PROIECTUL VA CONTRIBUI LA SPRIJINIREA DEZVOLTĂRII SOCIALE ȘI ECONOMICE ÎNTR-UN MOD ECHILIBRAT ȘI DURABIL ÎN REGIUNE, DE ACEASTA BENEFICIIND MAI ALES TURIȘTII INTERESAȚI DE PATRIMONIUL CULTURAL RELIGIOS AL BUCOVINEI, ÎN CUPRINSUL CĂREIA MĂNĂSTIREA PUTNA ESTE UNA DINTRE CELE MAI REPREZENTATIVE DESTINAȚII.
Proiectul de restaurare, modernizare şi conservare derulat la Mănăstirea Putna s-a încheiat cu succes. Lucrările începute în iunie 2014 s-au finalizat în termenul stabilit și s-au realizat în niște condiții mai delicate. Mai exact, s-a lucrat în aşa fel încât să nu fie perturbată activitatea monahală, dar nici turismul religios la Mănăstirea Putna şi tot ceea ce reprezintă aceasta pentru istoria Moldovei.
Potrivit constructorului ce a efectuat lucrările de restaurare de la Putna „nimeni nu-şi putea permite să închidă activitatea mănăstirii, astfel încât a fost conceput un plan prin care viaţa monahală să-şi continue cursul firesc, dar în acelaşi timp să asigurăm şi căile de vizitare pentru credincioşi şi pentru turişti, în special cu ocazia unor sărbători importante, iar la Putna sunt mai multe astfel de evenimente pe parcursul unui an”.
Un nou Proiect
Este vorba de achiziţionarea unor clopote noi, care ar urma să fie turnate şi montate în acest an.
„În 2016 se vor împlini 550 de ani de la punerea pietrei de temelie a Mănăstirii Putna de către Sfântul Voievod Ștefan cel Mare. Între alte lucrări prin care obștea mănăstirii dorește să cinstească această aleasă sărbătoare se numără și aceea de a turna un nou set de clopote.
De aceea, cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Părinte Arhiepiscop Pimen, am început demersurile pentru achiziționarea unor clopote noi.
Vă rugăm să ne ajutați la realizarea acestei dorințe, acordând mănăstirii sprijinul Dumneavoastră financiar, oricât ar fi de modest”, mesajul conducerii Mănăstirii Putna.
Pentru cei care doresc să se implice financiar: Mănăstirea Putna RO98 RNCB 0241 0230 3750 0001, cont în lei deschis la sucursala BCR Rădăuți
Lucrări speciale
Unele lucrări s-au dovedit cu adevărat migăloase, iar altele au necesitat un volum mare de muncă. S-au executat şi o serie de lucrări speciale, cum ar fi cele pentru tratarea lemnului din stejar.
„Restaurarea a constat în şlefuirea stejarului, o muncă pentru care trebuie foarte multă atenţie şi care a fost abordată în mai multe etape. A urmat faza de biocidare, adică tratamentul împotriva carilor şi ciupercilor, iar la final s-a ignifugat totul împotriva incendiilor”, explică constructorii.
O altă provocare a fost schimbarea învelitorii, şi asta pentru că s-a lucrat pe o suprafaţă mare, de 5.000 mp. Pentru că învelitoarea clădirilor, exceptând biserica propriu-zisă, nu a mai fost schimbată de jumătate de secol, o parte din astereală era degradată, ceea ce a impus schimbarea în totalitate.
O altă lucrare delicată a fost cea a rosturilor de la zidurile de incintă. În anumite zone s-a găsit mortar aruncat pe piatră, constructorii fiind nevoiţi să-l dea jos şi apoi să folosească mortar de tip medieval. În plus, au fost zone, în special pe latura nordică în exterior, unde s-a impus completarea cu plombe de piatră, şi asta pentru că piatra veche era degradată.
Foarte importante s-au dovedit şi intervenţiile la aleile de incintă, dar şi la drenurile perimetrale din jurul bisericii, respectiv rigolele de scurgere a apei. Decolmatarea drenurilor perimetrale bisericii era vitală pentru că apa care se aduna putea afecta fundaţia bisericii.
Sursa foto: wikipedia