Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 16/02/2017
Arhiva Zile si Nopti

Adam Freundlich Dealul Ciuperca

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Adam Freundlich Dealul Ciuperca Share Adam Freundlich Dealul Ciuperca


Poate cel mai frumos moment al zilei pentru o plimbare la Ciuperca este înainte de apusul soarelui, când cerul este viu colorat învăluind orașul într-o lumină portocalie

Situat la nord-vest de zona centrală, Dealul Ciuperca oferă o panoramă perfectă asupra orașului. Din vârful dealului se pot admira atât cartierele rezidențiale, cât și siluetele clădirilor în stil Secession din centrul orașului. Poate cel mai frumos moment al zilei pentru o plimbare la Ciuperca este înainte de apusul soarelui, când cerul este viu colorat învăluind orașul într-o lumină portocalie.

" "

O curiozitate este că în zilele foarte senine, înspre est se poate observa conturul Carpaților Occidentali.

SCURT ISTORIC Dealul Calvarului Drumul ce azi deservește circulația autovehiculelor, numit str. Graurilor, a fost amenajat la începutul secolului XIX, iar în vârful dealului a fost ridicată o mică biserică intre anii 1839-1840 la dorințele episcopului orădean de la acea vreme. Această amenajare avea rolul de a recrea traseul procesiunilor de Paști, de aici și numele de Dealul Calvarului – Kalvária Domb (lb. maghiară)

Perioada comunistă Capela a fost demolată în anul 1955 de către regimul comunist, în locul ei fiind construit un restaurant denumit Ciuperca. Tot în această perioadă a fost construit vechiul pod metalic peste linia de cale ferată și aleea pietonală cu băncuțe și puncte de belvedere. Prin această promenadă se putea ajunge dinspre str. Olteniei până în vârful dealului, pe o alee șerpuită având aproximativ 250 de trepte.

În zilele noastre În anul 2015 promenada pietonală și parcul din zonă au fost reamenajate de către autoritățile locale. Printre altele a fost construit un nou pod peste calea ferată și drumul expres paralel cu aceasta, un amfiteatru în aer liber și numeroase puncte de belverede perfecte pentru o imagine de ansamblu asupra urbei.

Din aceste motive se pot realiza cele mai bune fotografii panoramice cu Oradea, dar și ședințe foto pentru diverse ocazii. În cazul în care doriți să adăugați o locație urbană dar totuși în natură ședintelor foto pentru nuntă, absolvire ori portofoliul personal, vă recomand să vizitați Grădina Publică Ciuperca. Din păcate la finalul anului 2016 construcția a fost afectată de o aluncare de teren și în acest moment este în stare de conservare, urmând să fie reabilitată în primăvara acestui an. După ce va fi din nou funcțional parcul de pe dealul Ciuperca va redeveni o atracție turistică, fiind un loc perfect pentru plimbare sau sport în aer liber. Cei mai puțini activi pot urca cu mașina până în vârf unde se pot delecta cu preparatele celor două localuri prezente în zonă.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută