Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 14/04/2017
Arhiva Zile si Nopti

Un sat monument UNESCO, o tură de biciclit prin Colinele Transilvaniei şi unica Sărbătoare a Rabarbărului

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Un sat monument UNESCO, o tură de biciclit prin Colinele Transilvaniei şi unica Sărbătoare a Rabarbărului Share Un sat monument UNESCO, o tură de biciclit prin Colinele Transilvaniei şi unica Sărbătoare a Rabarbărului


Dacă cuvântul „rabarbăr” nu îţi este cunoscut, atunci poate ştii de „revent”, „rabarbară” sau „rubarbă”.

O plantă primăvăratică, asemănătoare cu un brusture, dar care cu totul alte utilizări şi face bine la sănătate. Originară din Asia sau America de Nord, planta este bogată în o grămadă de vitamine (fosfor, potasiu, magneziu, fier, zinc, vitamina C) şi, de aceea, încă din antichitate, chinezii o cultivau şi o foloseau intens în scopuri medicinale – reduce aciditatea excesivă, tratează durerile, vânătăile, lumbago, are acțiune astringentă, pugativă, dar nu este recomandată persoanelor care suferă de gută, reumatism sau epilepsie.

Intens folosită în ţările anglo-saxone, însă puţin cunoscută în România, planta este specifică bucătăriei săseşti. Are un gust de neconfundat, acrişor şi este un ingredient perfect pentru sucuri, compoturi, plăcinte, budinci sau alte preparte inedite. Despre care vei afla dacă ajungi sâmbătă, 6 mai 2017, la Saschiz, judeţul Mureş.

Apreciate de turiştii români şi strâini de-a lungul anilor, preparatele din rabarbăr au redevenit vedete în bucătăria din Colinele Transilvaniei, graţie efortului făcut de Vecinătatea Femeilor din Saschiz, în fiecare an, începând cu 2012. Aceste doamne pricepute şi inimoase au redat rabarbărului strălucirea meritată, după mulţi ani în care era doar un brusture, o rădăcină crescută prin grădini, din care mamele şi bunicile făceau compot (bun după o zi de muncă la câmp) şi gem (doar în anii cu fructe puţine).

Evenimentul va avea loc între orele 11:00-16:00 în curtea și în căminul cultural al Bisericii Evanghelice Fortificate Sf. Ștefan din Saschiz. Organizat prin implicarea voluntară a femeilor şi tinerilor din Saschiz, sărbătoarea va fi o întâlnire cu gospodinele, fermierii și micii producători din Saschiz și din zona Târnava Mare, dar şi un prilej de suprize şi experienţe culturale interesante.

Vino la Sărbătoarea Rabarbărului si te vei bucura de:

– marșul plăcintelor, pe muzică de fanfară 

– concursuri cu premii 

– EduKitchen – ateliere de educatie culinara pentru copii si tineri 

– targ de produse locale autentice

– recital de chitară clasică in biserica evanghelică fortificată

– vizită ghidată la cetatea de refugiu din Saschiz

Amatorii de mişcare pe bicicletă şi de o masă bună, înainte de tentaţiile dulci, sunt aşteptaţi la Bike&Brunch!

Pleacarea se face din Sighisoara, P-ţa O. Goga (P-ţa Mitică), la 9:00 am, iar traseul, de dificultate medie, dar accesibil tuturor, va însuma 50 km (tur-retur).

Bicicliştii vor lua masa la Casa de pe Deal (nr. 200), unde tinerele gazdele, Anca şi Charlie Dalmasso, vor pregăti o masă care va împleti fain de tot preparatele tradiţionale româneşti cu cele franţuzeşti.

Colaboratori: GAL Dealurile Tîrnavelor, fundația ADEPT Transilvania, Casa de pe Deal Saschiz, Green Impact Saschiz, Hanul Cetăţii (Saschiz), Pivniţa Bunicii, Cartref Saschiz SRL, Destinaţia Colinele Transilvaniei

Pentru detalii privind fiecare activitate și noutăți, vă invităm să urmăriți pagina de Facebook a evenimentului.

Detalii despre Bike&Brunch, găsiţi pe pagina destinaţiei Colinele Transilvaniei

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută