Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 13/04/2016
Arhiva Zile si Nopti

Târg tradițional, concerte, ateliere interactive pentru copii la Tradiții și Flori de Sărbători, ediția a VII-a

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Târg tradițional, concerte, ateliere interactive pentru copii la  Tradiții și Flori de Sărbători, ediția a VII-a Share Târg tradițional, concerte, ateliere interactive pentru copii la  Tradiții și Flori de Sărbători, ediția a VII-a


Primăria Municipiului București, prin creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție, organizează din 2009, în preajma Sărbătorilor Pascale, evenimentul „Tradiții și Flori de Sărbători”. Ajuns la cea de-a VII-a ediție, evenimentul are loc anul acesta în perioada 22 aprilie – 2 mai, în Parcul Cișmigiu din Capitală.

„Tradiții și Flori de Sărbători” își propune să retrezească interesul publicului față de unicitatea culturii populare, oferindu-i ocazia de a descoperi meșteri, artiști plastici și produsele lor create cu măiestrie, din dorința de a reînvia spiritul românesc.

Bucureștenii sunt invitați să intre în atmosfera de sărbătoare din Parcul Cișmigiu printr-un program deosebit, cuprins în intervalul orar 10:00 – 21:00, ce va include un târg tradițional de Paște, concerte, expoziție de iepuri și miei, ateliere recreative pentru copii și plimbări cu ponei.

Sezonul acesta creart aduce în atenția publicului valorile estetice naționale autentice, prin redescoperirea materialelor folosite în arhitectura românească timpurie. „Într-o perioadă când rășinile sintetice, sticla, aluminiul, betonul și luminile cu leduri fac istoria momentului, ne dorim o privire nostalgică la materialul de bază folosit în arhitectura și ornamentica tradițională românească – lemnul. Și, mai exact, la folosirea marginilor de lemn sau a căzăturilor de lemn.”, a declarat Dragoș Buhagiar, scenograf artistic.

Astfel, decorul de sărbătoare va fi concentrat în jurul lemnului și motivelor tradiționale: de la căsuțele meșteșugarilor realizate din scoarță de copaci, până la Foișor, care va fi decorat în ton cu acestea. Mai mult decât atât, și anul acesta iepurașul va apărea într-un car tras de o găină, gata să vestească primăvara și să se pozeze cu vizitatorii târgului, iar la intrarea în parc organizatorii vor ura tuturor „Paște Fericit” printr-o butaforie din litere imense și un coș cu reproduceri fidele ale unor ouă încondeiate după toate regulile artei tradiționale românești din diferite zone.

Târg de Paște

Târgul reprezintă un prilej bun pentru fiecare de a găsi produse tradiționale, obținute în ferme și gospodării țărănești, de a valorifica tehnicile folosite de meșteri, formele și ornamentele tradiționale.  

În cele 52 de căsuțe amplasate pe aleile parcului, meșteșugari și artiști plastici din diverse zone ale țării vor pregăti vizitatorilor o gamă diversă de produse tradiționale românești, precum: obiecte realizate din lemn, ceramică, piele, os și sticlă, podoabe și accesorii hand-made, aranjamente din flori naturale, icoane, ouă încondeiate, țesături, coșuri împletite, costume populare, sculpturi în scoarță.

De asemenea, la târgul de Paște, vizitatorii se vor putea delecta cu preparate, precum: cozonaci și prăjituri de casă, gogoși, alivenci moldovenești, pască, poale în brâu, turtă dulce, serbeturi, siropuri naturale, miere și produse apicole, sarmale, zacuscă, tobă, lebăr, drob, brânzeturi și preparate din carne.

Concerte în Foișor

Cum de la o sărbătoare nu poate să lipsească muzica, la Foișor vor concerta în perioada 22 – 27 aprilie și 2 mai grupuri de copii, coruri, orchestre, fanfare, cvartete, interpreți de muzică ușoară, precum și artiști de muzică populară. Maria Radu, Nicoleta Nucă, Distinto, Antonio Fabrizi, Silviu Biriș, Lavinia Goste, Mioara Velicu, Ioan Gyuri Pascu & The Blue Workers, Corul de copii Radio, Corul „Divina Armonie”, Corul Canticum, Corul „Symbol”, Orchestra „Mundi Colour”, Orchestra Națională „Valahia”, Fanfara Angely’s, Fanfara „Brass Orchestra”, Traditional Quartet, Cvartetul „Fiore” sunt doar câteva nume din programul artistic pregătit la „Tradiții și Flori de Sărbători”.

Ateliere recreative pentru copii și plimbări cu poneii

Copiii sunt cei care se bucură cel mai mult de sărbători și de vacanță, de aceea sunt încurajați să se exprime prin joacă la atelierele interactive, care vor avea loc în perioadele 22 – 24, 29, 30 aprilie și 2 mai, între orele 11:00 – 13:00 și 16:00 – 19:00, în două zone dedicate: peluza de la intrarea Victor Eftimiu și peluza din apropierea Foișorului.

În cadrul atelierului „Magia culorilor de primăvară”, copiii își vor putea alege un model de face-painting pe care să îl poarte întreaga zi, atelierul „Tablouri decorative de Paște” le va oferi posibilitatea să creeze un tablou vesel și colorat din colaje, iar atelierul „Flori din fetru” își propune să creeze cadrul perfect pentru realizarea unor accesorii speciale din fetru, mărgele și paiete colorate.

„Traista cu Povești”, „Floricele pe câmpii, hai să ne jucăm, copii!”, „Atelier de citit povești”, „Atelier-concurs cu baloane”, „Baloanele și iepurașul”, „Adună cât mai multe ouă”, „Atelier de coșuri împletite”, „Atelier-concurs cu linguri”, „Iepurași poznași”, „Ne pictăm și apoi dansăm?”, „Coronițe cu flori pictate”, „Cine este cel mai hazliu iepuraș” completează programul activităților recreative, dedicate micilor entuziaști în perioada Sărbătorilor Pascale.

De asemenea, copiii se pot plimba cu poneii în Parcul Cișmigiu, într-un spațiu special amenajat, între 22 – 24 aprilie și 29 aprilie – 2 mai, în intervalul 10:00 – 21:00 și vor avea posibilitatea de a admira iepurașii și mieii din cadrul expoziției.

Intrarea la eveniment este liberă, de aceea sunteți așteptați cu mic, cu mare, să vă bucurați de 11 zile de sărbătoare, târg, concerte, ateliere interactive și multe alte surprize!

Detalii despre program sunt disponibile pe www.creart.ro și pe www.facebook.com/TraditiisiFlorideSarbatori

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută