”Sibiul atrage un flux de turişti în creştere, în ultimii ani, mai ales din Marea Britanie, Polonia şi Spania”
Simina Manea este directorul executiv al Asociației Județene de Turism Sibiu și povestește ce tip de turiști aleg să viziteze Sibiul și care sunt motivele, pentru care vin în oraș, și de cele mai multe ori aleg să se întoarcă aici și în anii următori.
Reporter: Din ce țări vin cei mai mulți turiști la Sibiu și este numărul lor în creștere?
Simina Manea: Judeţul Sibiu atrage un flux de turişti în creştere, fapt confirmat de datele statistice ce indică o creştere cu 22% a numărului sosirilor şi cu 26% a numărul înnoptărilor în anul 2015, faţă de anul 2014. Pieţele emitente majoritare rămân Germania şi Austria, cu creşteri semnificative din Marea Britanie, Polonia şi Spania. Piaţa asiatică reprezintă o piaţă prioritară pentru destinaţia Europa, iar regiunea Sibiu are şansa de a fi inclusă în circuitele europene ale tur operatorilor.
Reporter: Câte centre de informare turistică avem în Sibiu? Sunt suficiente?
Simina Manea: Reţeaua judeţeană de informare turistică este alcătuită din 12 centre de informare publice şi 3 private (CIT), suficiente din punct de vedere cantitativ, dar a căror funcţionare poate fi îmbunătăţită dacă reuşim să stabilizăm personalul angajat şi să asigurăm formarea acestuia.
Este important ca sistemul de informare în destinaţie să fie eficient, pentru că, alături de CIT-uri, rolul de informare este asigurat de punctele de informare de la atracţiile culturale şi turistice, de fiecare instituţie sau ghid local, de aplicaţii mobile, care fiecare în parte contribuie la facilitarea accesului vizitatorilor la oferta destinaţiei.
Reporter: Știu că s-a pus mult accent pe dezvoltarea şi promovarea de trasee tematice. Care este traseul ”tradițional” pe care îl aleg ghizii sau turiștii pentru a cunoaște cât mai mult din Sibiu de-a lungul șederii lor aici?
Simina Manea: Patrimoniul cultural şi natural al judeţului este într-atât de divers şi bogat, iar centrele de interes ale călătorilor fiind extrem de variate, am fi părtinitori şi în eroare dacă am numi un singur circuit turistic. Nu întâmplător am dezvoltat mai multe trasee tematice care propun „universuri de experienţe”, aşa cum sunt universul păstoritului şi al brânzeturilor în Mărginimea Sibiului, activităţi în natură în Ţara Oltului, experienţe ecoturistice pe Valea Hârtibaciului, universul relaxării în Ţara Secaşelor şi multiculturalitatea pe Drumul fortificaţiilor de pe Valea Târnavelor. Această abordare are în vedere grupurile mici şi turiştii individuali, dornici să descopere autenticitatea locurilor.
Dincolo de atractivitatea unui loc, grupurile mari au nevoie de infrastructură adaptată, de la acces rutier, parcări, toalete, servicii de ghidaj, cazare sau masă. Aplicând aceste criterii, identificăm locurile din destinaţie care au capacitatea de a primi grupuri: Municipiul Sibiu — polul turistic al regiunii — Mediaşul, staţiunile Păltiniş, Ocna Sibiului şi Bazna, satele din Mărginime specializate pe mese de grup, atracţii turistice precum Muzeul de icoane pe sticlă de la Sibiel, bisericile fortificate cu infrastructură de vizitare – Biertan, Cisnădie, Cisnădioara, Cristian, Axente Sever, Stejărişu, Mălâncrav – locurile ce găzduiesc evenimente urbane şi rurale.
Reporter: A participat Sibiul în ultimele luni la târguri de turism naţionale sau internaţionale? Cu ce reușeșete să se facă remarcat la astfel de tâtguri?
Simina Manea: Judeţul Sibiu participă constant, de peste 10 ani, la târguri de turism, naţionale şi internaţionale, ceea ce a permis transmiterea în industria turismului a mesajului că suntem o destinaţie turistică cu un management coerent şi continuu, graţie susţinerii autorităţilor publice şi a implicării operatorilor privaţi, preocupată să se dezvolte creativ şi responsabil.
La începutul acestui am participat la târgurile de turism de la Viena, Stuttgart, Zurich, Poznan, Londra şi Bucureşti, în contextul extrem de favorabil al numirii Transilvaniei drept regiunea „Best in travel 2016” de către Lonely Planet, şi am reuşit să ne afirmăm prin intermediul a două teme noi, gastronomia şi ecoturismului.
Reporter: Ce ar putea ajuta în următorii ani la o creștere a turismului în zonă?
Simina Manea: La nivel de destinaţie, este nevoie ca fiecare locuitor şi investitor, public sau privat, să aprecieze şi să respecte integritatea şi specificitatea patrimoniului cultural şi natural. Este totodată de dorit ca operatorii turistici să fie mai bine conectaţi între ei şi cu teritoriul, fie că vorbim despre amenajarea spaţiului de primire, meniurile din restaurante sau despre oferta de souveniruri. De asemenea, avem toate premisele să creştem investind în reabilitarea patrimoniului construit, în amenajări interactive şi animaţii în siturile culturale, în infrastructura de agrement şi de întreţinere/tratament, în funcţie de grupuri ţintă (ex. familii cu copii mici, seniori, tineri activi). Stabilitatea personalului şi profesionalizarea celor care lucrează direct sau indirect în turism sunt, de asemenea, condiţii de bază pentru a genera creştere.
Şi trebuie să continuăm să ne facem cunoscuţi, prin canalele de comunicare tradiţionale, în on-line, prin parteneriate naţionale şi internaţionale.
Dorina Nițu