Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 25/05/2016
Arhiva Zile si Nopti

The People’s Act of Love

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii The People’s Act of Love Share The People’s Act of Love


Ca să înțelegeți, e o carte despre o comunitate din Siberia. În limba română se cheamă Un gest de iubire, dar titlul în engleză se potrivește mai bine subiectului cărții.

Este o carte din care am trei exemplare. Pe primul l-am cumpărat dintr-o librărie, pe al doilea l-am comandat online (uitând că-l am deja), iar pe al treilea (cel mai drag) l-am primit cadou de ziua mea cu autograful autorului (care a fost invitat la FILIT în 2014).

O comunitate a unei secte ciudate, fără copii, locuiește într-un sat unde poposește un regiment ceh ajuns acolo din cauza războiului civil din Rusia.

Balașov, Samarin și Ana Petrovna sunt personaje pe care ajungi să le cunoști treptat, pe care le condamni, le simpatizezi, care îți înșală și îți depășesc așteptările, care țes împreună o poveste ca un tablou la care rămâi cu ochii și cu inima. Am terminat-o practic într-o zi și jumătate (nu am putut-o lăsa din mână) și am fost în sevraj după ea vreo săptămână.

– Femeile nu sunt ceasuri deșteptătoare, spuse Mutz.

– Știu și eu că femeile nu sunt ceasuri deșteptătoare, răspunse Nekovar. Înțeleg cum funcționează ceasurile deșteptătoare. Pot să folosesc ceasuri deșteptătoare. Pot să le repar. Aș putea chiar să fac unul. Sunt un om practic și mă străduiesc să-mi îmbogățesc cunoștințele. Tu înțelegi cum funcționează femeile, frate?

– Nu.

– Păi, frate, nu toți am renunțat să mai încercăm.

Subiectul cărții este unul serios, greu, pe alocuri de o ciudățenie maximă, dar cartea e scrisă atât

de frumos, încât fără să vrei ajunge să te bântuie.

Părea oricum că fericirea n-are margini, iar chipul iubitului ei, respirația, ochii lui, cea mai ușoară mișcare a gurii lui sau o simplă clipire din ochi îi șopteau cu o bucurie însutită că universul le aparține, ca să se joace cu el, că lumea întreagă era ghemuită în ascultare și în așteptare, că timpul se oprise din cursul lui imprevizibil și le netezea un loc unde să se iubească în voie, că istorie n-avea să mai fie până când Anna și iubitul ei n-aveau să spună că totul trebuie luat de la început.

Articol de Irina Șubredu

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.