Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 04/03/2016
Arhiva Zile si Nopti

PROGRAMUL LUNII FRANCOFONIEI LA INSTITUTUL FRANCEZ DIN IAŞI

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii PROGRAMUL LUNII FRANCOFONIEI LA INSTITUTUL FRANCEZ DIN IAŞI Share PROGRAMUL LUNII FRANCOFONIEI LA INSTITUTUL FRANCEZ DIN IAŞI


Termenul „francofonie” a apărut spre sfârşitul secolului al XIX-lea, referitor la ţările în care se vorbeşte limba franceză. Acest termen îşi dobândeşte sensul actual câteva decenii mai târziu, când începe să se contureze un spaţiu lingvistic comun, favorabil schimburilor şi dialogului. Definitorie însă pentru acest spaţiu este voinţa comună de organizare, idealul de solidaritate şi progres, prin repartizarea echitabilă a responsabilităţilor şi construirea unui demers coerent pe termen lung. Data de 20 martie, sărbătorită drept Ziua Internaţională a Francofoniei, reuneşte 220 de milioane de persoane de pe cele cinci continente într-o sărbătoare comună, caracterizată de diversitatea manifestărilor culturale, adresate unor tipuri diferite de public.

Institutul Francez din Iaşi organizează o amplă serie de evenimente destinate unui public larg, prin care îşi propune să evidenţieze diversitatea Francofoniei.

" "

În deschiderea acestei serii de evenimente, Institutul Francez din România aşteaptă publicul din Iaşi la concertul FRENCHMANIA, care face parte din campania de promovare a limbii franceze, desfăşurată la nivel naţional : „By the way şi eu vorbesc limba franceză”. Concertul va avea loc în prezenţa directorului Institutului Francez din România, Christophe Gigaudaut, şi îi va avea drept protagonişti pe KEO şi Alexandra Ungureanu, care vor cânta în limba franceză, pe data de 11 martie, ora 22.00, în clubul Fratelli, Palas Mall.

Programul Lunii Francofoniei va continua cu cea de-a doua ediţie #Haikunoi2016 -picnic poetic francofon-, care va avea loc simultan în 20 de localităţi din România, pe data de 18 martie, între orele 12.00 şi 14.00. Participanţii la această ediţie vor publica pe reţelele de socializare haikuuri în limba franceză.

Luna Francofoniei va aduce în prim-plan la Iaşi teatrul, prin două evenimente care vor avea loc în Sala „Benjamin Fondane” a Institutului Francez :

Pe 22 martie, ora 18.00, publicul va avea ocazia reîntâlnirii cu Matei Vişniec, invitat la Iaşi în cadrul Seminarului Internaţional de Jurnalism, ediţia 2016. În colaborare cu TVR Iaşi, Institutul Francez vă invită la o proiecţie de film, urmată de o dublă prezentare de carte : documentarul „RFI – După 25 de ani”, realizatoare Andreea Ştiliuc, şi prezentarea de către autor a cărților „Le cabaret des mots” și „Le marchand de premières phrases.”

În completarea acestei întâlniri-eveniment, pe 25 martie, ora 18.00, Sala „Benjamin Fondane” va găzdui piesa de teatru „Le fantȏme de Benjamin Fondane”, poeme şi texte de Benjamin Fondane, puse în scenă şi jucate de Jacques Kraemer.

Principalul mesaj al Francofoniei este legat de păstrarea valorilor umaniste. Clubul Elevilor Francofoni din Iaşi şi asociaţia „Charlotte Sibi” organizează o nouă ediţie a Concursului anual de desen al Francofoniei, cu tema „Desenează prietenia”. Concursul se adresează elevilor din clasele primare din judeţul Iaşi şi se va desfăşura pe toată durata lunii martie.

În perioada 7-31 martie, Mediateca „Charlotte Sibi” a Institutului Francez din Iaşi vă oferă posibilitatea să vă înscrieţi cu abonamentul Spécial Francophonie la tariful redus, de 15 lei, pentru o înscriere valabilă 12 luni. Acest abonament vă dă dreptul de a împrumuta constant până la 10 documente în limba franceză (carte, revistă, film pe DVD, muzică pe CD) pentru o durată de 3 săptămâni şi de utilizare a tuturor serviciilor mediatecii (sala de lectură, acces la tablete şi WI FI, documentare personalizată).

Înscrierile se fac la recepţia mediatecii, pe baza cărţii de identitate.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută