Cuba Libre
Cuba Libre s-a născut în timpul războiului de independenţă dintre Cuba şi Spania în jurul anilor 1890 când Coca Cola începea să fie din ce în ce mai populară şi printre cubanezi. Soldaţii americani, susţinători ai independenţei cubaneze, au început să comande rom combinat cu cola şi cu o felie de lime stoarsă direct în pahar. Unul dintre soldaţi, mai exact Capitanul Russell, se pare că ar fi responsabil pentru numele acestui cocktail. Acesta a comandat combinaţia de rom cu cola şi lime într-un bar din Havana în toamna anului 1900 şi a stârnit interesul celorlalţi clienţi astfel încât, la doar câteva minute tot barul servea aceeaşi băutură. Atunci Russell a ridicat paharul şi a strigat “Por Cuba libre!” (Pentru o Cuba liberă).
Mojito
Tradiţional din Cuba, a devenit popular la sfârșitul anilor 1980. Un Mojito conţine 6 ingrediente: rom, zahăr (sau suc de trestie de zahăr), lime, sifon, mentă şi gheaţă spartă. Combinația dintre dulce şi citrice, împreună cu aroma puternică de mentă, maschează gustul de rom și îl transformă într-un cocktail de vară foarte plăcut.
Margarita
Există mai multe povești cu privire la inventatorul acestui cocktail și la motivația sa. Una dintre variante este următoarea: Margaret Sames, în decembrie 1948 a creat băutura în barul ei din Acapulco, folosind o parte Cointreau, două părți tequila și o parte suc de lime. Știind că cei mai mulți oameni beau tequila cu puțină sare înainte, a ales să glazureze cu sare marginea paharului. Margaret Sames s-a mutat în El Paso, Texas, în 1958, unde era cunoscută pentru petrecerile sale reuşite. În 1982 a apărut la o emisiune la NBC, unde a arătat metoda corectă de preparare a unei margarita.