Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 15/01/2016
Arhiva Zile si Nopti

Un drum cât o sută de vieți la Casa Teutsch

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Un drum cât o sută de vieți la Casa Teutsch Share Un drum cât o sută de vieți la Casa Teutsch


UN DRUM CÂT O SUTĂ DE VIEȚI, LA CASA TEUTSCH

ARTISTA RENÉE RENARD INVITĂ SIBIENII ȘI TURIȘTII SĂ-I CALCE PRAGUL EXPOZIȚIEI ”UN DRUM CÂT O SUTĂ DE VIEȚI”, DESCHISĂ PÂNĂ ÎN DATA DE 15 IANUARIE LA CENTRUL DE DIALOG ŞI CULTURĂ FRIEDRICH TEUTSCH.

Până în data de 15 ianuarie mai puteți admira la Casa Teutsch expoziția ”Un drum cât o sută de vieți”. Artista Renée Renard din Timişoara se ocupă în complexa sa expoziţie „Un drum cât o sută de vieţi” cu istoria propriei familii dar, în acelaşi timp, şi cu soarta unei comunităţi şi cu teme universal umane. Privitorii nu sunt invitaţi numai să recepţioneze informaţii, dar, mai mult, să-şi deschidă sufletul pentru perceperea emoţională a imaginilor nou create de artistă şi puse în scenă astfel, încât semnificaţiile adânci să se amplifice.

Deportare înseamnă dezrădăcinare. Această înstrăinare au suferit-o bunicii prin deportarea în Uniunea Sovietică, străbunicii prin mutarea forţată în Bărăgan, tatăl în lagărul de muncă la canal. Au avut loc despărţiri care nu au mai putut fi vindecate. Renée Renard găseşte într-o cutie veche cu scrisori, documente şi poze nimic mai prejos decât viaţa şi moartea, dragostea şi disperarea. Dar şi nădejdea, şi anume acea încredere, „că te poţi întoarce ”acasă” chiar dacă acolo nu te mai aşteaptă nicio casă; că puterea credinţei şi supravieţuirea Spiritului te salvează chiar şi atunci când Istoria pare să nu-ţi mai dea nicio şansă”.

Lucrări din acest proiect au fost prezentate, până în prezent, în cadrul unor expoziţii în ţară (Timişoara, Iaşi, Arad) sau selectate în competiţii şi manifestări internaţionale (Rignac/Franţa, Evora/Portugalia, Madrid şi Insulele Canare/Spania, Klaipedia/Lituania, Lousã şi Candal/ Portugalia, Denton/SUA, Salonic/Grecia). Integral, proiectul a fost prezentat la Timişoara în 2013, la Festivalul Păcii ediţia 2014 de la Sarajevo/Bosnia şi Herţegovina şi la Muzeul „Stefan Jäger” din Jimbolia în martie 2015.

  • CINE: Expoziție semnată Renée Renard
  • UNDE: Centrul de Dialog și Cultură ”Friedrich Teutsch”
  • CÂND: până în 15 ianuarie 2016
  • CÂT: intrare liberă

COMEMORAREA A 70 DE ANI DE LA DEPORTARE

Expoziţia are loc în anul comemorării a 70 de ani de la deportarea germanilor din România în lagărele de muncă din Uniunea Sovietică. În Casa Teutsch din Sibiu, expoziţia va fi deschisă în perioada de luni până vineri, orele 10:00 – 17:00, fiind închisă de sărbătorile legale şi religioase. Intrarea este liberă.

AMBIȚIE ȘI TALENT

Artista Renee Renard este o timișoareancă cu gânduri mari în ceea ce privește arta, principala ei sursă de inspirație reprezentând muzica Teodorei Enache, o voce de referință în jazzul românesc. Lucrările ei au fost apreciate în expoziții și evenimente în întreaga țară, dar și în străinătate.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută