Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 03/02/2016
Arhiva Zile si Nopti

City Cult

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii City Cult Share City Cult


Idiotul @ Teatrul Național

Din perspectiva regizoarei

Prințul Mîșkin, personajul principal din romanul lui F.M. Dostoievski, suferă de epilepsie, iar boala l-a ținut departe, ani de zile, de oameni și de natură. Când ajunge la un spital din Elveția, se retrezește în sfârșit la viață, cu o conștiință nouă și luminoasă a lumii care îl înconjoară. 

Ca într-un soi de experiment, Dostoievski îl trimite pe acest om naiv și „pur“, care crede că „frumusețea va salva lumea“, înapoi într-o Rusie a unei nefericite umanități, disperată și nesigură de propriul destin. Candoarea fragedă a lui Mîșkin schimbă relațiile dintre bărbații și femeile pe care îi întâlnește, dar rețeaua acestor relații îl cuprinde și pe el, până la sufocare. Dostoievski ne face să fim părtași la acest experiment eșuat, ca și când noi înșine am fi subiecții lui, ființe umane care nu suntem capabile să vedem nimic în afara propriei noastre condiții, prizoniere ale propriei noastre mediocrități. 

Încercarea de a crea un spectacol de teatru pornind de la un roman de anvergură precum Idiotul, fără să îi trădezi sensul sau povestea, a fost o călătorie extraordinară și complexă – posibilă numai prin dăruirea actorilor şi a întregii echipe. Și, dacă am trădat, inevitabil, romanul, cred că tocmai această trădare a făcut să fie posibil să îi rămânem fideli: să explorăm întâlnirea dintre Mîșkin, un naiv venit din afară, cu o lume care nu vrea să fie salvată. – Anna Stigsgaard 

Sâmbătă 6 februarie

19.00

Sala mare

 

Nu cred că o să îmi treacă vreodată @ Reactor de creație și experiment

Spectacolul Nu cred că o să-mi treacă vreodată pune în evidență manifestările contradictorii ale adolescenților, urmărind un traseu care pornește de la factorii externi și care devine treptat tot mai interiorizat. Experiențele personale ale celor trei performeri sunt ficționalizate și creează împreună o dramaturgie a fragilității, scena devenind un spațiu al confesiunilor.

Duminică 7 februarie

19.00

Petőfi Sándor 4

 

Peer Gynt – Rockstar @ Teatrul Național

Premieră mondială. Faimoasa dramă a lui Henryk Ibsen a fost reimaginată într-un spectacol muzical inedit, în care actori ai Teatrului Național Cluj colaborează cu muzicieni de la Conservator, în ceea ce se vrea o producție originală pe muzica clasică a lui Edvard Grieg, combinată cu muzică Pop-Rock, compusă special pentru acest spectacol.

Vineri 12 februarie

19.00

Sala mare

 

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută