Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 03/01/2017
Arhiva Zile si Nopti

TRADIȚII ȘI OBICEIURI DE AJUNUL BOBOTEZEI, ÎN BUCOVINA

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii TRADIȚII ȘI OBICEIURI DE AJUNUL BOBOTEZEI, ÎN BUCOVINA Share TRADIȚII ȘI OBICEIURI DE AJUNUL BOBOTEZEI, ÎN BUCOVINA


Până la sosirea preotului cu Iordanul sau Chiraleisa, nimeni nu se atinge de mâncare iar, imediat după sfinţirea mesei, o parte din bucate sunt adăugate în hrana animalelor pentru a fi protejate de boli şi pentru a fi bune de prăsilă.

„CHIRALEISA!”, DE TREI ORI

În majoritatea satelor dar şi în oraşe, în ajunul Bobotezei, 5 spre 6 ianuarie grupuri de fete şi băieţi umblă din casă în casă, pentru a vesti sosirea preotului „cu Crucea”. Această datină este asemănătoare colindatului cu „Moş Ajunul” de la Crăciun. Copiii care umblă cu Chiraleisa (de la grecescul Kyrie Eleison – Fie-ţi milă, Doamne) nu rostesc însă texte versificate, ci strigă doar „Chiraleisa! Chiraleisa! Chiraleisa!”, de trei ori.

RITUALURI ȘI PRACTICI MAGICE

O pondere deosebită, în ajunul Bobotezei, o deţin însă actele rituale şi practicile magice de profilaxie şi purificare. Dimineaţa de Ajun, înainte de aprinderea focului, se strânge cenuşa din sobă şi gunoiul din casă pentru a fi păstrate până în primăvară, când se presară pe straturile cu legume pentru a le face rodnice şi a le proteja. Fânul de sub faţa de masă şi bulgării de sare se adăugă în hrana animalelor „pentru a le feri de farmece, de boli şi de duhurile rele”. În acelaşi scop, este folosită şi agheasma luată de la preotul care vine cu Iordanul. Tradiţia spune că, în această zi sunt interzise certurile în casă şi nu se dă nimic cu împrumut.

SLUJBA DE IORDAN

În ziua de Bobotează, 6 ianuarie, credincioşii merg la biserica unde, în timpul slujbei de Iordan are loc sfinţirea apei. La sate, această slujbă se face în spaţii deschise, unde este o fântână sau, şi mai bine pe malul unei ape. După slujba de sfinţire a apei, transformată în agheasmă, fiecare persoană îşi ia apă sfinţită în vasele cu care a venit de acasă. Odată ajunşi acasă, sătenii sfinţesc cu agheasmă şura, grajdul și animalele, pomii din livadă, casa şi interiorul acesteia.

Mulţi dintre creştinii ortodocşi gustă pe nemâncate din Agheasma Mare timp de 8 zile, de la Ajunul Bobotezei, până la 14 ianuarie. Se spune că aceasta are puteri tămăduitoare, şi este folosită peste an, ori ce câte ori este nevoie.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.