Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 27/05/2017
Arhiva Zile si Nopti

Interviu cu Constantin Chiriac, președintele FITS

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Interviu cu Constantin Chiriac, președintele FITS Share Interviu cu Constantin Chiriac, președintele FITS


Am stat de vorbă cu președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu despre cele mai importante evenimentele ale ediției din acest an, despre cum o companie aeriană și-a schimbat programul de zbor pentru FITS și despre ce rămâne în Sibiu în urma sutelor de spectacole.

 

Cred că în ultimii 20 de ani FITS a găzduit spectacole în sute de spații de joc. Și cu toate acestea reușiți să veniți în fiecare an cu propuneri noi, proaspete, care atrag spectatorii, precum cele de anul acesta. Câtă atenție acordați descoperirii de spații noi și păstrării misterului asupra spectatorilor?

Nu ne propunem, ca pe un scop în sine, să descoperim noi spații de joc. De fiecare dată, festivalul generează proiecte, pentru că este în acord cu viața, iar viața este surprinzătoare, este plină de mistere, plină de provocări. Tot ceea ce se întâmplă provocator – și aici nu vorbesc doar de bine, ci și de rău, de ceea ce înseamnă crize, de ce înseamnă felul nostru de a gândi, dificil, și care trebuie evitat – toate aceste provocări ne pun în situația de a căuta soluții. De asemenea, mintea omului trebuie să fie deschisă, trebuie să facă legături. În condițiile în care afli că sunt biserici care au fost restaurate și orgile au început să funcționeze, pornind de la biserica din Gușterița până la cea din Slimnic, din Roșia, din Cisnădie, Cisnădioara, am considerat că e important ca aceste valori, care au costat bani și care fac parte din patrimoniu, sunt un bun material al Sibiului, al regiunii, al României ca și cultură prin toate diferențele și lucrurile concrete care aduc bogăție, să poată să fie aduse la viață. Așa s-a creat încă o secțiune în care avem, într-adevăr, în acest an, șase biserici noi care adăpostesc spectacole, adăpostesc frumos, și care dau șansa celor care le-au construit – vorbesc de sașii care de-a lungul generațiilor s-au zbătut să aibă aceste spații importante de credință, de cult, de iubire, de perpetuare a tradițiilor lor – să fie aduse la viață. În același timp, să nu uităm că anul acesta e întâlnirea sașilor din toată lumea în luna august. Între 1 și 15, vor fi peste 30.000 de sași care vor veni în toată România, și toți vor merge în locurile natale, în satele unde sunt zeci, poate chiar sute de biserici care unele sunt reabilitate, altele nu, multe au orgile funcționale, altele nu. Atunci, festivalul dă o mână de ajutor acestei inițiative extraordinare a fundației Michael Schmidt de a reabilita bisericile săsești din Transilvania, de a face posibil ca în bisericile cu orgă să aibă loc spectacole. Asta, iată, a fost o provocare, o altă provocare.

Vorbim de câțiva ani cu prietenii din Statele Unite și luând în considerare și păsându-ne că sunt militari NATO care protejează România de tot ceea ce ar putea fi rău pentru pacea ei, pentru  stabilitatea ei, pentru continuitatea ei pe parcursul european și democratic mondial, să venim cu un dar. Atunci, am gândit un spațiu în care militarii NATO să se poată bucura de ce înseamnă partea de frumos a festivalului. În același timp, să le personalizăm un spațiu care ar face parte din „casa” lor, fiind vorba de Academia Forțelor Terestre, unde e o sală de festivități și dl. general Bârsan a făcut eforturi să facă o prelungire a scenei, să o utileze cu tot ceea ce înseamnă funcționalități pentru spectacole și să aducem militari NATO de la Cincu, în proporție mare americani, dar și din țările europene, împreună cu spectatori civili, în așa fel încât să existe un dialog între civilii care înțeleg ce dar facem noi militarilor și militarii care văd civilii venind alături de ei, să vadă frumosul într-un spațiu militar care niciodată nu a primit civili pentru astfel de gesturi. Este, zic eu, un semn de a gândi, de a găsi soluții inventive pentru ca frumosul să prindă o conotație în plus în tot ceea ce înseamnă desfășurare de forțe a acestui festival.

De asemenea, personalizăm întâlnirea Școlilor și Academiilor a Universităților de Teatru din lume, într-un festival.

