Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 02/05/2017
Arhiva Zile si Nopti

CityCult | Evenimente culturale

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii CityCult | Evenimente culturale Share CityCult | Evenimente culturale


Povestea unei păsări

3 Mai/ Teatrul Național Vasile Alecsandri

Ada Lupu este câștigătoarea Premiul I pentru Dramaturgie – Monodrama pentru piesa de teatru „Povestea păsării fără cuib”, în cadrul Festivalului Internațional al Recitalurilor Dramatice „Valentin Silvestru 2016”. Piesa este de fapt povestea trecerii unui spirit feminin prin toate vârstele reale și emoționale. O încercare de maturizare incompletă, marcată de căutarea obsesivă a tatălui ca pretext pentru regăsirea profundă a mamei. Viața unei femei, percepută din perspectiva  propriului suflet,  rămas la vârsta copilăriei. Se joacă la Sala Uzina cu Teatru.

Despre o bătrână doamnă

4 Mai/ Teatrul Național Vasile Alecsandri

În Sala Mare a teatrului, de la ora 19:00, îți propunem „Vizita bătrânei doamne” în regia lui Claudiu Goga. Piesa are 2 ore și jumatate, cu pauză. Claire Zachanassian se întoarce, în orăşelul în care ca tânără a suferit o cruntă nedreptate, ca să îşi cumpere dreptatea. Bătrâna, întruchipare a unei sângeroase justiţii, oferă un miliard orăşelului ei, cu condiţia ca acela care a fost pricina suferinţelor ei, Ill, logodnicul trădător, să fie ucis. Se joacă în Sala Mare de la ora 19:00.

Cafeneaua

6 Mai/ Teatrul Național Vasile Alecsandri

Acţiunea se desfăşoară în timpul Carnavalului iar  personajele au un desen pregnant de realist pe diferite paliere ale unor varii clase sociale – de la onestul cafegiu Ridolfo (Teodor Corban), până la abilul proprietar de tripou Pandolfo (Horia Veriveş). Cafeneaua le strânge laolaltă poveştile şi devine martorul unor destine cu viciile şi virtuţile lor. Piesa se joacă în Sala Mare a Teatrului Național de la ora 19:00.

Cabaretul Cuvintelor

7 Mai/ Teatrul Național Vasile Alecsandri

Matei Vișniec are o fanatică încredere în cuvinte. Le iubește atât de mult, încât le-a transformat în personaje. Personaje care trăiesc prin sine, prin ceilalți, cu ceilalți. Acest lucru m-a contaminat și m-a pus pe gânduri. Trebuie să ne recăpătăm încrederea în cuvinte, să nu le mai abreviem, să nu le mai neglijăm, să nu le mai ostracizăm în fel și chip. Să le tratăm ca pe o necesitate a viețuirii și a devenirii ființelor noastre. Să le tratăm ca pe propriul trup și, măcar din când în când, ca pe semenii noștri pierduți prin memoria afectivă. Piesa se joacă în Sala Mare de la ora 19:00.

Freelancer Story

9 Mai/ Teatrul Național Vasile Alecsandri

Piesa se joacă din nou la Teatrul Național! Piesa este rezultatul unor reflecţii  de mai mult timp, dar mai ales în urma tragicului  sfârşit al unui tânăr actor, întâmplat acum mai bine de-un an. „Îi admir nespus pe aceşti tineri actori în blugi găuriţi, cu căşti în urechi şi rucsacuri în spate. Apropo de rucsacuri. Mă întreb mereu ce ţin ei în aceste minuscule rucsacuri. Un sandviş, un pachet de ţigări, un notebook? Sau o piesa cu un rol  pe care visează să-l joace într-un teatru?” – Ion Sapdaru. Se joacă în Sala Studio Teofil Vâlcu.

Invitație la Eșafod

11 Mai/ Teatrul Național Vasile Alecsandri

Romanul „Invitație la eșafod” este cea mai criptată și alegorică operă a lui Vladimir Nabokov din anii ‘30.  Cu această capodoperă Nabokov își ia rămas bun de la limba rusă, după acest roman își va scrie restul operei doar în engleză. Romanul include imagini cu amintiri care trec prin fața ochilor minții eroului Cincinnatus C. Acest om este condamnat la moarte și își petrece ultimele sale zile într-un penitenciar bizar unde își  scrie  jurnalul, de fapt, textul romanului  propriu-zis. Piesa se joacă în Sala Uzina cu Teatru.

Sunetul muzicii

12 Mai/ Opera Națională Română Iași

Musicalul „Sunetul muzicii” se joacă în limba română, traducerea cântecelor fiind adaptată. Producția Broadway din 1959, cu Mary Martin si Theodore Bikel în rolurile principale, s-a bucurat de un succes neașteptat. Musicalul Sunetul Muzicii s-a jucat de atunci peste tot în lume, iar în 1965 a fost transpus și pe peliculă, de regizorul Robert Wise. Filmul, în care au jucat Julie Andrews și Christopher Plummer, a câștigat cinci premii Oscar precum și două Globuri de Aur.

Cerere în căsătorie

30 Aprilie/ Ateneul din Iași

Piesa poate fi considerată un studiu despre căsătorie în ideea de pact, de alianță liber consimțită între bărbat și femeie, mai mult decât o uniune, nu în sens spiritual, ci mai degraba pragmatic, material. Până la semnătură și „da” avem, mai intai, cerere și ofertă. Ivan Vasilievici Lomov se hotărăște să-i ceară mâna fiicei lui Stepan Stepanovici Ciubukov, Natalia Stepanova, aducând în discuție bineînțeles, „zestrea”, Poiana boilor, ce duce la o serie de conflicte și tensiuni, bazate pe un joc de putere și de dominare.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută