Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 13/06/2017
Arhiva Zile si Nopti

Recenzie de carte – Delacroix este tabu: suita romînească – Medeea Iancu

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Recenzie de carte – Delacroix este tabu: suita romînească – Medeea Iancu Share Recenzie de carte – Delacroix este tabu: suita romînească – Medeea Iancu


 

După volumele Divina tragedie și Cîntarea care a biruit toate cîntările, Medeea Iancu revine în peisajul poeziei autohtone cu o carte remarcabilă. Prin titlul cel puțin enigmatic, Delacroix este tabu: suita romînească, poeta lasă să se întrevadă tehnica ideatică pe care o preferă în versurile sale, și-anume cea a colajului.

 

Poezia Medeei respectă cu prisosință o poetică de activistă, a devizelor, în cadrul căreia metaforele sunt chemate să uniformizeze – un demers utopic, dar necesar – și, deci, să reechilibreze tot ce a fost pervertit în conștiința colectivă a poporului nostru. Printre subiectele tabu atinse se numără actualități prioritare jurnalisticii precum: violența, abuzul, misoginismul, încălcarea drepturilor fundamentale ale omului, avortul, maternitatea și androcentrismul. Vocea poetică din Delacroix este tabu: suita romînească este a fiicei generice abandonate de un sistem discreționar.

 

Traversată de fiorul instabilității, protagonista îngână refrenele unor nelegiuiri colective pentru care își asumă rolul de țap ispășitor („TRUPUL meu este un / proces / verbal” sau, dovadă și mai clară, motto-ul din June Jordan de la începutul cărții: „I am the history of rape / I am the history of rejection of who I am / I am the history of the terrorized incarceration of myself” – Poem about my rights).

 

Așa cum remarcă și Gabriela Gheorghișor pe ultima copertă a cărții, puterea cuvântului este pariul suprem al poetei. Vă invit să descoperiți atât izvoarele, cât și impactul acestei puteri în volumul de poeme Delacroix este tabu: suita romînească, carte esențială pentru pasionații de poezie contemporană ce poate fi achiziționată la R&R bookstores & coffeehouses de pe Republicii.

 

Amalia Mădălina Pop

(Librar din cadrul Lanțului de librării și cafenele R&R)

 

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.