E important ca noua generație de artiști din lume să poată să aibă dialog cu marile valori care sunt prezente în festival, dar în același timp să-și personalizeze vocea, să-și găsească o formulă prin care ei să fie mândri că au un festival al lor, în mijlocul unuia din cele mai mari festivaluri din lumea asta. De asemenea, ei contează ca și forță, sunt o unitate și sunt parte dintr-un amalgam, dar personalizați, iată, într-un festival. Toate lucrurile astea vin, așa cum spuneam, din dialogul nostru cu noi înșine, cu viața, cu toate provocările pe care viața le aduce și cu tot ceea ce se întâmplă în lume. Sunt convins că de-a lungul timpului vor apărea noi și noi surprize care țin de raporturile noastre creative cu viața.

În premieră în țara noastră o companie aeriană introduce curse noi pentru a aduce oamenii la teatru, la Sibiu. Cum ați ajuns la această înțelegere și cu ce reacții din partea invitaților din străinătate care vin la Sibiu?

De fiecare dată încercăm să găsim căi prin care să-i aducem în condiții cât mai sigure, dar și mai convenabile pe artiștii pe care îi aducem în festival, pe toți invitații, pe toți partenerii, pe toți sponsorii, pe toți cei care doresc să ajungă la Sibiu, spectatorii în primul rând. Din păcate, nu sunt multe soluții și atunci am salutat inițiativa Lufthansa de a pune trei zboruri pe zi. Apoi, uitându-mă pe program, am văzut că exact zilele cele mai importante pentru noi, sâmbetele, duminicile, erau grevate de zborurile de peste zi. Atunci am făcut un gest normal, am scris către Lufthansa România și către Lufthansa Germania, headquarter-ul structurii, în care am spus ce facem de 24 de ani și că dorim ca ei să aibă mai mulți cumpărători de bilete, iar noi să avem servicii mai bune. Și bineînțeles, ca niște oameni normali într-o economie de piață, mi-au răspuns imediat și au spus că suplimentează cu aceste zboruri pe care le promovăm împreună. În același timp, pentru că festivalul face acest lucru care este folositor și pentru companie, conducerea a fost de acord să facă un discount de 15% la fiecare bilet care este achiziționat pentru festival. Deci câștigul este reciproc, asocierea de imagine este foarte bună și atunci când gândești normal și acționezi normal, fără a te gândi la câștigul tău personal, lucrurile se rezolvă.

Pe durata FITS orașul capătă efervescență datorită spectacolelor de stradă, care animă centrul istoric și atrag spectatori din tot Sibiul. Ce vom vedea anul acesta la secțiunea spectacolelor stradale?

Avem un număr crescut de evenimente în spațiile deschise, de la piețe până la pietonale, de la spații underground până la zone special comisionate. Bineînțeles că regina va fi Piața Mare, ca de fiecare dată, pentru că acolo putem să avem până la 30.000 de spectatori într-un eveniment. Este important ca sibienii, dar nu numai ei, toți turiștii care vin din România, dar și din lume, să se poată bucura de miracolul spectacolelor de stradă. Ele au schimbat destinul Sibiului și profilul publicului. Faptul că am putut să aducem miracolul, emoția alături de publicul de rând a însemnat, de fapt, transformarea lui într-o ființă sensibilă care iubește frumosul și care vine mai târziu să cumpere un bilet pe care noi îl ținem la prețuri realmente accesibile. Niciun bilet nu este mai scump de 40 de lei. În același timp, sibienii sunt mândri de acest festival și sunt bucuroși că pot să își aducă copiii, nepoții, părinții, bunicii, rudele, să vadă de la grandioasele spectacole din Piața Mare, din Piața Mică, toate evenimentele de pe pietonală până la focurile de artificii.

Iată, le creăm în premieră un nou spațiu: la Baza Hipică amenajăm un spațiu pentru patru zile.

Unul din cei mai mari artiști de circ, David Dimitri, vine și va susține cinci reprezentații ale spectacolului „În aplauzele voastre… Omul-Circ!”, într-un șapitou de 250 de locuri, iar biletele sunt încă disponibile. Am gândit evenimentele în primul rând pentru voi, sibienii, dar și pentru marele public, pentru că vreau să personalizăm acel loc și toată lumea să se bucure și să îl țină minte. Să facem acolo spațiu pentru circ. Va fi un cort mare de circ, iar biletele sunt numai 20 lei pentru adulți și 10 lei pentru copii. Nu există bilet atât de ieftin nicăieri. Este cadoul pe care festivalul îl face special pentru a vă putea bucura cu toată familia. Gândiți-vă că dacă sunteți patru membri într-o familie în care sunt doi copii, plătiți 60 de lei. Dacă mergeți în București, nu veți găsi un spectacol bun cu 60 de lei. Deci iată, aveți posibilitatea să vedeți ce e mai bun în zona circului. Cred că sunt bucurii extraordinare. Uitați-vă pe site-ul teatrului și al festivalului, ne-ar trebui ore să vorbesc de toate companiile de stradă, de toate companiile din Piața Mare, de toate concertele. Sunt nume extraordinare, iar ceea ce voi puteți să descoperiți sunt prezentări ale fiecărei companii, ale fiecărei personalități. Puteți să vă lămuriți despre ce e vorba, iar eu împreună cu echipa de la PR ieșim periodic promovăm companiile pe care le avem.

Pe de altă parte, festivalul capătă valoare datorită marilor spectacole invitate, a regizorilor renumiți și a actorilor celebri. Pe scurt, care ar fi spectacolele ce nu trebuie ratate la FITS 2017?

Toate cele 503 evenimente. Aici spun de spectacole, conferințe, întâlniri, bursă și de ateliere. Sunt, într-adevăr, nume enorme care vin. De la Baryshnikov la Bob Wilson, de la Pippo Delbono la Armin Petras, de la Silviu Purcărete la Dabija, de la Marcel Iureș la Philippe Genty, de la Riman Tuminas la Brenda Angiel Aerial Dance Company și așa mai departe. Credeți-mă, sunt companii independente extraordinare care vin și au spectacole cu totul și cu totul deosebite. Veți avea o ofertă pentru toate genurile și pentru toate gusturile. Zbateți-vă să vă luați cât mai repede bilete, pentru că așa cum spuneam, sunt prețuri între 10 și maximum 40 de lei. Sunt lucruri extraordinare pentru toate buzunarele. Vă reamintesc cazul celebru când am adus un spectacol din Germania care se juca în Parlamentul German și care costa 800 de euro, iar la Sibiu a costat numai 30 de lei. Credeți-mă, în afară sunt spectacole care costă câteva sute, apropiindu-se chiar de 1000 de euro sau dolari.

Cum ați selectat personalitățile care primesc anul acesta stea pe Aleea Celebrităților?

Întotdeauna am căutat mari personalități care au influențat cultura lumii în toate felurile. În primul rând, să fie mari personalități ale culturilor și țărilor pe care le reprezintă, dar și cu relevanță și implicare la nivel universal. Dacă ne uităm, de la Peter Brook la Eugenio Barba, de la Ariane Mnouchkine la Peter Stein, de la Lev Dodin la Tim Robbins, de la Klaus Maria Brandauer la Bob Wilson, toți sunt personalități care au schimbat destinul culturii mondiale a artelor spectacolelor. Ei vor deveni baza noului Institut de Cercetări în Artele Spectacolelor, pe care îl vom face în cadrului Centrului de Spectacole și Congrese în noul teatru, în așa fel încât să putem să arătăm lumii întregi pe marii făuritori ai civilizației, ai culturii naționale și mondiale a celor care au inventat și au găsit noi modalități de expresie pentru a aduce în fața publicului frumosul și emoție.

Realist vorbind, ce șanse sunt să înceapă festivalul și să nu mai fie bilete deloc pentru spectacolele indoor? Bătaie pe bilete ca anul acesta n-am văzut până acum.

Doresc din toată inima să se întâmple așa. Acesta a fost și scopul, toată lumea să poată să-și ia online, să nu se înghesuie la uși, să înțeleagă și să vadă din timp ce valori extraordinare aducem. Este o formulă civilizată de a avea posibilitatea de acces la miracol și în același timp de a ne programa din timp vacanțe, de a ne programa din timp posibilități de a petrece la modul frumos și creativ timpul nostru.

În încheiere vreau să vă întreb ce rămâne în urma festivalului? Cum simțiți Sibiul la o săptămână, sau o lună, după ce FITS trage cortina?

De fiecare dată plin de impresii. De fiecare dată  plin de regrete, de fiecare dată cu un nor de aplauze care plutește deasupra orașului, de fiecare dată cu mândria că e unul din cele mai importante orașe europene, de fiecare dată cu certitudinea că suntem capabili, suntem plini de viziune, în așa fel încât ceea ce facem pe viitor să fie cel puțin la fel de important, dacă nu mai important, și bineînțeles, cu acea tristețe că vrând-nevrând, viața trece.

 

Interviu de Ștefan Dobre

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută