Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 22/04/2017
Arhiva Zile si Nopti

Interviu cu Simona Maxim

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Interviu cu Simona Maxim Share Interviu cu Simona Maxim


Cel mai longeviv festival internațional de Jazz din România va avea loc la Sibiu, între 18 și 21 mai. Cea de-a 47-a ediție a Sibiu Jazz Festival înseamnă: 4 zile de jazz, concerte live în aer liber, 150 de artiști din 21 de țări și, ca o noutate, intrare liberă la evenimente. Am stat de vorbă cu Simona Maxim, director executiv, și am aflat surprizele ediției din 2017.

 

Care credeți că sunt punctele forte ale Sibiu Jazz Festival 2017?

Ediția aceasta este una cu totul specială, pentru că scena principală a festivalului se mută din Sala Thalia, în centru istoric al orașului, în Piața Mică. Mai mult decât atât, pe lângă concertele în aer liber, vor avea loc diverse acțiuni și evenimente în mai multe zone ale orașului.  

 

Ați anunțat mutarea scenei principale în open air. Ce însemnătate are această ”ieșire în aer liber”?

Ieșirea în aer liber înseamnă o nouă etapă a Sibiu Jazz Festival. Odată cu organizarea festivalului în Piața Mică, dăm ocazia unui număr mult mai mare al iubitorilor de jazz să ia parte la eveniment. Pe lângă concerte publicul va putea să ia parte și la alte acțiuni precum „Jazz for Kids” – un proiect foarte drag nouă, prin care organizăm ateliere de creație și concerte educative pentru cei mici. Iubitorii de fotografie vor putea să admire Expozița „Focus Jazz”, iar cei care vor decide să se plimbe pe străzile orașului se vor putea întâlni cu muzicieni stradali. Și pentru grupurile de petrecăreți avem surprize. Pe ei îi așteptăm să petrecem împreună într-un club până în zori.

 

Cum reușiți să mențineți ”tânăr” un festival cu o vechime de imediat 50 de ani?

Tinerețea vine din suflet, iar atunci când ne menținem spiritul tânăr, așa rămânem și noi. Sibiu Jazz Festival se apropie de o jumătate de secol, dar artiștii care urcă pe scenă sunt atât de efervescenți, încât evenimentul nostru nu-și arată vârsta.

 

Cum considerați că a evoluat viața culturală a Sibiului în cei 10 ani care au trecut de când orașul a purtat titlul de Capitală Culturală a Europei?

Sibiul a evoluat mult în ultimii 10 ani. Bineînțeles, tot timpul este loc de mai bine sau mai mult, dar nu pot să nu mă bucur să văd că avem evenimente de renume care promovează cultura.

 

Cât de greu de abordat este publicul sibian? A devenit mai pretențios pe măsură ce oferta culturală s-a diversificat?

Publicul sibian este unul educat. Bineînțeles, ca o consecință a deschiderii către o ofertă culturală diversificată, pretențiile publicului au crescut, iar aici nu mă refer doar la sibieni, ci la public în general, fără să conteze foarte mult poziționarea geografică. Din punctul meu de vedere, aceste „pretenții” sunt binevenite pentru că ne ajută să evoluăm, să fim mai buni de la o ediție la alta, să ne ancorăm în zilele noastre. Și până la urmă, poate tocmai de aici vine și „tinerețea” unui festival de aproape 50 de ani.

Din păcate publicul sibian nu are posibilitatea să asculte frecvent muzică live de calitate (jazz, blues, world music, etc), în consecință vom continua și anul acesta programul pilot Stagiunea de Jazz, sperăm, cu mai multă susținere din partea autorităților locale.

 

Obiecția cel mai des auzită în ultimii ani a fost aceea a prețului piperat al biletelor. Cât costă biletele la ediția din acest an?

Nu consider că prețul biletelor este mare. Întrucât Sibiu Jazz Festival este un brand cultural de importanță națională și atrage la Sibiu foarte mulți turiști, noi am considerat că este obligatoriu să aliniem prețul biletelor la nivelul principalelor orașe din țară: Cluj, Timișoara, Iași (în București prețurile sunt cu mult mai mari). Anul acesta, intrarea la festival va fi liberă, întrucat nu avem voie să vindem bilete în Piața Mică.

 

Cum ați defini Sibiu Jazz Festival 2017 într-o singură propoziție?

Sibiu Jazz Festival înseamnă muzicalitate îmbinată cu libertate, acompaniate de o explozie de talent și însoțite de multă bună dispoziție.

 

Interviu realizat de Răzvan Sădean

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută