După volumele Divina tragedie și Cîntarea care a biruit toate cîntările, Medeea Iancu revine în peisajul poeziei autohtone cu o carte remarcabilă. Prin titlul cel puțin enigmatic, Delacroix este tabu: suita romînească, poeta lasă să se întrevadă tehnica ideatică pe care o preferă în versurile sale, și-anume cea a colajului.
Poezia Medeei respectă cu prisosință o poetică de activistă, a devizelor, în cadrul căreia metaforele sunt chemate să uniformizeze – un demers utopic, dar necesar – și, deci, să reechilibreze tot ce a fost pervertit în conștiința colectivă a poporului nostru. Printre subiectele tabu atinse se numără actualități prioritare jurnalisticii precum: violența, abuzul, misoginismul, încălcarea drepturilor fundamentale ale omului, avortul, maternitatea și androcentrismul. Vocea poetică din Delacroix este tabu: suita romînească este a fiicei generice abandonate de un sistem discreționar.
Traversată de fiorul instabilității, protagonista îngână refrenele unor nelegiuiri colective pentru care își asumă rolul de țap ispășitor („TRUPUL meu este un / proces / verbal” sau, dovadă și mai clară, motto-ul din June Jordan de la începutul cărții: „I am the history of rape / I am the history of rejection of who I am / I am the history of the terrorized incarceration of myself” – Poem about my rights).
Așa cum remarcă și Gabriela Gheorghișor pe ultima copertă a cărții, puterea cuvântului este pariul suprem al poetei. Vă invit să descoperiți atât izvoarele, cât și impactul acestei puteri în volumul de poeme Delacroix este tabu: suita romînească, carte esențială pentru pasionații de poezie contemporană ce poate fi achiziționată la R&R bookstores & coffeehouses de pe Republicii.
Amalia Mădălina Pop
(Librar din cadrul Lanțului de librării și cafenele R&R)