Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 08/02/2016
Arhiva Zile si Nopti

Biserica „Sf. Simion” îşi aşteaptă turiştii

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Biserica „Sf. Simion” îşi aşteaptă turiştii Share Biserica „Sf. Simion” îşi aşteaptă turiştii


Biserica „Sf. Simion” şi turnul clopotniţă din vecinătate au fost redate circuitului turistic şi religios.

„Această biserică e adusă în actualitate şi trimisă în viitor, fiindcă s-a păstrat linia arhitectonică care se încadrează în spiritul secolelor XVI-XVII, cu specific bucovinean, cu elemente de decor simple.

În acelaşi timp, se înscrie în zona modernă prin sistematizarea pe verticală şi sistemul de încălzire geotermală. Au fost forate şase puţuri, la o adâncime de 120 de metri fiecare.

Încălzirea geotermală este produsă de apa de mare adâncime, care are temperatură constantă, mult peste limita de îngheţ, iar centrala nu face decât să aducă grade în plus iarna, iar vara să o răcească”, explică preotul paroh Constantin Ciupu.

Acesta şi-a exprimat speranţa ca locul să nu rămână pustiu, considerând că omul este cea mai importantă cărămidă din biserică, iar prin „întărire spirituală, cetăţenească şi moral religioasă” are rolul de a valoriza acest monument.

„Trebuie să-mi dau silinţa ca acest loc să nu rămână pustiu, biserica ar trebui să fie un loc al civilizaţiei, al oamenilor morali, care trăiesc în spiritul religiei, al tradiţiei şi cultului” spune părintele Ciupu.

TURN CU ZONĂ DE BELVEDERE

Biserica „Sf. Simion” îşi poate primi credincioşii care, până acum, au participat la slujbele din capelă (unde şi în continuare se vor oficia slujbe).

Mai sunt lucrări de realizat în interiorul bisericii, precum icoanele din catapeteasmă, pictura interioară, dar ele se vor face pe parcurs, mai ales că unii enoriaşi şi-au exprimat dorinţa de a contribui financiar la pictura interioară.

Intrarea în complex se poate face pe poarta de la turnul clopotniţă, de asemenea consolidat şi restaurat. Turnul este revitalizat ca structură, începând de jos şi până la turlă, beneficiind de consolidare sistematică pentru susţinerea clopotniţei. În turn a fost reamenajată scara interioară care permite accesul la o zonă de belvedere, înspre oraş.

PUNCT DE INFORMARE TURISTICĂ

În incinta complexului se mai află şi un punct de informare turistică, care cuprinde o sală de muzeu, camera ghidului, camera tehnică, grup sanitar etc. De asemenea, în curte, pe zidul de vest, se află un lapidarium, cu pietre de mormânt descoperite la suprafaţa terenului, prin anii ’90, şi un monument dedicat armenilor reînhumaţi recent, după descoperirea unui cimitir vechi, cu prilejul săpăturilor de descărcare de sarcină arheologică.

DISTRUGEREA EDIFICIULUI SALVATĂ PRINTR-UN PROIECT

Proiectul „Consolidarea, reabilitarea, protejarea şi valorificarea durabilă a monumentelor de secol XVII şi XVI, aflate în patrimoniul naţional şi cunoscute sub numele de «Turnul clopotniţă» şi Biserica «Sfântul Simion» din Suceava” a avut rolul de „a salva de la distrugere, de a conserva această moştenire culturală şi a spori atractivitatea acestor două obiective pentru turismul cultural”. Suma totală a proiectului este de peste 6 milioane lei, din care contribuţia UE este de aproape 5 milioane lei. „Realizarea acestui proiect depăşeşte scopul în sine.

În dimensiunea activităţii Bisericii, ca instituţie ce slujeşte oamenii în numele învăţăturii Mântuitorului Iisus Hristos, acest proiect de refacere şi punere în valoare a celor două monumente va servi ca bază de lucru pentru activităţile pastoral-misionare şi social-culturale ale parohiei”, preotul paroh Constantin Ciupu.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută