Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 26/06/2017
Arhiva Zile si Nopti

Interviu Daniel Vulcu

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Interviu Daniel Vulcu Share Interviu Daniel Vulcu


Daniel Vulcu este directorul general manager al Teatrului Regina Maria din 2011 și actor al aceluiași teatru din anul 1983, unde a jucat numeroase roluri de succes, prin care s-a remarcat în lumea culturală orădeană și nu numai. Activitatea s-a artistică nu s-a rezumat doar la actorie, Daniel Vulcu a semnat și regia unor spectacole de teatru, dintre care amintim „Și miniștrii calcă strâmb”, „La Iunion, birjar!” și „Dragoste în patru tablouri”.

  1. Când și unde a început aventura artistică a lui Daniel Vulcu?

Pe la vârsta de șapte ani am jucat împreună cu copiii din imobilul în care locuiam „Lupul” din „Scufița roșie” în limba germană. Spectacolul a fost susținut pentru părinții noștri și ceilalți vecini. Cu banii adunați ne-am dus la cofetărie.

  1. Cum gestionați cele trei profesii, de actor, uneori regizor și director de teatru?

Primele două sunt meserii de vocație și ca atare le fac cu o plăcere deosebită, aceea de director fiind una care necesită aptitudini care nu țin de talent, ci de capacități organizatorice. Aceasta din urmă îmi aduce la rândul ei satisfacții legate de bunul mers al teatrului.

  1. Aveți vreun rol sau vreo piesă la care țineți în mod special?

Da, întotdeauna ultimul rol e cel pe care-l iubești cel mai mult, cu condiția să fie o reușită. În cazul meu, este vorba despre „Domnul Jurdan” din spectacolul cu același nume, regizat de Victor Ioan Frunză. În mod special țin foarte mult la spectacolul „Și miniștrii calcă strâmb”, care se joacă de 10 ani cu sala plină.

  1. Aţi izbutit ceea ce niciun director al Teatrului orădean nu reuşise după 1990: să readuceţi publicul la teatru. Cum aţi făcut asta?

În primul rând am dezvoltat conceptul de „publicuri” printr-o strategie repertorială aleasă pe gustul publicului, ce îmbină în același timp pretențiile criticii de specialitate. Se poate observa în acești ani o paletă foarte largă de proiecte, începând cu spectacolul muzical, comedia bulevardieră, teatrul-dans, eseuri teatrale, teatru clasic și modern, teatrul documentar, spectacole desfășurate în diverse spații (spectacole pentru Sala Mare, spectacole de tip studio, în aer liber și alte spații neconvenționale). Mai mult, ne-am adresat în tot acest timp atât publicului tânăr cât și celui matur. Nu am uitat nici de publicul foarte tânăr și ca atare, i-am oferit prin intermediul spectacolelor Trupei Arcadia reprezentații cu adresabilitate de la 0 la 12 ani.

  1. Aţi programat spectacolul “Episodului Lear” în Piaţa Unirii. Plănuiţi şi alte evenimente în aer liber în spaţiile recent reabilitate de Primărie? Cum sunt primite de public evenimentele teatrale în aer liber?

Chiar și înainte de reabilitarea spațiilor din oraș, ne-am creat un obicei din a aduce spectacole cât mai aproape de spectatori, în stradă sau în spații neconvenționale. Spectacolele în aer liber se desfășoară tot sub conceptul de „publicuri” și faptul că ne ducem noi către spectatori creează o legătură mai strânsă între public și actor și lansează totodată o invitație pentru spectacole care se joacă în sală. Consider că publicul a arătat întotdeauna un interes special pentru acest tip de spectacole, indiferent dacă a fost intrarea liberă sau cu bilet.

  1. Festivalul de Teatru pentru Copii Arcadia este în plină desfășurare. Ne spuneți câteva cuvinte despre acest festival?

Festivalul de Teatru pentru Copii Arcadia propune un concept nou, mai precis un festival care se desfășoară în fiecare weekend pe parcursul unei luni întregi întocmai pentru a facilita posibilitatea părinților de a-și aduce copiii la teatru. Propunerile teatrale sunt diversificate și se adresează atât copiilor foarte mici, cât și adolescenților. De asemenea, avem evenimente conexe menite să dezvolte spiritul creativ și ludic al copiilor, cum ar fi atelierele de creație în aer liber susținute de ONCR Oradea. Anul acesta am pregătit și mai multe surprize, printre care tombola cu premii care se desfășoară după fiecare spectacol.

  1. Acum pe final de stagiune, vă rog să ne povestiți despre succesul acestui an teatral.

Stagiunea 2016-2017 a fost o stagiune bogată în proiecte care s-au dovedit a fi un real succes. Doar Trupa Iosif Vulcan a avut opt premiere, fără să numărăm și producțiile Trupei Arcadia și ale Ansamblului Folcloric Profesionist Crișana. De asemenea, am participat la numeroase festivaluri prestigioase din țară de unde ne-am întors încununați cu succes. În acest sens, este suficient să amintim cele cinci premii câștigate de spectacolul „Leonce și Lena” la Festivalul Internațional de Teatru „Atelier” care s-a desfășurat în Baia Mare luna aceasta.

  1. Un teaser pentru următoarele proiecte ale Teatrului Regina Maria? Ce noutăţi aduce viitoarea stagiune?

Momentan avem în pregătire două proiecte care vor avea premiera în toamnă, unul dintre acestea fiind „Regele Cerb”, regizat de renumitul Alexandru Colpacci. Viitoarea stagiune va aduce spectacole puse în scenă de regizori cunoscuți precum Alexa Visarion, Laszlo Bocsardi, Horia Suru, Alexandru Dabija sau Gavriil Pinte.

  1. Ce faceți în timpul liber? Aveți vreo guilty pleasure?

Timpul liber mi-l dedic copiilor mei, iar una dintre „plăcerile vinovate” este că îmi plac vinurile rafinate.

 

 

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută