Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 22/04/2017
Arhiva Zile si Nopti

”Murături” de Ciprian Ciocan

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii ”Murături” de Ciprian Ciocan Share ”Murături” de Ciprian Ciocan


Castraveții și borcanele se spală foarte bine în mai multe rânduri de apă. În fiecare borcan se pun câteva fire de mărar uscat. Perfect este să-l tăiați cu foarfeca în bucăți mai mici. Apoi aranjați cât mai eficient castraveții, puneți usturoiul, scuturați bine să se așeze.

Am citit la un moment dat că Sibiul a avut norocul să se nască la confluența dintre două mari culturi conservatoare: cea a sașilor temerari coloniști așezați la marginea lumii civilizate și cea a Mărginimii, recunoscuți oieri, ce poposeau în urbe mai ales duminica. Timp de vreo 100 de ani, am fost chiar capitală a Transilvaniei iar pentru 365 de zile, a Europei.

Cu toate-acestea istoria ne-a lăsat totuși să fim un oraș mic, spre mediu, cu amintiri și ambiții de capitală. Și ca de obicei trecutul, atât cel mare, de capitală de provincie, cât și cel mic, de capitală europeană e sabie cu două tăișuri. Între viitorul ca o posibilă copie a unui trecut prestigios și un viitor nou-nouț, unic și imprevizibil se cască o prăpastie, iar cele două culturi sunt încă acolo, lângă vreo câțiva liber-rătăcitori și venetici.

Între duminicile leneșe ale vechiului burg, hărmălaia turiștilor de azi și mașinile zburătoare (sau măcar fără șofer) despre care se aude de peste ocean, undeva Sibiul va trebui să-și (re)găsească personalitatea.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută