Nimeni nu poate spune că Sibiul a fost un oraș liniștit peste vară, sau că nu avem parte de aglomerație pe străzi de când a reînceput școala. Însă adevăratul suflu proaspăt al orașului îl dau studenții care vin din toată țara, nu doar județele învecinate, ba chiar și din străinătate.
Deși concurență mare a fost la admitere și la Academia Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu”, cei mai mulți tineri vin să învețe la Universitatea ”Lucian Blaga”. Conducerea universității știe foarte bine că așteptările sunt mari și tocmai de aceea își întâmpină ”bobocii”, și nu numai, cu o demonstrație de forță. Universitatea organizează astfel, în 30 septembrie, Noaptea Cercetătorilor 2016, un eveniment european de mare amploare care le oferă sibienilor ocazia de a se întâlni cu cercetători din diverse domenii și de a lua parte la acțiuni științifice inedite, organizate într-o atmosferă distractivă și neconvențională. În data de 30 septembrie 2016, începând cu ora 16:00, universul fascinant al științei își va deschide porțile în mai multe locații ale Universității ”Lucian Blaga” — Facultatea de Inginerie, Facultatea de Științe, Facultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului, Facultatea de Medicină, Facultatea de Drept, Facultatea de Litere și Arte / Facultatea de Științe Socio Umane, Facultatea de Științe Economice — unde se vor organiza experimente, expoziții, concursuri, spectacole cu roboți, science-cafe, vizite în laboratoare și multe alte activități destinate publicului sibian de toate vârstele, dar în special tinerilor. ”Ne propunem să le oferim o altă imagine a vieții universitare și a carierei de cercetător. Cercetătorii de toate vârstele, profesorii cu experiență dar și doctoranzi, studenți și elevi vor intra în dialog cu sibienii; aceștia vor deveni prin și împreună cu Universitatea ‘Lucian Blaga’ parte a unui eveniment european de anvergură prin care toți ne gândim la beneficiile prin care știința, cercetarea și cercetătorii ne fac viața mai frumoasă”, a declarat Claudiu Vasile Kifor, prorector al ULBS.
Organizatorii estimează că pe la cele aproximativ 70 de standuri, din 6 locații vor trece aproape 10.000 de vizitatori. ”Am pregătit concursuri pentru studenți și elevii din peste 40 de licee și școli; aceștia vor expune proiecte prin care vor arăta în ce fel pot contribui la dezvoltarea orașului Sibiu și la îmbunătățirea calității vieții locuitorilor orașului, cele mai bune proiecte urmând a fi premiate în cadrul acestui eveniment”, a adăugat Claudiu Vasile Kifor.
Deschiderea oficială a anului universitar de la Sibiu va avea loc, așa cum a devenit o tradiție în ultimii ani, în Piața Mare. Studenții de la ULBS și cei de la AFT Sibiu își dau întâlnire în data de 4 octombrie. ”An de an, mii de tineri aleg Sibiul universitar ca drum de pornire către transformarea unei pasiuni într-o carieră de succes. Între zidurile orașului plin de istorie și cultură își plănuiesc viitorul, iar noi, mediul academic, suntem datori să ne asumăm rolul de a-i ghida cu toată responsabilitatea spre locul în care ei își doresc să ajungă. Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu și Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” își continuă misiunea de a contribui la desăvârșirea identității economice, științifice, sociale și culturale a Sibiului”, spune rectorul ULBS, Ioan Bondrea.
INVITAȚIE LA TEATRU
Sibiul nu ar fi el fără studenți, la fel cum nu ar fi același fără Teatrul Național ”Radu Stanca”. Tocmai pentru că tinerii reprezintă publicul principal al teatrului sibian, TNRS a pregătit pentru luna octombrie două premiere și un program special. Octombrie vine cu două premiere, ,,Orb de mină” în regia lui Bogdan Sărățean și ,,Rezistaența” sub regia Ioanei B. Jucan, o co-producție a Teatrului Național „Radu Stanca” și a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu. Și secția germană propune o gamă largă de spectacole. „Am angajat un ucigaş profesionist” / „Wie Feuere Ich Meinen Morder”, „Fata de mătase artificială” / „Das Kunstseidene Mädchen”, „Martiri” / „Märtyrer” și „Căprițo, ești sătulă?” / „Ziege, Bist Du Satt?”. ,,Încurajăm spectatorii care nu sunt vorbitori de limba germană să participe la evenimentele prezentate în cadrul acestei secții. Toate spectacolele prezentate sunt cu traducere simultană în căști sau supratitrare astfel încât experiența petrecută la teatru să fie una cât mai plăcută.”, transmit reprezentanții TNRS.
STUDENȚII CUCERESC ORAȘUL
Studenții din Sibiu au ce arăta lumii și nu se sfiesc să o facă. Între 4 și 9 octombrie Școala de teatru organizează o microstagiune intitulată ”Studenții cuceresc orașul” și programează nu mai puțin de șase reprezentații, în mai multe spații de joc.
DISTRACȚIE ÎN PIAȚA MARE
Până să înceapă cursurile, adică în 4 octombrie, studenții mai pot petrece. Iar cel mai bun loc din oraș, în această perioadă, este CibinFEST, în Piața Mare. În centrul atenției stă berea, dar o completează atmosfera incredibilă și delicatesele culinare.