Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 26/02/2016
Arhiva Zile si Nopti

Mucenicii 9 martie

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Mucenicii 9 martie Share Mucenicii 9 martie


Ziua de 9 martie, când Biserica Ortodoxă sărbătorește pe cei 40 de mucenici uciși în Sevastia, are pentru spiritualitatea populară o conotație aparte.

În ziua de 9 martie, în toate comunitățile rurale era obiceiul de a se scoate plugul la arat, momentul fiind marcat de respectarea unor interdicții sau de oficierea unor practici cu caracter simbolic.

După ce, în luna februarie (luna lui Faur), plugul era trecut prin foc de către fierarul (faurul) satului, era reparat, curățat și purificat iar între plugari se încheiau înțelegeri pentru întovărășire la arat, în dimineața acestei zile plugul era scos în fața casei în mod festiv. Acesta era momentul ce deschidea, de fapt, ciclul sărbătorilor de primăvara, presărat cu numeroase obiceiuri.

În tradiția populară se consideră că în ziua de 9 martie sfinții mucenici se adună pentru a participa la un sobor de dezghețare a pământului și de slobozire a căldurii, ei bătând, în acest scop, cu ciomegele în pământul înghețat.

Această practică a fost uzitată și de către sătenii din comunitățile bucovinene, care băteau cu bâtele în pământ zicând: „Intră frig și ieși  căldură, / Să ne fie vreme bună / Pentru plug și arătură”.

Ziua mucenicilor era și un prilej de prognozare a vremii. Se considera că dacă plouă în această zi, va ploua și de Paști; dacă tună, vara va fi prielnică tuturor culturilor; dacă îngheață în noaptea dinaintea acestei zile, atunci toamna va fi lungă iar știuleții de porumb vor urui spre coșare precum roțile de la căruță în trecere peste pământul înghețat.

Astăzi, dintre toate practicile străvechi, mai persistă obiceiul ca femeile să coacă în ziua de 9 martie 40 de figurine din aluat, numite „sfințișori” sau „mucenici”, reminiscențe ale idolilor neolitici ai fertilității, iar bărbații să bea câte 40 sau 44 de pahare de rachiu.

„Sfințișorii” sunt făcuți din aluat dospit și au forma antropomorfă a cifrei opt, cifra echilibrului cosmic. Proaspăt scoși din cuptor, ei se ung cu miere de albine și se presară cu nucă măcinată, după care se împart, pentru sufletul morților, mai ales copiilor din vecini

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.