Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 04/03/2016
Arhiva Zile si Nopti

Francofonia lui Aleksandr Sokurov deschide BIEFF 2016

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Francofonia lui Aleksandr Sokurov deschide BIEFF 2016 Share Francofonia lui Aleksandr Sokurov deschide BIEFF 2016


Francofonia, de Aleksandr Sokurov, Cel mai bun film european la Festivalul Internațional de Film de la Veneția, are avanpremiera în România în deschiderea celei de-a 6-a ediții a Festivalului Internațional de Film Experimenal București BIEFF. Autorul capodoperelor Faust, câștigătorul Leului de Aur la Veneția, care a închis ediția din 2011 a BIEFF, și Arca rusească, se întoarce la București cu povestea captivantă a muzeului Luvru în timpul ocupației naziste a Franței, care îi va fascina pe spectatori luni, 14 martie, de la 20:00, la CinemaPRO. Filmul va avea premiera în cadrul TIFF 2016.

Începând cu 4 martie, biletele la gala de deschidere BIEFF pot fi achiziționate online în avans la prețul de 15 lei, prin Eventbook.ro. În ziua proiecției și la intrare biletul va costa 20 lei.

La treisprezece ani de la Arca rusească – binecunoscutul film construit dintr-un singur plan-secvență, o călătorie prin Muzeul Hermitage din St. Petersburg – Sokurov ajunge acum la Muzeul Luvru din Paris. Regizorul rus, una dintre referinţele în cinema-ul contemporan de avangardă, ne prezintă relația neașteptată dintre Jacques Jaujard, directorul Muzeelor Naționale din Franța din timpul celui de-al Doilea Război Mondial și Contele Franziskus Wolff Metternich, reprezentantul artistic al celui de-al Treilea Reich, cei doi colaborând pentru a proteja și păstra valoarea inestimabilă a Muzeului Luvru, în mijlocul unuia dintre cele mai devastatoare conflicte cu care s-a confruntat omenirea.

Cu acest film sofisticat, complex și pe de-a-ntregul captivant, Sokurov aruncă o nouă privire visătoare asupra muzeului și realizează un cine-poem compus ca o instalație de tablouri, în care îmbină cadre din jurnale de știri cu imagini ale Parisului contemporan și scene fantastice. Francofonia prezintă numeroase încercări de definire a culturii franceze și europene, a rolului muzeului de a conserva arta și a relațiilor dintre artă și putere. (Peter Bradshaw, The Guardian).

Competiția Internațională – Urban Rituals

Urban Rituals grupează patru filme care jonglează cu particularitățile diverselor noastre practici socio-culturale. Fie dominante sau parte a „subculturii”, aceste obiceiuri înfloresc cu o forță vitală, care le face pe fiecare dintre ele unice și indispensabile pentru cei ce le adoptă.

Sub bolta liniștitoare a „visului american”, cineasta Mara Trifu crează în Perfection Is Forever o alegorie acut observațională a nesfârșitei noastre căutări a frumuseții. În interiorul culturii extravaganței și a alter-ego-urilor din Los Angeles, suntem ghidați de doi cruciați ai acestui ideal: un imitator al lui Superman și un travestit pe nume MonaLiza Doomsday. Surprinşi în mediul lor de la periferia orașului agitat, cei doi ne conduc prin ritualurile lor de înfrumusețare.

Douwe Dijkstra revine la BIEFF cu cel mai recent film al său, premiatul Supporting Film. O scrisoare de dragoste adresată cinema-ului, filmul inteligent și inventiv al lui Dijkstra explorează relația zbuciumată dintre spectator și cinema. Experiența personală de a urmări filme este examinată de spectatori de toate vârstele, ale căror mărturii devin, în mâinile ilustrative și animatoare ale lui Dijkstra, lumi individuale de o minunăție artizanală și exuberanță copilărească.

În Buffalo Juggalos de Scott Cummings, un grup de membri Juggalo (fanii devotați ai trupei de rapcore Insane Clown Posse), ascunși în spatele machiajului lor ritualic, sunt surpinși în tablouuri de tip natură moartă. Cu fiecare cadru comfortul suburbiei este dezechilibrat, pe măsură ce ethos-ul Juggalo se manifestă, afundându-ne în psihicul său suprarealist și în filosofia de viață a unei subculturi americane, care se reduce la „Mă doare în cot”.

O fascinantă „călătorie spre centrul pământului”, The Diver este un captivant pelerinaj metafizic în slujba comunității. În viziunea lui Esteban Arrangoiz, povestea lui Julio, scafandrul care desfundă căile subterane din Mexico City, transcende utilitatea sa socială. Fiecare scufundare devine, pentru Julio și implicit pentru noi, un act ritualic, care ne transpune într-un altered state of consciousness, purtându-ne, via fascinante peisaje abstracte cu deșeuri filmate pe un 16mm pictural, într-un teritoriu misterios.

BIEFF & MUBI propun publicului din România acces la o cinematecă personală, între 7 – 13 martie

 

BIEFF 2016 oferă, în colaborare cu MUBI, o serie de filme si autori de referință din istoria cinema-ului experimental, care vor putea fi vizionate online de abonanații platformei MUBI timp de o lună, începând cu 7 martie. Câte un film nou pe zi, timp de 7 zile. MUBI este o platformă online de Video on Demand care se axează pe filme cult, clasice, independente iar printre autorii propuși în acestă săptămînă se numară: Chris Marker, Agnes Varda, Jonas Mekas, Pere Portabella, Hans Richter și Peter Tscherkassky. Programul complet BIEFF x MUBI este diponibil pe site-ul www.bieff.ro.

 

 

Cea de-a șasea ediție a Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti BIEFF are loc în perioada 14–20 martie 2016, la Cinema Muzeul Țăranului și Cinema Elvire Popesco și este susţinută de: Administrația Fondului Cultural Național, Institutul Cultural Român, Forumul Cultural Austriac, Goethe-Institut, British Council, Ambasada Regatului Țărilor de Jos, Ambasada Israelului, Ambasada Suediei, Ambasada Elveției, Swiss Sponsors’ Fund, Institutul Francez, Institutul Cervantes, Institutul Balassi, Institutul Italian de Cultură, Dacia, TNT, JTI, NouMax, Le Fresnoy – Studio National des Arts Contemporains, Universitatea Națională de Arte, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică, Uniunea Cineaștilor din România, MUBI, Centrul Național al Dansului București, Săptămâna Sunetului, Journey Pub, Control Club, Lente & cafea; bilete prin Eventbook.

Parteneri media: TVR, HotNews, Radio România Cultural, Radio Tanănana, Zile și Nopți, Cinemap, Cinemagia, CinemaRx, LiterNet, The Romania Journal, Societatesicultura.ro, Revista Arta, The Institute, VICE, Think Outside the Box, SUB25.ro, Decât o Revistă, Psychologies.ro, Graphic Front, Revista Arte & Meserii, Café Gradiva, PoliticALL, Igloo, Ziarul Metropolis, B365, Cinefan, All about Romanian Cinema, IQads, Cărturești, Cooperativa Urbană, Urban.ro, TeenPress, PLIC – o revistă, @FILM, Movienews.ro, Acoperișul de sticlă.

 

 

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.