Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 20/06/2017
Arhiva Zile si Nopti

Festivalul Operelor Independente | Program

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Festivalul Operelor Independente | Program Share Festivalul Operelor Independente | Program


Aflat la prima ediţie, Festivalul Operelor Independente este o iniţiativă inovatoare în contextul cultural regional precum şi în perimetrul instituţional căruia îi aparţine Ateneul din Iaşi.
Suita de manifestări are ca idee centrală susţinerea, promovarea şi impulsionarea producţiilor din domeniul teatrului muzical realizate de către artiști independenți, indiferent de cetăţenie, precum și spectacolelor realizate de instituții de învățământ academic de profil. Punerea în valoare a tinerilor interpreţi şi realizatori, prin aducerea lor în prim-planul vieţii artistice, reprezintă o oportunitate de afirmare, dezvoltare şi recunoaştere profesională.
Festivalul este deschis şi lucrărilor muzicale în primă audiție precum și producțiilor experimentale de teatru muzical, dorindu-se o întâlnire între tradiţia genului şi impulsurile novatoare ale secolului 21, propunând publicului spectacole de operă, operetă şi spectacole muzicale pentru copii, stimulând creativitatea, inovaţia şi experimentul în interpretare şi realizare scenică.
Festivalul NU se adresează producţiilor realizate de către instituţiile de stat de profil.

Dido & Aeneas de H. Purcell

Dido și Aeneas, lucrare muzicală creată în secolul al XVII-lea de compozitorul baroc Henry Purcell, pe un libret realizat de scriitorul Nahum Tate, bazat pe cartea a IV-a din Eneida, creație a poetului roman antic Virgiliu. Este indiscutabil cea mai importantă operă britanică din toate timpurile.
Opera Dido și Aeneas a căpătat o largă răspândire în întrega lume, popularitatea sa datorându-se muzicii sale profunde, expresiv-umane și, mai ales, unității logice a dramaturgiei muzicale.
Subiectul operei ilustrează mitul antic al iubirii dintre Dido, Regină a Cartaginei și Aeneas, Prinț al Troiei și modul în care forțele ostile și prejudecățile reușesc să spulbere povestea lor de dragoste. Este un spectacol despre efemeritatea iubirii, despre speranță, despre datorie și onoare, despre suferință și sacrificiu și despre milenara confruntare dintre Bine și Rău.
Spectacolul realizat de Opera Clandestina reușește să aducă subiectul acestei tragedii în zilele noastre, printr-o tratare contemporană și originală a personajelor și acțiunii, ca o dovadă a faptului că trăirile umane sunt general valabile indiferent de statut social, cultură, epocă sau spațiu geografic.
Publicul va avea ocazia să descopere una dintre capodoperele creației universale de operă, în interpretarea unora dintre cei mai talentați tineri muzicieni români ai momentului, reuniți în cadrul unui concept muzical și regizoral inedit. Sub genericul celebrei arii din finalul operei, intitulată Remember me, Opera Clandestina îndeamnă publicul să își reamintească de frumusețea muzicii clasice și de faptul că noua generație de artiști români merită să fie sprijinită și încurajată”.

Orfeo ed Euridice, Ch.W.Gluck

Facultatea de Interpretare muzicală a Academiei de Muzică Gh Dima, departamentul de Canto și Artele spectacolului muzical, are ca materie de specialitate disciplina “clasa de operă”, în cadrul căreia studenții secției Canto își pregătesc rolurile pentru licență. În fiecare an universitar se realizează între 3 și 5 producții, care cuprind studenți din toți anii de studii de licență și master. S-au realizat titluri ca : “Elixirul dragostei” de G. Donizetti, “Suor Angelica” de G. Puccini, “Opera de 4 note” de Tom Johnson, “Habanera” – fragmente din Carmen de G. Bizet, “Hansel și Gretel” de E. Humperdinck, “Offenbach soiree” – opera colaj din creația lui Offenbach, “Bal la printul Orlovsky” dupa actul II al Liliacului de J. Strauss, etc. Cu aceste spectacole studenții Academiei au participat la Festivalul de operă studențească Viva vox, au evoluat pe scenele celor două Opere clujene, au performat în spații neconvenționale ale Clujului prin intermediul proiectului Scena Urbană, precum și la alte manifestări de profil (vernisaje, spectacole caritabile,spectacole educative, Ziua internațională a tineretului samd)Spectacolul „Orfeo ed Euridice” de Ch. W. Gluck, prezentat de studenții și cadrele didactice ale Academiei de Muzică “Gh. Dima” din Cluj, este o variantă scenică modernă a poveștii lui Orfeu.
Având o scenografie minimalistă, plusul de imagine și vibrație artistică va fi adus de costume, machiaj, și ecleraj. Punerea în scenă, este una dinamică, cu accente dramaturgice subliniate de mișcare, dar și de traseul sentimentelor, sensibil interpretate de tinerii protagoniști.
Corul, format din studentii anului I secția canto, este gândit ca un personaj scenografic, care completează atât cadrul cât și acțiunea operei, devenind, alături de momentele coregrafice, liantul dintre scenele partiturii lui Gluck, omogenizând materialul scenic într-un act unic.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.