Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 27/05/2016
Arhiva Zile si Nopti

Globul unicat de la Muzeul din Fălticeni a fost restaurat

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Globul unicat de la Muzeul din Fălticeni a fost restaurat Share Globul unicat de la Muzeul din Fălticeni a fost restaurat


După 30 de ani, clubul pământesc de la muzeul apelor Mihai Bacescu din Fălticeni realizat cu o exactitate milimetrică, pe parcursul a cinci ani și jumătate, de profesorul de geografie Niculai Isaic din Ciumulesti, comuna Vadu Moldovei, a fost restaurat de cel care l-a construit. 

Donat muzeului în anul 1986, globul a fost, este şi va fi în continuare unul din punctele de atracţie din urbea de pe Şomuz pentru că prezintă
relieful scoarţei terestre şi relieful submarin.

Alături de globul pământesc cu diametrul de 160 de centimetri se află şi un glob lunar realizat tot de profesorul Neculai Isaic, după o concepţie proprie şi cu ajutorul unor hărţi editate de Societatea Naţională de Geografie din Statele Unite ale Americii.

Lucrare valoroasă realizată din materiale simple

Materialele folosite au fost simple, cartoane mai moi pentru a putea realiza scara adâncimilor şi a înălţimilor, pastă de hârtie, aracet,
cuie, sârmă.

Cel mai important material folosit a fost plexiglasul care a fost mulat la raza de 82 de centimetri, realizând o sferă de plexiglas.
Această sferă reprezintă nivelul zero al Oceanului Planetar.

Sub acest plexic se găseşte relieful fundului oceanic, insulele străpungând plexicul pentru a ieşi la suprafaţă. Deasupra au fost realizate continentele în relief, scara adâncimilor şi înălţimilor fiind de
1 centimetru la 2.000 de metri.

„Un cui de 2 cm ieşit în exteriorul plexicului reprezentă o înălţime de 4.000 de metri”, a explicat profesorul Neculai Isaic, care a adăugat că „am început cu Groapa Marianelor care are 11.000 de metri.

Am realizat o emisferă de ipsos la scara minus 11.000 de metri. Am pornit de jos, apoi am început să clădesc din cartoane tăiate sub formă de fuse orare, am lucrat cele două emisfere, am tot clădit până am ajuns la nivelul zero.

Cu ajutorul cuielor şi al sârmei cu care am armat cuiele pentru a da rezistenţă globului, cu pasta de hârtie şi apoi
cu dalta am dat formă oceanelor.

Relieful continentelor a fost realizat pe bucăţi sub formă de fuse orare curbate, apoi am clădit relieful aşa cum este pe hărţi. Am încercat să fiu cât mai aproape de realitate la scara folosită. Problema cea mai grea a fost mularea plexicului şi încheierea acestuia la 45 de grade la meridiane, la Ecuator”.

GLOB UNIC ÎN EUROPA

Globul, o veritabilă „operă de artă geografică”, este considerat unic în lume prin faptul că reprezintă la scară relieful submarin. Conform profesorului Isaic, printre cei care au confirmat unicitatea acestui exponat din Muzeul Apelor se numără cosmonautul Dumitru Prunariu, fostul ministru al culturii Răzvan Teodorescu, geologul,
speologul, geograful Marcian David Bleahu, care a vizitat muzeul fălticenean împreună cu mai mulţi geologi din Franţa și Marea Britanie.

FRAȚII MAI MICI AI GLOBULUI 

Globul de la Fălticeni are şi doi fraţi mai mici, unul cu diametrul de 1,2 metri, pe care profesorul Neculai Isaic l-a donat Muzeului „Grigore Antipa” din Bucureşti, dar care, după ce s-a defectat sistemul de
rotire, a fost scos din circuitul muzeal.

La domiciliul din Vadu Moldovei, profesorul are un glob mai mic,
cu diametrul de 70 cm, cu sistem de rotire. Pentru Planetariul din Suceava a realizat globul lunar cu un diameteru de 1,2 metri, globul lunar de la Muzeul Apelor din Fălticeni fiind de dimensiuni mai mici
pentru a respecta scara globului pământesc.

RESTAURAREA A DURAT O LUNĂ DE ZILE

Deşi are vârsta de 81 de ani, profesorul din Vadul Moldovei nu renunţă la proiectele sale de restaurare a obiectelor geografice realizate în anii tinereţii.

Cel mai mult îl bucură discuţiile pe care le poartă cu elevii pasionaţi de geografie şi cu studenţii de la facultăţile de profil. 

Timp de mai bine de o lună de zile profesorul de geografie Neculai Isaic a recolorat continentele, a scos în evidenţă unele forme de relief, a făcut mici corecturi unde a fost cazul, a folosit culori mai vii, care sunt folosite în atlasele geografice, pentru a scoate în evidenţă mai bine relieful.

Vopselele folosite au fost pe bază de ulei, cu rezistenţă mare
în timp.Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută