Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 17/04/2017
Arhiva Zile si Nopti

Carte | Misterul mașinuțelor chinezești

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Carte | Misterul mașinuțelor chinezești Share Carte | Misterul mașinuțelor chinezești


Amintirile ne dor, ne bucură, ne țin în viață, ne ceartă, ne împiedică sau ne dau avânt. Dificultatea  de-a te întâlni cu propriile amintiri este imensă, mai ales dacă unele dintre ele au fost reprimate, neacceptate sau dureroase. Probabil că așa cum cei șapte ani de-acasă ne fac oameni, așa și amintirile ne fac sau ne distrug. Contează foarte mult dacă ești un bun „manager” al acestora. Depinde cum te impui, cum le tratezi și cum le deschizi ușa: le primești cu o cafea amară și un biscuit uscat sau cu lapte cald și miere, – în casa memoriei tale. Florin Irimia a făcut diverse mișcări în acest sens, mișcări care s-au adunat în Misterul mașinuțelor chinezești, carte proaspăt ieșită de sub tipar la Polirom.

Poate că dacă veți pune mâna pe carte, veți începe să plângeți chiar de la prolog, așa cum am pățit eu. Înduioșătoare și plină de sincerități colorate, cartea prinde rădăcini în sufletul cititorului pentru că vorbește despre un fel de statut al copilului bucuros, supărat sau visător. Stările copilăriei fac din viața noastră de mai încolo lucruri pe măsura celor întâmplate, dorite, împlinite sau nu. Poate că multe dintre acestea ne rămân pentru a fi mereu copii, iar acest lucru este sănătos pentru o viață atât de zbuciumată și-n viteză. Relația cu părinții ne este decisivă în comportamentul de oameni maturi, ajunși cu deciziile în propriile mâini.

Florin Irimia face o panoramare a propriilor amintiri din copilărie, dar fiind parcă un propriu exercițiu de psihanaliză. De multe ori, trecând prin sită unele amintiri, (cele cu care te-ai chinuit),  prezentându-le lumii într-o formă atât de „povestoasă”, te pot unge la suflet, te pot lecui și îți dau un zâmbet pentru sfidarea tristeților lumii noastre.

Poate că Florin Irimia, dincolo de public, a scris cartea chiar pentru el, pentru sufletu-i deschis. Ce-ar fi să aflați Misterul mașinuțelor chinezești și răspunsul autorului?

Misterul mașinuțelor chinezești, Florin Irimia, Polirom, Iași, 2017

Corina Giurgia

Realizator emisiune „Idei și Efecte”- VivaFM

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută