Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 26/04/2016
Arhiva Zile si Nopti

Film de Oscar la SFR 2016: FIUL LUI SAUL/SON OF SAUL

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Film de Oscar la SFR 2016: FIUL LUI SAUL/SON OF SAUL Share Film de Oscar la SFR 2016: FIUL LUI SAUL/SON OF SAUL


Proiecție de Gală cu invitat special: actorul Levente Molnár

Serile Filmului Românesc 2016 aduc în atenție un eveniment special: proiecția de gală a filmului premiat la Oscar 2016 – Fiul lui Saul. În film joacă actorul din România, Levente Molnár, care va fi prezent la evenimentul special, programat la Iași pentru joi, 5 mai, de la ora 19.00. Proiecția filmului va avea loc în incinta sălii Rossini din cadrul Complexului Palas Mall. Intrarea se va face pe bază de invitație. Din cadrul lansării filmului Fiul lui Saul nu vor lipsi covorul roșu, primirea de gală a invitaților, sesiunea de Q&A de după proiecție și fotografiile.

Pentru rezervări și informații: tel. 0735 217 706

Despre film
FIUL LUI SAUL/SON OF SAUL este un film cu peste 30 de nominalizări și 22 de premii câștigate. A fost distins cu Marele Premiu al Juriului și cu Premiul FIPRESCI la Festivalul Internațional de Film de la Cannes și a fost desemnat Cel mai bun film străin la ediția din acest an a Globurilor de Aur. Filmul este câștigător al unui Premiu Oscar (28 februarie 2016, Los Angeles) la categoria Cel mai bun film într-o limbă străină.

Sinopsis

Octombrie 1944, Auschwitz-Birkenau.

Saul Ausländer (Géza Röhrig) este un prizonier evreu din Ungaria, forțat să lucreze pentru naziști în camerele de gazare din lagărul de concentrare. În timp ce se află într-unul dintre crematorii, Saul descoperă cadavrul unui băiat pe care îl bănuiește a fi propriul său fiu și decide să îndeplinească o misiune imposibilă, aceea de a salva din flăcări trupul neînsuflețit al copilului și a-l înmormânta cum se cuvine. Filmul prezintă cele două zile din viața unui bărbat obligat să își uite umanitatea și încercarea lui disperată de a găsi mântuirea salvând corpul copilului.

Levente Molnar, actor la Teatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca, are un rol cheie în acest film; el îl interpretează pe Abraham Warsawski, cel mai apropiat prieten al lui Saul, aflat alături de el în lagarul de concentrare.

„Nu pot percepe și înțelege nici până în ziua de azi cele petrecute la Auschwitz. Nu pot să concep cum am fost noi, oamenii, capabili de asemenea fapte”, a mărturisit Levente Molnár.

„Pe tot parcursul filmului am urmărit de foarte aproape personajul principal și am creat un spațiu claustrofobic, limitând zona vizuală la care au acces spectatorii. Ne-am dorit să fim fideli istoriei, evenimentelor și locurilor în care s-au petrecut acele momente îngrozitoare, dar am lăsat suficient loc pentru imaginația celor care vor vedea filmul. Cu toate că este o poveste extrem de dură, ea vorbește despre speranță: atunci când moralitatea pare să dispară, când nu mai există credință sau valori, un un om găsește în interiorul său puterea mântuirii ”, a declarat regizorul László Nemes.

27 ianuarie este Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. În 2016, România deține Președinția Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului (International Holocaust Remembrance Alliance/IHRA).

Presa internațională despre FIUL LUI SAUL/SON OF SAUL:

„Un punct de reper formidabil pentru ficționalizarea cinematografică a Holocaustului.” (The Film Stage)

„O remarcabilă viziune asupra dramei Holocaustului care recrează atmosfera lagărelor Auschwitz într-un mod tulburător de real.” (Indiewire)

„O dramă rară despre Holocaust care reușește să puncteze drama efectivă și nu doar disperarea de a trăi în iadul unui lagăr de concentrare.” (The AV Club)

Filmul este distribuit în România de Transilvania Film.
Trailer: https://youtu.be/QBbjrHHPRz0
Facebook: https://www.facebook.com/TransilvaniaFilm

Premii și nominalizări:
Oscar 2016
Cel mai bun film într-o limbă străină
Globul de Aur 2016
Globul de Aur pentru Cel mai bun film strain
Cannes 2015
Palme d’Or – László Nemes (nominalizat)
Caméra d’Or – László Nemes (nominalizat)

Altele
Premiul Vulcan pentru realizări în domeniul tehnic – Tamás Zányi
Premiul FIPRESCI pentru un film din competiție – László Nemes
Premiul Francois Chalais – László Nemes
Marele premiu al juriului – László Nemes

Despre invitatul special
Levente Molnár (n. 10 martie 1976, Baia Mare) este un actor maghiar din România, cunoscut pentru rolul său din Fiul lui Saul, film distins cu premiul Oscar pentru Cel mai bun film într-o limbă străină din 2016. Molnár a studiat actoria la Universitatea Babeș-Bolyai, la clasa profesorului András Hatházi. În anul 2002, după absolvirea facultății, a fost angajat la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj. A mai jucat în filmele: Morgen (2010), Jucăria (2010), Pentru fericirea noastră (2010), Chuck Norris vs Comunism (2015) ș.a.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută