Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 29/06/2017
Arhiva Zile si Nopti

Serile filmului românesc | Interviuri

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Serile filmului românesc | Interviuri Share Serile filmului românesc | Interviuri


A fost o ediție care a adus la Iași zeci de nume importante ale cinematografiei românești. Am adunat aici câteva vorbe de duh de la câțiva dintre invitați, care, ori au fost copleșiți de Iașul nostru, ori au reluat o idee la care țin și pe care vor s-o transmită lumii.  

„Anul acesta am încercat să oferim publicului spectator o altă viziune asupra cinematografiei românești. În acest demers am fost îndrumați și susținuți chiar de invitatul special al ediției, regizorul ieșean Cristian Mungiu. Regizorul a complotat cu ambasadorul cultural, Irina-Maragreta Nistor, și a realizat selecția oficială din festival. S-au surprins cele mai importante etape din cinemaul românesc, cu puncte de reper precum 100 de lei (regia: Mircea Săucan) un film din anul 1973 și până la Noul Cinema Românesc semnat de Radu Muntean, Adrian Sitaru, Cristi Puiu sau Corneliu Porumboiu. A fost ofertă de neratat, iar publicul a răspuns prezent la proiecțiile din cele șase spații.” Andrei Giurgia (directorul SFR)

„Mă întorc acum cu zece ani în urmă și îmi amintesc că dorind să arăt filmul 4,3,2, am constatat că trebuie să organizez un fel de caravană. Aceasta a venit dintr-o necesitate practică, pentru că nu erau săli, nu erau cinematografe. Eu știam câte sunt, dar nu mi-am dat seama de impactul pe care premiul îl va avea. Primeam tot felul de semnale de la oameni că vor să vadă filmul, dar nu aveam cum să-l arăt. Nu este simplu să treci peste o zi de acel fel. A doua zi, după ce s-a anunțat până și bunica mea de acasă dădea interviuri la Iași.” Cristian Mungiu (regizor, invitatul special al SFR 2017)

„În primul rând, îmi place atmosfera. Sunteți frumos atipici, prin felul în care sunt concentrate lucrurile: cum ne-ați primit, cum aveți atenția vie și sunteți vigilenți la ce nevoi au invitații. Acum, Iașul mă surprinde în sensul bun și propriu al cuvântului, că se dezvoltă. E din ce în ce mai civilizat, din ce în ce mai frumos. Să dea Dumnezeu să fie pe o curbă ascendentă, poate reîntorcându-se la ce a fost Iașul odată și depășind, conform mileniului trei și anului în care ne aflăm, așteptările cetățenilor și a celor care îl vizitează.” Adrian Titieni (actor)

„Nu ne implicăm în proiecte în care nu credem și nu pot decât să vă mulțumesc pentru oportunitate, e o oportunitate practic și pentru mine și pentru Agenția Națională de Presă AGERPRES, să fim parteneri cu voi. Felicitări, normal, banalele felicitări ca să zic așa, dar dacă aș putea aș desena cumva niște felicitări frumoase ca să nu fie doar niște cuvinte. Și mult succes în continuare, evident. Cum a zis și Andrei Giurgia, directorul SFR, când se termină o ediție, se gândesc deja la anul următor. În consecință, am ajuns să ne gândim și noi deja la festivalul următor.” Alex Giboi (directorul general AGERPRES, partener al SFR)

„Sunt impresionată de energia și de entuziasmul tinerilor care se ocupă și care și-au imaginat acest festival. Vă doresc viață lungă, interes din ce în ce mai mare și câți  mai mulți invitați. Sperăm ca în curând să aveți și o competiție căci este foarte important acest lucru. Cred că este un festival sortit succesului.” Anamaria Marinca (actriță)

„Am fel de fel de preocupări în afara cinematografului, într-adevăr mai joc, dar rar. Altădată făceam trei sau patru filme pe an, acum fac un film la trei-patru ani. E o mare diferență. Dar mă așez în alte lucruri. Am un recital, foarte frumos, pe care l-am făcut în multe locuri și a avut succes. Îl prezint pe Eminescu simfonic, așa cum merită să fie prezentat, ca om, ca geniu și ca poet divin. Eminescu este ființa superioară care ne-a fixat în istorie, este dovada naționalității românilor. Mă supără faptul că în zilele noastre, Eminescu nu mai este ridicat la valoarea și la nivelul la care ar trebui.” Dorel Vișan (actor)

„Nu mă gândesc ce așteaptă oamenii să vadă, pentru că dacă îi întrebi, ei vor ști întodeauna să-ți răspundă ce ar vrea să vadă: „Aș vrea să fie ceva tare, așa, de râs dacă se poate, cu interpreți îndrăgiti, cu scene violente, dar, în același timp, cu multe chestii de dragoste și să fie tare, ca în viață, dar nu chiar ca în viață, pentru ca m-am săturat să mă uit pe fereastră și să văd viața așa cum e”. Spectatorul nu știe ce vrea și, în general, nici nu trebuie să știe ce vrea. El trebuie să se nimerească, dacă îl poți atrage în sala de cinema, unde se difuzează filmul tău. Eu fac filme pentru un singur spectator, care sunt eu, cu voia dumneavoastră, ultimul de pe listă. Îmi place să cred că sunt un foarte bun spectator de film. Combin în mod fericit, procentual, cinefilul înrăit cu coafeza.” Nae Caranfil (regizor)

„Sunt și eu un om normal. Toata lumea își închipuie că actorii sunt persoane cu superputeri, cu niște vieți total secrete. Nu. Mă mișc și eu ca toată lumea, beau apă ca toată lumea. Am multe hobby-uri, iar una dintre pasiunile mele este să merg pe munte, ca adevărații montagniazi și acolo îmi găsesc liniștea, admir frumusețile naturii. Am fost și ieri în Grădina Botanică.” Vlad Ivanov (actor)

„Cinematografia cred că are nevoie de spectatori. Are nevoie de oameni care să își dorească să vadă un film, să petreacă o oră-două, cât durează filmul, eventual să plătească și bilet. În momentul în care cinematografia ar avea asta, ar fi bine și sănătos. Regizorii ar trebui să abordeze strict ce îi inspiră, ce vor ei să spună. E o libertate de alegere uriașă.” Daniel Sandu (scenarist, regizor)

Realizator: Corina GIURGIA

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută