Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 28/02/2017
Arhiva Zile si Nopti

Mo Yan | „Femeia cu buchetul de flori”

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Mo Yan | „Femeia cu buchetul de flori” Share Mo Yan | „Femeia cu buchetul de flori”


„Femeia cu buchetul de flori” este antologia de proză scurtă a romancierului chinez Mo Yan (Premiul Nobel pentru Literatură, 2012), apărută la Humanitas Fiction, în traducerea Luminiţei Bălan. Mo Yan a publicat mai mult de 80 de proze scurte, iar „Femeia…” conţine 10 texte, unele foarte scurte, altele la fel de lungi ca romanele, dar toate – originale şi captivante, scrise în acelaşi stil cu care ne-a obişnuit. În proza scurtă, realismul magic halucinant al lui Mo Yan e şi mai spectaculos, şi mai făţiş, aici nefiind loc de descrieri şi de caracterizări prea lungi.

Tematica e foarte bogată, avem şi istorii de dragoste, şi cîteva proze fantastice, unele-s scrise din perspectiva copiilor (care mănîncă fier, intră în războaie ca maturii sau sînt abuzaţi fără nici o logică) sau a femeilor (ireal de frumoase & ciudate), unele sînt violente, altele poetice, absurde, hiperrealiste, existenţialiste, filosofice sau satirice. Fiecare text de-al lui Mo Yan e fermecător şi poate fi discutat în contradictoriu, căci majoritatea se termină în coadă de peşte. Personajele sînt foarte bizare şi fac sau li se întîmplă chestii la care un european nu prea are cum să se gîndească. Recomand să citiţi cartea fără grabă, cu pauze între proze, va fi o lectură fabuloasă!

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.