Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 15/04/2016
Arhiva Zile si Nopti

Dezbatere Cinepolitica pe tema terorismului și migrației în Europa

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Dezbatere Cinepolitica pe tema terorismului și migrației în Europa Share Dezbatere Cinepolitica pe tema terorismului și migrației în Europa


Două dintre cele mai arzătoare subiecte ale momentului, terorismul și migrația în Europa, vor fi dezbătute în cadrul singurului festival de film politic din România, Festivalului Internațional de Film Cinepolitica (13 – 17 aprilie, București, Cinema Elvira Popescu).

Sâmbătă, 16 aprilie, după proiecția filmului Made in France: În interiorul celulei/ Made in France: Inside the Cell (r. Nicolas Boukhrief) – care povestea unui jurnalist independent ce decide să investigheze fenomenul aderării tinerilor musulmani din Franţa la grupări islamiste extremiste infiltrându-se într-o celulă jihadistă -, va avea loc o dezbatere interactivă pe tema terorismului și migrației în Europa. Vor participa: jurnalistul Liviu Mihaiu, Dumitru Borțun, doctor în filosofie şi conferenţiar la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice a Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti (SNSPA) și istoricul Adrian Niculescu.

O proiecție specială își face loc în programul Cinepolitica duminică, 17 aprilie, de la ora 16.00: Supraviețuire sau serviciu public? Mikó Imre și Securitatea (r. Domokos János, Ungaria/România, 2015). Documentarul vorbeşte despre adaptare, acomodare, convieţuirea cu sistemul. În centrul filmului se află Mikó Imre, un om de o calitate extraordinară. Între 1940 şi 1944, Mikó a fost parlamentar. În 1944 a fost dus în lagărul sovietic ca prizonier de război, iar acolo a devenit activist antifascist. A fost reabilitat politic şi social abia în 1970, când a devenit redactor al Editurii Kriterion. A fost considerat întotdeauna o personalitate de seamă, unul din liderii de opinie ai comunităţii maghiare din Transilvania. De ce a început să fie informator? Este posibil ca, în spatele colaborării sale să se fi aflat nu doar strategia proprie de viaţă, ci şi intenţia de a exercita o influenţă din punct de vedere politic? Filmul ridică întrebări, iar răspunsurile protagoniştilor sunt diferite.

Gala de închidere a Festivalului Internațional de Film Cinepolitica va avea loc duminică seara, începând cu ora 20.30, când vor fi anunțați câștigătorii competiției. Juriul celei de-a cincea ediții a Cinepolitica este compus din: Stelian Tănase (scriitor, jurnalist și analist politic), Vintilă Mihăilescu (antropolog, profesor universitar și şeful Catedrei de Sociologie a Facultăţii de Ştiinţe Politice) și Radu F. Alexandru (dramaturg, prozator și politician). Trofeul Cinepolitica va fi oferit de către Institutul Cultural Român.

Copilăria unui lider/ The Childhood of a Leader, debutul ca regizor al actorului Brady Corbet, cu Robert Pattinson (Water for Elephants, Maps to the Stars), Bérénice Bejo (The Artist) și Stacy Martin (Nymphomaniac), va închide cea de-a cincea ediție a Festivalului Internațional de Film Cinepolitica. Un subiect tăios, naşterea fascismului în Europa, generează de data aceasta un film care este orice numai clasic nu. O familie americană se stabileşte în Franţa la sfârşitul Primului Război Mondial, cu ocazia implicării tatălui, un important diplomat, în negocierile de pace aparţinând Tratatului de la Versailles. Soţia sa, o creştină devotată şi practicantă, se luptă din greu cu izbucnirile de furie şi crizele psihotice ale fiului lor, care prevestesc un viitor personaj tiranic şi chiar demonic. Inspirat de copilăria multor dictatori ai secolului XX, filmul este un portret ameninţător al Răului în devenire. Scenariul este inspirat de proza scurtă a lui Jean-Paul Sartre “L’Enfance d’un chef”, publicată în 1939.

Copilăria unui lider este o lucrare cu multe elemente experimentale și cu o coloană sonoră puternică și disonantă a legendarului și controversatului muzician Scott Walker, cunoscut și pentru colaborările sale cu Pulp, Sunn O))) și Bat for Lashes.

Trailer disponibil aici:

Programul Cinepolitica îl puteți consulta și aici: http://goo.gl/tw4Ib2

Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a cinematografului Elvira Popescu, dar și online, de pe eventbook.ro.

***

Organizat de Asociaţia Cultură şi Imagine, Festivalul Internațional de Film Cinepolitica este patronat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC) şi de Universitatea Naţională de Arte (UNArte). Evenimentul este finanțat de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC).

Parteneri instituționali: Institutul Cultural Român, Uniunea Cineaștilor din România, Institutul Francez, British Council, Delegația Valonia-Bruxelles

Susținut de: Radio România Cultural, RFI România

Parteneri media: Cațavencii, Observatorul Cultural, Zile și Nopți, Cinemagia, Cinefan,  CinemaRx, AaRC.ro, calendarevenimente.ro, movienews.ro, Politic All, Revista @Film, Urban.ro, Urban Things, Ziarul Metropolis, umblat.ro, Republica.ro, Revista Regard, Foreign Policy România

www.cinepolitica.ro | Facebook: www.facebook.com/cinepolitica.filmfestival

 

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută