Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 09/03/2016
Arhiva Zile si Nopti

Azi sunt Mucenicii. Ziua Bărbatului e pe 19 noiembrie

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Azi sunt Mucenicii. Ziua Bărbatului e pe 19 noiembrie Share Azi sunt Mucenicii. Ziua Bărbatului e pe 19 noiembrie


Ieri a fost Ziua Internațioanlă a Femeii, toată lumea a sărbătorit, până și Google sau Facebook. Bărbații vor avea și ei o zi a lor, tot internațională, dar nu pe 9 martie, când se sărbătoresc de fapt Mucenicii în România. Tradiția spune că astăzi se beau 40 de pahare, iar de la această datină bărbații au ajuns la concluzia greșită că azi e ziua lor. 🙂

De fapt, Ziua Internațională a Bărbatului se sărbătorește pe 19 noiembrie, iar România a adoptat și o lege în acest sens, cu 204 voturi „pentru”, 16 „împotrivă” şi 63 de „abţineri”, pentru ca totul să fie cât se poate de clar.

Astăzi, creştinii ortodocşi îi sărbătoresc pe Sfinţii 40 de Mucenici, soldaţi romani care, pentru credinţa lor, au fost omorâţi în vremea împăratului Licinius, din porunca guvernatorului Agricola. Astăzi se prepară și se împart mucenici, copţi sau fierţi.

Obiceiul de a bea de Mucenici 40 sau 44 de pahare cu vin, provine din tradițiile bahice ale Antichităţii. Oamenii credeau că vinul băut de Măcinici se transformă, de-a lungul anului, în sânge şi putere de muncă. Dacă cineva nu putea să bea 40 de pahare cu vin, trebuia să guste sau cel puţin să fie stropit cu vin.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.