Anul acesta vedem prima stea pe Aleea Celebrităților pentru un mare actor român. Cum v-a venit ideea și de ce este domnul Rebengiuc primul?
Români mai sunt. Îl avem pe Purcărete, îl avem pe domnul George Banu, pe Gigi Căciuleau și îi avem pe cei doi patroni ai Teatrului, primul care a fondat Teatrul care este actuala Filarmonică și Radu Stanca, care a fost ctitorul spiritual și care este și patronul Teatrului, deci practic sunt cinci nume care vin din zona românească.
E adevărat, ca și actor este primul care vine din România pe Aleea Celebrităților. Totdeauna trebuie să comparăm chiar dacă noi suntem foarte mândri și avem chestia asta de a ne umfla în pene: ,,Vai ce mari sunt artiștii noștri’’.
Dacă ei nu sunt compatibili cu marile nume care ajung pe Aleea Celebrităților nu are niciun rost să facem reverențe, iar domnul Rebengiuc este unul din marii actori ai lumii, pentru că a fost în primul film premiat la Cannes, în Pădurea Spânzuraților, când era foarte, foarte tânăr, în regia lui Liviu Ciulei.
A fost în multe din cele mai importante filme pe care le-a avut filmologia românească și a primit nenumărate premii. A întruchipat probabil cele mai importante personaje de la Tănase Scatiu până la Ilie Moromete și așa mai departe, deci are o zonă de creație extraordinară. În același timp, este actorul de teatru probabil cel mai important pe care îl avem în viață în această clipă.
A jucat de la Liviu Ciulei până la Pintilie, de la Vlad Mugur la Silviu Purcărete, practic a jucat la toți marii regizori pe care noi i-am avut.
În același timp a jucat și în multe coproducții internaționale și totdeauna lucrurile astea cântăresc în evaluarea pe care o fac. De fiecare dată caut să găsesc și argumente românești.
Foarte bine primită a fost vestea sosirii actorului Tim Robbins. Cât de greu este să convingi un actor care e laureat cu premiul Oscar să vină pentru câteva zile la Sibiu?
E una din cele mai importante personalități ale Americii. Pe lângă Oscar are și două Globuri de Aur care contează enorm de mult şi nenumărate alte nominalizări. În cântărirea pe care noi am avut-o a fost și faptul că este unul din cei mai importanți oameni de teatru. El are o companie foarte puternică, o școală, are o fundație, are în același timp nenumărate programe sociale. Dacă intrați pe site veți vedea cât de activ și cât de virulent este din punct de vedere social. L-am întâlnit mulți, mulți ani în urmă, în Statele Unite, într-un program pe care l-am avut organizat cu Agenția de Informație a Statelor Unite în 1997 – 98. Un program în care am fost patruzeci de zile roată în jurul Americii. Atunci l-am cunoscut, i-am vorbit de festival, s-a arătat interesat – ca toți americanii care au fost în acest festival – și după aceea am ținut legătura sporadic. Din fericire, ne-am întâlnit acum un număr de ani buni la Festivalul de la Bogota din Columbia, unde America avea un interes personal. Noi am reprezentat România, am fost invitat de onoare, am fost cu „Godot” și cu „Electra”. Atunci m-am întâlnit cu el și mi-a promis că vine. Un număr bun de ani am tot lucrat ca să-l aducem în turneu pentru că nu vine niciodată un nume atât de mare numai pentru două spectacole pe care le are la Sibiu. Deci am reușit să facem un turneu, el înainte de Sibiu va fi în Italia, din Italia vine la Sibiu și de la Sibiu, facem un mare cadou românilor, îl aducem și cu trei reprezentații la București, deci iată noi știm să fim generoși și să construim programele în așa fel încât toată țara să se bucure. E într-adevăr un mare, mare moment. Știe că Facebook-ul este plin, sunt o armată de domnișoare și de doamne care freamătă și în Sibiu și peste tot în România, toate doresc să se cunoască cu el și mai ales să aibă o mare carieră la Hollywood. Tuturor le doresc succes și în același timp să nu uite să mulțumească acolo într-o pagină mică Teatrului, echipei Festivalului, mie personal pentru faptul că aducem astfel de mari personalități.
Ca în fiecare an, publicul din Sibiu are de ales din sute de evenimente și spectacole și toate îngrămădite în câteva zile. Ne puteți face câteva recomandări? Ce ar trebui să punem acum repede pe listă?
Ca în fiecare an, noi am încercat să dăm șansa tuturor spectatorilor să poată să-și cumpere bilete. Să nu uităm prețurile biletelor la Festivalul Național de la București, unde biletele sunt de ordinul milioanelor, să nu uităm de prețul biletelor de la festivalul Enescu care sunt de ordinul milioanelor, să nu uităm de prețul biletelor Orchestrei celebrului dirijor și organizator de spectacole care vine în București în aceeași perioadă, 10-11 iunie, Rieu. Uitați-vă că sunt bilete și de ordinul milioanelor, deci lumea trebuie să înțeleagă ce politică facem noi. Tim Robbins nu-i cu nimic mai prejos. Dar chiar sunt alte spectacole, cel puțin când vorbim de Théâtre de Vidy, Lausanne, de King Size, când vorbim de Zimmermann si de Perrot, când vorbim de Finzi Pasca, când vorbim de Eugenio Barba, de Inbal Pinto, de Brenda Angiel, de Nekrošius , de Koršunovas. Sunt spectacole! Când vorbim de Faust, de Metamorfoze, sunt spectacole comparabile cu cele mai mari spectacole din lume.
Cât costă cel mai scump bilet?
Cel mai mare preț este de 40 de lei. Este marele cadou și politica pe care noi o facem pentru spectatorii din România. Toată lumea trebuie să înțeleagă că este singurul festival care se îngrijește de spectatori și că acest lucru se reflectă. Spectatorii nu sunt proști, nu sunt o masă de manevră așa cum încearcă aproape toată lumea care vrea să se îmbogățească să-i folosească: te duci o dată, te duci de două ori, plătești cinci milioane sau șase milioane dar a treia oară nu te mai duci. Pe când, cu șase milioane dacă facem socoteala la treizeci de lei, iată vine un spectator și își ia douăzeci de bilete, da? Este un lucru extraordinar! Iată ce cadou extraordinar facem noi tuturor spectatorilor. Sunt convins că toți spectatorii din lume care vin și văd această pleiadă uriașă de spectacole și de artiști și de nume importante, de instituții care ajung la Sibiu și că ei pot să vină să vadă la un preț modic bineînțeles că vor dori să vină și anul viitor. Iată noi așa cum am venit prin tema Festivalului „Construim încredere”.
Publicul sibian este învățat și cu atmosfera de sărbătoare, de distracție. Oamenii vor să iasă la terase și aici se lovesc de spectacolele de stradă.
Avem poate cea mai mare ofertă pe care a avut-o vreodată Festivalul până acum. Faptul că avem zi de zi spectacole, de la zilele de sărbătoare de la 12:00, 13:00 și vineri, sâmbătă, duminică avem spectacole zi de zi pe pietonală, avem spectacole zi de zi în Piața Mică, zi de zi avem spectacole în Piața Mare, zi de zi avem în toate bisericile și lăcașurile de cult, pornind de la Sinagogă până la toate cele care sunt înșirate în program. Avem Fado, avem spectacole de Gospel, care sunt absolut extraordinare și nume extraordinare care ajung și din zona circului, și din zona muzicii, dar și in marile proiecte pentru că avem Kitonb, pe care-l aducem îngrozitor de greu. De cinci ani ne chinuim să-l aducem. Este un lucru extraordinar, va deschide Festivalul. Vom avea de asemenea Voila Station, pe care de asemenea, de mulți ani, ne-am gândit să-l aducem. Îl putem aduce cu două spectacole. Avem de asemenea, Duchamp Pilot care este o companie pe care de multă vreme o vânăm. De asemenea, avem câteva nume foarte, foarte importante care vin din zona muzicii de stradă, pe care le vom avea ilustrate, cum spuneam pe pietonală, dar și în Piața Mică, pentru că zi de zi de la ora 17:00, 18:00, 19:00 avem atât de multe spectacole.
Atmosfera nu se limitează la centrul istoric.
Colegii mei au încercat să dea această atmosferă de sărbătoare uriașă, vom avea și în Parcul Cetății, vom avea și pe zidul exterior al TNRS. Vom juca peste tot. Pentru prima oară și un spectacol special creat cu Les Ateliers Nomad, care se numește ,,POSTERitate’’, pornind de la toate posterele pe care Festivalul le-a avut de-a lungul timpului, deci un fel de istorie a tuturor imaginilor pe care le-am avut, ei făcând animație arhitecturală, spectacol pe care-l vom proiecta pe zidul bisericii catolice din Piața Mare. Vom avea, ca de obicei, spectacole și la Cetatea Cisnădioara, unde am încercat să aducem spectacole în care se regăsește muzica, în care se regăsește buna dispoziție, în așa fel încât cei care ajung acolo să se poată bucura și de imaginea pe care o are cetatea, dar și de spectacolele care sunt în acord cu spațiile respective.