Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 13/04/2016
Arhiva Zile si Nopti

Azi începe Cinepolitica. Nu rata singura competiție de film politic din România!

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Azi începe Cinepolitica. Nu rata singura competiție de film politic din România! Share Azi începe Cinepolitica. Nu rata singura competiție de film politic din România!


Cea de-a cincea ediției a Festivalului Internațional de Film Cinepolitica (13 – 17 aprilie, București, Cinema Elvira Popescu), singurul festival din România dedicat filmului politic, va începe astăzi, de la ora 20.00, cu proiecția filmului Statul contra Fritz Bauer/ People vs. Fritz Bauer (r. Lars Kraume), o dramă puternică despre condamnarea celui de-al treilea Reich.

Competiția Cinepolitica va debuta în forță joi, 14 aprilie, de la ora 18.30, cu Fratele Dejan/ Brat Deyan (r. Bakur Bakuradze), un film despre calvarul interior al unui fost general din războiul care a dus la destrămarea Iugoslaviei și care acum se ascunde în așteptarea unei iminente condamnări a Tribunalului de la Haga.

De la ora 20.40 va fi proiectat filmul regizorului belgian Joachim Lafosse, Cavalerii Albi/ Les Chevaliers Blancs. Inspirat dintr-un fapt real și extrem de controversat, lungmetrajul relatează întâmplările și calvarul membrilor unui ONG francez, acuzați și condamnați în Sudan pentru trafic de copii.

Vineri, de la ora 18.30, un thriller cu accente suprinzătoare de comedie neagră își face loc în programul Cinepolitica: Noapte de miere/ Medena nok (r. Ivo Trajkov, Macedonia). Filmul este plasat în Macedonia proaspăt independentă din anii ’90, într-un moment de celebrare a unei mari victorii politice, care coincide cu aniversarea căsniciei paranoicului ministru Nikola cu incompatibila şi vicioasa sa soţie Anna. O criză conjugală scoate la iveală un caz grav de corupție.

Cel mai nou film al lui Amos Gitai, Yitzhak Rabin, ultima zi/ Rabin, The Last Day, câștigător a două premii la Veneția 2015, care urmărește într-o manieră sobră, chirurgicală, „autopsia” instituțională care a urmat asasinării fostului premier israelian, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, va rula tot vineri, de la ora 20.30.

În programul de sâmbătă, de la ora 17.00, respectiv 20.30, se regăsesc două filme pe teme cât se poate de actuale: terorism și corupție. Made in France: În interiorul celulei/ Made in France: Inside the Cell (r. Nicolas Boukhrief), un prim şi important act de curaj al unui cineast aflat în mijlocul cutremurătoarelor evenimente recente din Hexagon, spune povestea unui jurnalist independent care decide să investigheze fenomenul aderării tinerilor musulmani din Franţa la grupări islamiste extremiste infiltrându-se într-o celulă jihadistă. Prostul/ Durak (r. Yuriy Bykov), o dramă rusească plină de forță, prezintă cruciada pe care un modest instalator de provincie o duce, cu multă inconştienţă, împotriva unui sistem politic corupt şi meschin.

Memoria vântului/ Memories of The Wind, ultimul film din competiție, va rula duminică, de la ora 18.00. Memoria vântului este o meditaţie poetică asupra urmărilor genocidului armenilor din anul 1915, din Imperiul Otoman. Personajul principal este un artist turc de origine armeană, bănuit de simpatii comuniste de regimul aflat la conducere în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Silit de împrejurări, acesta se refugiază într-o zonă a nimănui, la graniţa sovieto-georgiană.

Gala de închidere, în cadrul căreia vor fi anunțați câștigătorii, va avea loc duminică, la ora 20.30. Juriul celei de-a cincea ediții a Cinepolitica este compus din: Stelian Tănase (scriitor, jurnalist și analist politic), Vintilă Mihăilescu (antropolog, profesor universitar și şeful Catedrei de Sociologie a Facultăţii de Ştiinţe Politice) și Radu F. Alexandru (dramaturg, prozator și politician).

Copilăria unui lider/ The Childhood of a Leader, filmul de debut al actorului Brady Corbet, cu Robert Pattinson (Water for Elephants, Maps to the Stars), Bérénice Bejo (The Artist) și Stacy Martin (Nymphomaniac), va închide cea de-a cincea ediție a Festivalului Internațional de Film Cinepolitica.

Programul Cinepolitica îl puteți consulta și aici: http://goo.gl/tw4Ib2

Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a cinematografului Elvira Popescu, dar și online, de pe eventbook.ro.

***

Organizat de Asociaţia Cultură şi Imagine, Festivalul Internațional de Film Cinepolitica este patronat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC) şi de Universitatea Naţională de Arte (UNArte). Evenimentul este finanțat de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC).

Parteneri instituționali: Institutul Cultural Român, Uniunea Cineaștilor din România, Institutul Francez, British Council, Delegația Valonia-Bruxelles

Susținut de: Radio România Cultural, RFI România

Parteneri media: Cațavencii, Observatorul Cultural, Zile și Nopți, Cinemagia, Cinefan,  CinemaRx, AaRC.ro, calendarevenimente.ro, movienews.ro, Politic All, Revista @Film, Urban.ro, Urban Things, Ziarul Metropolis, umblat.ro, Republica.ro, Revista Regard, Foreign Policy România

Ne găsiți pe: www.cinepolitica.ro | Facebook: www.facebook.com/cinepolitica.filmfestival

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută