Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 05/02/2016
Arhiva Zile si Nopti

Sărbătoarea Episcopului Valentin din Ineramna

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Sărbătoarea Episcopului Valentin din Ineramna Share Sărbătoarea Episcopului Valentin din Ineramna


Cei care au studiat puțin de unde vine și ce înseamnă Valentine’s Day, adică nu s-au limitat la papițoi cu ”I love you!” sau perne roșii în formă de inimă, au ajuns la concluzia că cel mai probabil, persoana de la care a pornit această sărbătoare a iubirii este episcopul Valentin din Ineramna (azi Terni).

Acesta, în timpul împăratului Claudius al II-lea (268-270), ar fi ajutat tinerii, creștini sau păgâni, să se căsătorească. Împăratul roman era convins că bărbații nu vor să se înroleze în armată datorită logodnicelor și soțiilor, de aceea a interzis căsătoriile. Episcopul, dimpotrivă, susținea că mariajul este parte din planul lui Dumnezeu și unul dintre scopurile acestei vieți. Astfel, a continuat să îi căsătorească pe tineri în secret, în numele iubirii.

A fost închis și condamnat la moarte la 14 februarie 269. Potrivit însă unei alte legende, Valentin, în timp ce se afla la închisoare, s-a îndrăgostit de fiica paznicului. Înainte de a muri, Valentin i-ar fi trimis acesteia o scrisoare, pe care a semnat-o ”De la al tău Valentin”, expresie care se folosește și astăzi, conform Agerpres. Preotul este îngropat pe Via Flaminia, iar astăzi moaștele sale sunt expuse la Biserica Carmelită din Dublin și la Biserica Sfântul Praxed. Pe lângă toate acestea, alegerea lui ca ”sfânt al îndrăgostiților” vine, probabil, și din asocierea cu sărbătoarea păgână a Lupercaliei — un festival al fertilității, pe care romanii îl celebrau la 15

Cum sărbătorește Sibiul

Ca în fiecare an, sibienii sărbătoresc Valentine’s Day și cu lapte amestecat cu miere, dar și cu atitudine anti-sistem. Spre exemplu, Sibiu Shopping City a dat deja startul campaniei și până în data de 14 februarie oferă posibilitatea clienților să câștige un scuter Vespa. „Cumpără de minim 150 de lei din orice magazin și câștigă pe loc o brățară cu pantandiv din argint pentru tine sau partenerul/partenera ta sau prin tragere la sorți, în 14 februarie poți câștiga o super Vespa Sprint”, anunță reprezentanții mall-ului sibian.

Sărbătoare este și în Atrium Classic Cafe, dar pe dos. În data de 7 februarie aici poposesc Țapinarii, singura trupă care are un turneu naţional Anti-Valentine’s Day, turneu ce luptă împotriva dulcegăriilor ipocrite. ”Cu versuri sincere, Cosmin Covei – vocea gravă, absolvent al facultăţii de regie de film şi Adrian Tanase – vocea subţire , absolvent al facultăţii de jurnalism vă aşteaptă duminica, 7 februarie la Atrium cafe bistro & art!”, anunță gazdele.

Romantism găsesc și turiștii care aleg să se cazeze la Ibis Sibiu, în această perioadă. Există o ofertă pentru ei și cu 99 de euro primesc un pachet de două nopți cu mic dejun, cină romantică în doi și un cadou surpriză din partea hotelului.

Foarte la modă în această perioadă este și Valea Verde Retreat din Cund, județul Mureș, unde tocmai s-a deschis un restaurant de lux. Iubăreții dornici de ceva nou primesc un pachet special de Valentine’s Day, cu numeroase feluri de mâncare și vinuri alese.

SĂRBĂTOAREA AUTOHTONĂ DE DRAGOBETE

Conform unui studiu la nivel național, peste 50% dintre români celebrează Dragobetele, sărbătoarea autohtonă a dragostei, care îşi are rădăcinile în tradiţiile dacice şi în credinţa într-un fel de zeu al iubirii, a cărui cinstire, pe 24 februarie, marca simbolic şi începutul primăverii. Aproximativ jumătate dintre români celebrează atât Dragobetele, cât şi Valentine’s Day, însă surprinzător este faptul că cei care sărbătoresc doar obiceiul autohton sunt mai mulţi faţă de cei care aleg să petreacă doar Valentine’s Day (13% faţă de 9%). În plus, 71% dintre aceştia au spus că vor achiziţiona cadouri cu această ocazie. Studiul citat a fost realizat online de compania iSense.Solutions, în cadrul panelului ResearchRomania.ro. Datele sunt reprezentative pentru persoanele cu vârsta de peste 15 ani, din mediul urban din România.

ALTĂ SĂRBĂTOARE

Ziua Internaţională a Sărutului este celebrată anual pe 6 iulie, iar ideea din spatele acestei sărbători este aceea ca oamenii să “redescopere” plăcerea atingerii buzelor. Sărutul este o experienţă plăcută şi intimă, însă Ziua Internaţională a Sărutului nu este atât de mediatizată precum Valentins’s Day (Ziua Îndrăgostiţilor), sărbătorită anual pe 14 februarie.

SEMNIFICAȚII DIFERITE

Semnificaţia sărutului este diferită în funcţie de zonele de pe glob. Astfel, un sărut poate exprima, printre altele, sentimente de dragoste, pasiune, afecţiune, respect, prietenie, noroc.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută