Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 09/06/2017
Arhiva Zile si Nopti

”Știri” de Adela Dinu

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii ”Știri” de Adela Dinu Share ”Știri” de Adela Dinu


Nimeni nu mai crede că rolul televiziunii este să educe publicul sau să desprindă din realitatea alunecoasă acele felii de viață relevante pentru oricare individ. Fenomenul știrilor de la ora cinci nu este unul autohton și izolat. El se înscrie în tendința globală de tabloidizare a mediilor.

Se pare că civilizația nu i-a făcut pe oameni mai civilizați. Publicul cere, publicul primește. Din anonimitatea locuințelor noastre confortabile ne satisfacem voyeurismul mediatic, ne delectăm cu orori, crime, violuri trase la indigo, comentăm moralist adulterul, corupția, punem la zid, judecăm, etichetăm și ne întărim propriile prejudecăți, propriile argumente imbatabile.

Despre efectul acestui tip de știri asupra privitorului inevitabil pasiv s-au scris tomuri întregi. Poate cel mai important pericol este cel legat de pierderea potențialului empatic.

Supraexpunerea la tragediile altora ne desensibilizează, ne face imuni la suferință și incapabili de compasiune autentică. Primul pas spre îndreptare e conștientizarea. Știrile de la ora cinci ar trebui însoțite de instrucțiuni de utilizare: A se folosi cu precauție, în doze homeopatice.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.