Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 26/06/2017
Arhiva Zile si Nopti

”Călătorie într-un picior” de Adela Dinu

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii ”Călătorie într-un picior” de Adela Dinu Share ”Călătorie într-un picior” de Adela Dinu


Proza Hertei Müller mă incomodează. Poate pentru că nu e proză, ci poezie în adevăratul sens al cuvântului.

Iată o mostră: “în fiecare dimineață mă trezesc având siguranța că fac ceva greșit. Dacă n-aș avea această siguranță, aș rămâne întinsă în pat, aș sta cu ochii în tavan și aș aștepta. Dacă dimineața ar fi un dialog, o portocală sau un ziar, aș putea-o folosi. Apoi mă duc în oraș. Chiar și în cele mai frumoase case a fost torturat cineva. Nu pot să mă bucur că ele există. Văduvele germane au fețe colțuroase și părul lor cârlionțat e ca zăpada și oțelul.” (“Călătorie într-un picior“, p. 188)

Întreg romanul este un lung poem al înstrăinării (scris într-o interminabilă transă), în care oamenii sunt marionete, iar obiectele magnetizate sunt amulete ale destinului.

Încărcătura magică atribuită lucrurilor neînsuflețite o apropie pe scriitoare de Max Blecher, singurul care reușește să anime astfel spațiul mobilat din imediata apropiere.

Totul pare filmat cu încetinitorul. Cealaltă țară și țara aceasta sunt concepte nedefinite, permutabile. 

Personajul este călătorul prin excelență, omul pentru care nici un loc nu este acasă (pentru că acasă este un concept neinventat încă), apatridul.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută