Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 24/05/2016
Lifestyle / Sport

Trasee pentru bicicliști la munte

Teodora Stefan De Teodora Stefan
Comentarii Trasee pentru bicicliști la munte Share Trasee pentru bicicliști la munte
bicicliști


Trasee pentru bicicliști la munte

Vine vara, iar bicicliştii profită din plin de zilele cu soare. Pe potecile de munte nu umblă doar drumeți ci și bikeri care vor puțină adrenalină din când în când. Unul din ei este Maximilian Munteanu. El s-a implicat încă din adolescență în organizarea de evenimente și competiții, face parte din Clubul Sportiv Joy Bike și din grupul „Biciclește omenește”.

În acest interviu am vorbit cu Maxi despre viitoarele trasee de bicicliști din Poiana Brașov, despre Bikepark-ul Postăvarul, dar și despre traseele deja existente pentru începători.

Ești un mare împătimit și cunoscător în ale biciclitului.

Eu sunt un amator, ca mulți alții și așa am rămas din totdeauna. Dar mi-am dorit foarte mult să fiu în tot filmul ăsta cu bicicletele de mic copil. Mă duceam la grădiniță pe bicicletă, pentru că era la doi pași de casă.

Părinții din ziua de azi nu îşi lasă copiii să meargă singuri nicăieri.

Da, ar trebui să-i ducă mai puțin cu mașina la școală… dar asta e altă discuție. Eu am avut primul mountain bike în ‘94 și am fost la prima cursă în ‘97. De atunci n-am mai ratat aproape niciun concurs de coborâre din România spre exemplu. Nu sunt profesionist, dar particip pentru că mi se pare important să fiu parte a acestei comunități, e fain, e distractiv. Oamenii au competiția în sânge și vrei să vezi dacă ești mai bun decât altul. Când am ieșit prima oară din țară, în 2001, la o competiție din Zagreb am văzut ce înseamnă să fii rider cu adevărat. M-am gândit: „Ar trebui să-mi fie jenă că vreodată m-am gândit că mă pot da bine cu bicicleta.”

bicicliști

Care e cea mai mare reușită a ta în competițiile la care ai participat?

Cea mai bună plasare a mea a fost un loc cinci la o balcaniadă, ținută la noi, în Poiana Brașov, la four-cross. La downhill sunt cel mai mândru de un loc nouă obținut la Sinaia în 2009, pentru o cursă pe ploaie.

De anul acesta și Poiana Brașov va avea trasee pentru bicicliști. Știi dacă acest proiect se va materializa conform planului?

În Poiană lucrăm deja la Bikepark Postăvarul, treburile se mișcă puțin mai încet pentru că vrem să le facem ca la carte, având toate aprobările și toate actele în regulă. E o zona sensibilă pentru că există și un parc natural, o zonă protejată, așa nu putem merge să facem un traseu prin pădure după capul nostru. Încercăm să colaborăm cât mai bine cu factorii de interes din Poiană. Deși ne-am manifestat intenția de a face acest parc de acum doi ani, lumea trebuie să înțeleagă că se întâmplă lucruri, că e o grămadă de muncă în culise care nu se vede.

În Poiană vrem să avem gata o linie de acces pentru bicicliști până în toamnă cel târziu. Vrem să facem și un concurs pe linia respectivă. Clar o să facem treabă anul acesta în Poiana Brașov!

Aveți nevoie de voluntari?

Da, dar vrem să îi chemăm la momentul oportun ca să știm exact pentru ce le cerem ajutorul.

RAT Brașov a înțeles importanța bicicliștilor și îi susțin. Din această vară putem urca bicicletele în remorca RAT până în Poiană. Crezi că vor fi clienți?

E o inițiativă pe care o salutăm și de fapt ne-am oferit disponibilitatea de a colabora cu ei. Deocamdată au fost introduse doar curse în weekend, dar în funcție de numărul de doritori s-ar putea introduce mai multe curse. E ceva ce trebuia să se întâmple pentru bicicliștii brașoveni.

Ce trasee recomanzi bicicliștilor brașoveni?

Oamenii se pot da acum pe traseul din Poiana Ruia, pe drumul Familial și prin Crucuri, pe lângă Peștera de Lapte. Sunt poteci diferite care pleacă din Poiană către Brașov sau Râșnov, de dificultăți care variază.

Aș recomanda celor care abia acum încep să se dea cu bicicleta o tură în Poiana Mică sau să urmeze ”Drumul Galben” ce pleacă din Poiana Mică și merge aproape paralel cu Drumul Poienii. Ajungi la Belvedere la un moment dat și de acolo poți să o iei către Şchei sau către Carierei. Atenție, sunt și pe această rută secțiuni dificile, cu pietre și rădăcini, dar e mai lin decât altele!

Văd oameni care urcă în Poiană pe șosea și coboară pe drumul forestier și mă gândesc cât de periculos este. Încerc să le spun, dar mulți nu ascultă. E și o vorbă: „binele făcut cu forța e rău”…

Hai să povestim puțin și despre biciclistul brașovean de oraș. Are pe unde să se plimbe? Cum e relația dintre el și șoferi?

Eu sunt voluntar în grupul „Biciclește omenește”. Încercăm să planificăm orașul pentru bicicliști, să comunicăm cu autoritățile. Biciclistul brașovean are mai multă nevoie de infrastructură, iar autoritățile ar trebui să înțeleagă că o problemă mare de trafic este iminentă, și mă refer aici la faptul că șoselele sunt supraaglomerate și trebuie să existe niște măsuri clare prin care oamenii să fie descurajați să meargă atât de des cu mașina pe distanțe scurte sau singuri în mașină. Pentru a-i putea motiva trebuie să le oferi ceva în schimb. Bicicliștii au nevoie de niște piste adevărate și nu doar de niște benzi pe care oricum nimeni nu le respectă. Trebuie să facem un planning, să restructurăm traficul. Sunt și demersuri în sensul acesta numai că lucrurile trebuie să se întâmple, nu să rămână la nivel de declarație.

Biciclistul brașovean trebuie să fie curajos, respectuos în trafic, să fie calm și să fie conștient că dacă el iese cu bicicleta poate la fel o să facă și vecinul lui, și prietenul… Dacă vom fi mai mulți pe stradă, vom fi luați altfel în seamă.

Ai observat o creștere a numărului de bicicliști în ultimii ani?

Da. Bicicleta e un trend. Până acum a fost desconsiderată și nu a avut niciun fel de importanță, a fost atât de jos încât nu a putut decât să urce. E bine că se dezvoltă această cultură a bicicletelor.

E vreodată prea târziu să înveți să mergi pe bicicletă sau să folosești bicicleta ca mijloc de transport alternativ?

Mi-e foarte ușor să răspund cu da, dar sunt subiectiv. E diferit pentru fiecare persoană în parte. Evident, e mult mai simplu dacă începi de copil. Înveți mult mai ușor și totul pare o joacă.

Foto Credit: Alexandru Prepeliță, Anita Lorincz, Iancu Verdeș, Dana Claudia Chiorean, Vlad Suheschi, Attila Szabo, Ioana Simen, Adrian Buțurcă

Interviu realizat de Theodora Ștefan, redactor șef Zile și Nopți Brașov

Newletter zn png
Newsletter-ZN-2025-300x250

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută