alexandru Anastasiu și RTÉ Contempo Quartet, miercuri, 26 iulie la Sala Thalia. Vor fi interpretate lucrări în premieră mondială – o traditie la ICon Arts, așa cum se întâmplă la programele de referință din străinătate. Ne bucurăm că de 3 ani menținem parteneriate solide cu Asociația Compozitorilor din Irlanda și Finlanda. De asemenea, tot la Sibiu, joi, 27 iulie, vor concerta cei mai buni dintre cei mai buni cursanți, iar luni, 24 iulie, vă invităm să ascultați un cvartet de chitare în formulă inedită. Pe 21 iulie de la ora 18:00 vă invităm și la Șelimbăr, în spațiul răcoros al Bisericii evanghelice, la un nou concert de muzică de cameră.

Putem trage concluzia că prin ediția din acest an, în care artele noi se îmbină cu tradițiile vechi, festivalul ICon Arts consolidează la un nivel și mai profund legăturile cu Sibiul?

Din 2006 de când suntem în Sibiu, am fidelizat un public al nostru care an de an ne este alături și la care se adaugă numeroși turiști străini care apreciază foarte mult partea de muzică nouă. Iar de data aceasta, pe lângă concertele din Sibiu sunt aceste evenimente deosebite din împrejurimi precum Șelimbăr, Biertan, Alma vii, Richiș, Mălâncrav, unde toată lumea este așteptată să schimbe decorul de oraș pe cel al artelor noi din sate vechi.

 

Interviu realizat de Ștefan Dobre

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută