Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 16/02/2017
Arhiva Zile si Nopti

Arabica vs Robusta

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Arabica vs Robusta Share Arabica vs Robusta


Coffeaua arabica este o varietate superioară, arborele crește la altitudini cuprinse între 600 și 2.200 m, este foarte sensibil la condițiile climatice (are nevoie o temperatură constantă de 20ºC) și vulnerabil la boli. Arabica are un conținut mai mare de zaharuri (8-9%) și uleiuri esențiale (aproximativ 18%), dar conține mai puțină cofeină decât Robusta. Bobul are o culoare verde-albăstruie și formă alungită.

Din această varietate se obține un espresso mai acid și nu foarte corpolent, soiul are o gamă variată de arome ușor fructate, caramel, nuci, miere, ciocolată etc. Vorbim despre arome și note naturale, date de particularitățile de sol și de tipul originii cafelei: Columbia, Costa Rica, Guatemala, Kenya, Etiopia, Burundi, Sulawesi, și nu despre cafeaua îmbogățită cu arome sintetice. Cafeaua de origine certificată 100% Arabica este cea mai pură, rafinată și gustoasă variantă de cafea recomandată pentru consum.

" "

Cafeaua Robusta, originară din bazinul Congo, crește mult mai rapid și este mult mai rezistentă acolo unde climatul este nefavorabil creșterii soiului Arabica. Coffea robusta (sau Coffea canephora) este un arbore mult mai rezistent la boli și la dăunători. Se cultivă intens în Africa, India și Indonezia, la altitudini cuprinse între 200 și 600 m. Boabele acestei specii de cafea sunt mai mici, au o formă neregulată, rotunjită și culoare maroniu-gălbuie. Conținutul de zaharuri este mai scăzut față Arabica vs. Robusta ARABICA VS. ROBUSTA de Arabica (5%), nivelul de uleiuri esențiale este de 8-9%, iar conținutul de cofeină poate fi chiar dublu față de Arabica. În schimb, din acest soi se obține un espresso foarte corpolent, cu o cremă foarte densă și o aciditate scăzută.

Această varietate nu dezvoltă arome foarte complexe, ci mai degrabă arome lemnoase, pământii, amare, fiind lipsit de aroma și savoarea soiurilor Arabica. De obicei Robusta este adăugată în amestecuri alături de Arabica, din rațiuni economice (preț mai mic), pentru a ridica nivelul de cofeină, a scădea din aciditate, sau pentru a obține o cafea mai corpolentă. O cafea 100% Robusta nu este recomandată consumului, deși se găsește încă în comerț, inclusiv pe piața din România, în special în amestecurile de cafea boabe destinate automatelor de cafea.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută