Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 02/06/2016
Arhiva Zile si Nopti

Simpozionul Elfriede Jelinek & Herta Müller, 9-10 iunie 2016

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Simpozionul Elfriede Jelinek & Herta Müller, 9-10 iunie 2016 Share Simpozionul Elfriede Jelinek & Herta Müller, 9-10 iunie 2016


Platforma de cercetare Elfriede Jelinek și Centrul de cercetare Elfriede Jelinek organizează la Teatrul German de Stat din Timișoara (TGST) în 9 și 10 iunie 2016 un simpozion interdisciplinar cu titlul „SCHREIBEN ALS WIDERSTAND.

Elfriede Jelinek & Herta Müller“ [„SCRISUL CA REZISTENȚĂ. Elfriede Jelinek & Herta Müller“].

Platforma de cercetare Elfriede Jelinek și Centrul de cercetare Elfriede Jelinek dezvoltă din primăvara anului 2015 alături de universități din România și de diferite instituții româno-austriece un proiect intercultural despre Elfriede Jelinek și Herta Müller, ambele laureate ale Premiului Nobel pentru Literatură.

În cadrul proiectului, Jelinek și Müller sunt înfățișate ca autoare care își exprimă public identitatea politică prin atitudine și angajament și care analizează în opera lor teme precum dictatura, totalitarismul și represiunea – ele fiind astfel sancționate și etichetate ca „Nestbeschmutzerinnen“ [„Defăimătoare ale cuibului“].

Se vor discuta de asemenea și contextul, sistemele politice din Austria și din România și evoluția lor până în prezent, precum și raportul dintre aceste două țări.

După două simpozioane la București (22 – 23 mai 2015) și la Viena (26 – 27 noiembrie 2015), al treilea eveniment are loc la Timișoara. Continuând rezultatele primelor două conferințe, se va tematiza modul în care Jelinek și Müller își poziționează public identitatea politică și se vor discuta manifestări de teatru ce pot fi văzute pe scene importante din spațiul de limbă germană, dar și din România. În plus, studenți români vor prezenta transpuneri în scenă ale eseurilor politice scrise de cele două autoare. Simpozionul este conceput ca un dialog intercultural între experți din Austria și România.

La acest eveniment colaborează cercetători și oameni de cultură precum Michael Thalheimer, Rita Thiele, Grazziella Predoiu, Eleonora Ringler-Pascu, Ana Drezga și Maria Irod.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.