Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 21/04/2017
Arhiva Zile si Nopti

Interviu cu Makcim Samodaiev Fernandez

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Interviu cu Makcim Samodaiev Fernandez Share Interviu cu Makcim Samodaiev Fernandez


Makcim Samodaiev Fernandez născut în fostul URSS la Volgograd, a copilărit la Havana în Cuba.

Absolvent al Conservatorului Regal de Muzică din Anvers, Belgia cu specializare ca „Solist-Concertist” a concertat în: Belgia, Olanda, Spania, Franţa, Elveţia, Olanda, Germania, Mexic,  Cuba, Statele Unite şi România.

Din anul 2015 este solist instrumentist al Filarmonicii de Stat Sibiu.

      1. De ce Sibiu?

În primul rând oraşul şi ambianța lui. Am colaborat ca solist cu Filarmonica de Stat Sibiu şi am susţinut recital de muzică de cameră în Sala Thalia şi ne-am decis să ne mutam la Sibiu. Sibiul mi se pare un oraş deosebit şi diferit de alte orase în care am trăit anterior, prezentând în special avantaje pentru viata de familie.

  1. Cum eşti după doi ani?

Ca familie suntem încântați. Este un oraş cu mare potenţial în care există oportunități de dezvoltare continuă a proiectelor culturale. Alături de soția mea, pianista Monica Florescu, am creat o serie de concerte de muzică de cameră sub titlul „Florescu Fernandez and Friends”. 

  1. Mai stați?

Stăm. Pentru noi Sibiul este un oraş cu perspectivă atât din punct de vedere al familiei cât şi profesional.

  1. Ce trebuie Sibiul să facă?

 Este foarte important să fim conştienţi de valorile trecutului. Ca mare iubitor a muzicii lui Brahms mi-aş dori să existe măcar o placă în memoria lui Johannes Brahms, care a concertat la Sibiu în anul 1879. Sibiul are nevoie de săli de concerte diverse, deoarece există publicul avizat, lucru dovedit în seria noastră de concerte camerale, aşadar necesită mai mult de făcut din punct de vedere infrastructural. Thalia este un teatru vechi adaptat pentru concerte de toate felurile, dar nu pentru înregistrări audio de pildă.

În Sibiu am cunoscut oameni de calitate care ne-au ajutat de la început şi sunt un suport de nelipsit pentru a putea înfăptui proiecte culturale în continuare.

Makcim este unul dintre cei mai valorosi muzicieni pe care-i găsim în acest moment în oraşul nostru. El nu s-a născut aici, dar ne cunoaşte pe noi ca oameni pentru că l-am interesat. A venit plin de idei şi de putere de muncă în urmă cu doi ani şi a reuşit repede să se integreze în societatea noastră. Din păcate ca şi în cazul meu şi a altor colegi, entuziasmul are limite iar dezinteresul nu. Oameni ca Makcim ar trebui să fie susţinuți şi ascultați pentru că sunt nişte valori şi sunt aici alături de noi. „Ce oameni excepționali trec pe lângă noi, anonimi, şi noi admirăm prosteşte atâția neghiobi” Mircea Eliade.

 

Interviu realizat de Andrei Marcovici

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută