Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 26/06/2017
Arhiva Zile si Nopti

”Viitorul citește bine” de Marian Coman

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii ”Viitorul citește bine” de Marian Coman Share ”Viitorul citește bine” de Marian Coman


Piața de carte din România este jenant de scăzută, ocupăm ultimul loc în UE și la acest capitol, în ciuda faptului că se invocă trecutul glorios al consumului de carte.

Știm că, în comunism, tirajele erau enorme, comparativ cu cele de astăzi, știm că se cumpărau mult mai multe cărți decât acum, știm că existau ediții care se vindeau pe sub mână și că erai obligat să cumperi 2-3 cărți stupide doar pentru că erau la pachet cu cea pe care ți-o doreai.

Dar efervescența despre care tot vorbim nu a lăsat cine ştie ce urme, se pare că cititorii fie au dispărut, fie nu s-au format cu adevărat. Poate am avut de-a face cu oamenii care se mulțumeau să-și umple mai mult biblioteca.

Cititorii adevărați, cei care citesc pentru că asta le făcea plăcere, nu pentru că pur şi simplu se plictiseau, erau puțini, altfel nu îmi explic situația de azi.

În ultimii ani, însă, a apărut un fenomen care îmi dă speranță: a explodat vânzarea de carte pentru copii și adolescenți. Și nu vorbesc aici despre cărți aflate pe listele cu lecturi obligatorii, ci despre titluri pe care le descoperă şi le aleg ei înşişi, cu maturitatea cititorilor formaţi.

Sunt sigur că asistăm la formarea unei generații reale de consumatori de carte, care are preferinţe bine definite şi un real simţ critic.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută