Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 21/09/2016
Arhiva Zile si Nopti

Rimetea

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Rimetea Share Rimetea


O drumeție prin și în jurul Rimetei este primul obictiv pe lista noastră de “lucruri pe care vrem musai să le facem cât mai e vremea frumoasă”. De ce? Pentru că satul idilic are o istorie incredibil de interesantă care a dus la tradiții și porturi unice, dar și pentru că geografia locală e absolut superbă – mica așezare de la granița dintre Cluj și Alba e cunoscută și ca locul în care soarele răsare de două ori, datorită unui masiv care blochează soarele de dimineață aproape imediat după răsărit.

Rimetea are o istorie de peste 1000 de ani, fiind faimos pentru cultura sa diversă și colorată și arhitectura impresionantă, ambele născute din specificul multicultural al locului. Până în secolul XIII, satul a avut o populație preponderent maghiară. Însă după ce a devenit și casa unui grup de mineri de origine austriacă, cele două culturi s-au contopit, rezultând în tradiții specifice și originale și un port popular unic, despre care puteți afla mai multe în Muzeul Staului local. Când vine vorba de arhitectură, în Rimetea puteți vedea 200 de clădiri tradiționale, cea mai veche moară de apă funcțională din Munții Apuseni, rămășițele minelor din zonă, morminte săpate în stâncă unice în România și o biserică unitariană care datează din Evul Mediu. Toate acestea pe lângă Cetatea Trascăului (la 5 km de sat), un mounment superb a cărui construcție a început în secolul XIII. Iar dacă istoria nu vă interesează în mod special, e musai să faceți o drumeție în vecinătatea așezării, deoarece geografia din zonă este perfectă atât pentru plimbări relativ lejere, cât și pentru escaladă și zbor cu parapanta. Așadar, fie că sunteți pasionați de istorie, natură sau sporturi montane, o vizită e musai!

 

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.