Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 17/04/2017
Arhiva Zile si Nopti

Ileana Popovici | Interviu

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Ileana Popovici | Interviu Share Ileana Popovici | Interviu


Actrița Ileana Popovici este o apariție cu totul specială în peisajul cinematografic românesc. Timpurile de aur ale filmului autohton au avut-o ca pe o nonconformistă, ușor de asemănat chiar cu Jean Seberg, din À bout de souffle, al lui Jean-Luc Goddard. A fost una dintre cele mai râvnite actrițe din acea perioadă și în interpretarea rolurilor ei avea o naturalețe aparte. Acum se bucură de roadele tinereții și continuă să facă parte din proiecte legate de film, așteaptă cu nerăbdare să iasă de sub tipar o carte despre viața sa și despre cele mai importante secvențe și reconstituiri de pe și dincolo de platourile de filmare.

Ce sentiment vă încearcă atunci când v-amintiți de toate filmele în care ați jucat?

Am un sentiment  de nostalgie, bucurie și tristețe! Nostalgia tinereții, bucuria că văd filmele apreciate și vizionaate, și tristețea oamenilor dragi, care  au plecat de printre noi.

Ce înseamnă filmul românesc pentru dumneavoastră?

Filmul românesc este o parte din viața mea! Așa că iubesc filmul românesc,  ca pe familia mea! Mă bucur că de câtva timp exista un post de televiziune  care difuzează numai filme românești. Sunt  foarte interesată  și urmăresc cu multă bucurie  filme pe care nu le-am văzut sau nu le cunosc. Apreciez mult „noul val”  al filmului românesc, dar nu înțeleg de ce se insistă atât de mult pe un limbaj trivial. Nu cred că aduce mai multă atmosferă  autentică, mi se pare forțat  și chiar  mă deranjează de  multe ori!                     

Care este cea mai puternică amintire pe care o aveți, de pe platourile de filmare?

Scenele de război  din filmul Pentru Patrie, în  regia regretatului Sergiu Nicolaescu, film pe care îl am la suflet și abia aștept să văd  reacția publicului în cadrul prezentării din festivalul de la Iași. Când auzeam „motor, la  atac!”, începeau să-mi tremure picioarele  de frică, o luam la fugă ca disperată, prin  mulțimea de soldați, tunuri, explozii, cai  și  săbii, agățată aprig de mantaua  regretatului  meu prieten și frate de film, Emil Hosu.

Care vă sunt bucuriile zi cu zi?

Familia, prietenii, animalele și grădina de la Buturugeni. Călătoriile în Basarabia sfântă, filmele, muzica, concertele și  cărțile, care-mi fac clipele luminoase!

Ce v-a învățat viața de actriță?

Că totul în viață este trecător! Important este să fii modest  și să mulțumești în fiecare zi bunului Dumnezeu și părinților  că te-au adus pe lume cu talent!

Cu ce sentiment vă pregătiți să reveniți în luna mai la Iași, la SFR?

Revin cu  o mare bucurie la festival. Iașul  rămâne  pentru noi toți orașul marilor iubiri. Aici tatăl meu, în 1932  absolvea seminarul „Veniamin Costache”. Tot la Iași am o verișoară draga, Călina, de care-mi este dor și de care mă leagă amintiri. Apreciez mult  festivalul SFR, organizat  cu atâta pricepere și dăruire. Aici avem posibilitatea de a ne reîntalni cu publicul și cu prietenii  noștri. Emoționant, pentru că la vârsta noastră nici nu știți ce  mult contează să avem reîntâlniri, dialoguri cu publicul, revederi ale peliculelor pe marele ecran.

Cu ce v-a surprins Iașul și ce vă place aici?

Copoul este unic și plin de  romantism. Îmi place să mă duc la Bojdeuca lui Creangă, să stau pe băncuța din grădină și să mă întâlnesc cu „amintirile  noastre din copilărie”. Îmi place  să mă plimb pe strazile Iașului, să mânânc o zamă bună, să intru în cât mai multe biserici. Iașul este poezia vieții noastre.

Viața vă este legată de Basarabia. Cum arată Basarabia din sufletul dumneavoastră?

Sfânta Basarabie, cum obișnuia să spună scumpa mea mamă, este neamul din care  vin și eu. Acolo îmi sunt rădăcinile. Am fost crescută  în spiritul  iubirii acelor meleaguri, a tradițiilor  și a  limbii române. După ce mi-am descoperit  rudele apropiate, acum cinci ani, nepoții, strănepoții, de  existența căroroa nu știam, Basarabia, pentru mine a devenit…acasă!  

Care sunt proiectele importante în care puneți suflet acum?

Proiecte mai puține. Important este să fie posibilă realizarea lor. În cadrul Uniunii Cineaștilor din România (UCIN), a cărei membră sunt de 45 de ani, sper să pot duce la bun sfârșit  un proiect la care țin mult: „Muzica  filmelor noastre”. Primul CD, pe care sper să vi-l dăruim  pe 24 aprilie, cu ocazia decernării premiilor UCIN la Sala Studio a Teatrului Național București, va conține muzica de film  compusă de genialul Richard  Oschanitzky. Acesta va avea o prezentare făcută de  muzicianul ieșean  Alex Vasiliu, va conține interviuri  cu mari personalități  care l-au cunoscut și veți avea ocazia să auziți chiar vocea marelui compozitor. „Muzica filmelor noastre” face parte   din patrimoniul  de  mare valoare al  culturii noastre  și vrem să o facem cunoscută. Împreună  cu Mihai Orășanu și Ioan Bain – doi specialiști în ale sunetului, sperăm să va aducem  spre  ascultare muzica  de   mare  valoare. Sperăm ca în acesta  toamna să vă aducem și muzica de film a marelui compozitor Tiberiu Olah. Lucrez  și la o carte care să aducă în atenția oamenilor marea  personalitate  românească, pe profesorul Veceslav Harnaj, mare om de știință, profesor cu multe invenții, membru al multor academii de știință din străinătate și președinte Apimondia timp de 20 de ani. Născut în 1917 în satul Baimaclia (Căușeni/Basarabia), fratele mamei mele, față de care am o datorie de onoare  ca la cei 100 de ani de la naștere să-l aduc în fața publicului  prin această carte, sper să reușesc! Iar la festival, pe 13 mai, de ziua mea de naștere îmi doresc  să vă pot oferi Reconstituiri, o   carte-interviu, reaalizată  de nepoata mea de la Chișinău, Radmila Popovici-Paraschiv.

Ce vă doriți cel  mai mult pentru lumea în care trăiți?

Sănătate, pace și iubire! Abia  aștept să ne vedem la Iași! Îmi doresc să avem o lume în care lumea iubește frumosul, în care filmele bune încă ne fac să visăm, în care actorii și regizorii reprezintă valori pentru cultura noastră. Îmi mai doresc ca toată lumea să prețuiască micile bucurii, așa cum fac și eu, așa cum ne învață simplitatea vieții.

Interviu realizat de Corina Giurgia, PR Festival Serile Filmului Românesc

Credit foto: © Cristian Radu Nema

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută