Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 18/09/2016
Arhiva Zile si Nopti

Hedda Gabler @ Teatrul Maghiar de Stat

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Hedda Gabler @ Teatrul Maghiar de Stat Share Hedda Gabler @ Teatrul Maghiar de Stat


Ne dăm seama că toamna se instalează încet în oraș când ne uităm la calendarele culturale: toate instituțiile clujene vin cu piese, opere, expoziții și performance-uri noi. Însă cel mai entuziasmați suntem tot de spectacolele favorite, pe care le-am văzut în repetate rânduri și de care nu ne-am săturat.

Unul dintre cele mai faine spectacole non-premieră care marchează noua stagiune la Teatrul Maghiar de Stat e Hedda Gabler, în regia lui Andrei Șerban. Piesa lui Henrik Ibsen începe în momentul în care Hedda, acum numită Tesman, se întoarce din luna de miere alături de soțul ei mediocru, un tânăr academic care a lucrat și în timpul vacanței. Frumoasa Hedda este o femeie inteligentă și manipulativă care prețuiește aristocrația și privește mai pe toată lumea de sus. Din primele momente ale piesei, este evident că e deja plictisită de viața sa și că s-a căsătorit dintr-o nevoie imaginară de a le face pe toate. Când fostul ei iubit, un rival academic al soțului ei, mult mai de succes ca acesta, îi vizitează, Hedda pune în acțiune un șir de evenimente care inevitabil va duce la distrugerea tuturor personajelor din piesă. 

Caracterul Heddei e determinat încă dinainte să înceapă piesa: numele ei în titlul spectacolului e cel dinainte de căsătorie, arătând că femeia este mai degrabă fiica tatălui său aristocrat decât soția partenerului său. Hedda Gabler a fost îndelug apreciată pentru caracterul complex al protagonistei, ocupând un loc pivotal în viețile celor din jurul său, care devin pagube colaterale în drumul ei spre autodistrugere.

marți 20 septembrie

19.00

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.