Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 15/01/2016
Arhiva Zile si Nopti

Scoateți claparii că a venit iarna !

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Scoateți claparii că a venit iarna ! Share Scoateți claparii că a venit iarna !


După ce s-a lăsat așteptată, parcă mai mult ca oricând, iarna a adus, în dfarsit, primii fulgi de nea. Motiv numai bun să scoatem claparii, schiurile și plăcile de snowboard de la naftalină.

Iubitorii schiului din judeţul Sibiu pot alege, momentan, dintre două locații, ambele aflate la Păltiniș. Aici stratul de zăpadă a depășit zece centimetri, iar cu ajutorul tunurilor de zăpadă acum se poate schia în condiții excelente. Sunt deschise atât pârtiile de la Arena Platoş, cât și pârtia Onceşti, în ambele locuri funcționând instalații de telescaun, teleschi, nocturnă, dar şi tunuri de zăpadă în cazul în care neaua naturală nu mai face faţă valului de schiori.

La Arena Platoş se poate schia pe toată durata zilei, iar cei care vor să schieze și noaptea o pot face, instalaţia de nocturnă urmând să intre în funcțiune până la orele 22:00. Cei care doresc să ajungă la Arena Platoş au la dispoziţie mijloace de transport proprii ale resortului care pleacă regulat din municipiul Sibiu.

La Arena Platoş există cinci pârtii de diferite lungimi şi dificultăţi, dar şi pârtii speciale pentru sănii şi snowboard. ”În fiecare weekend, la Arena Platoș Păltiniș au loc concursuri sportive, unele destinate profesioniștilor, altele destinate inclusiv familiilor sau concursuri ceva mai trăznite, deja faimosul Miss Bikini sau Slide and Freeze, concursul în care concurenții trebuie să traverseze pe schiuri sau pe placă un lac artificial construit la baza pârtiei. Party-urile și concertele ce au loc la Arena Platos au devenit legendare, apreski-ul fiind plin până la refuz de fiecare dată când sus la pârtie au loc asemenea evenimente”, anunță reprezentanții complexului Arena Platoș.

Pe pârtia Onceşti, pe de altă parte, se poate schia până la ora 19.00. Aici schiorii au la dispoziţie o pârtie dotată cu telescaun, în lungime de 1.050 de metri, cu o diferenţă de nivel de 241 de metri. De asemenea, există instalaţie de teleschi cu o lungime de 400 de metri pentru copii şi începători, cu o diferenţă de nivel de 138 de metri. În baza unui nou sistem de acces cu cartelă, primele patru persoane care urcă pe pârtia Onceşti primesc o cartelă cu care vor putea schia gratuit o zi întreagă în anul 2016.

Dacă vreți să plecați din Sibiu, aflați că în Poiana Braşov, stratul de zăpadă măsoară depășește o jumătate de metru şi sunt condiţii bune de schi în partea superioară a Masivului Postăvarul. Partea superioară a Masivului Postăvarul, pârtiile Drumul Roşu, Kanzel, Lupului, Subteleferic, Sulinar sunt într-o stare foarte bună, stratul de zăpadă măsurînd între 30 şi 40 de centimetri.

Tarifele pentru transportul pe cablu au rămas aceleaşi ca în ultimii patru ani. Astfel, o urcare sau o coborâre cu telecabinele din Poiana Braşov costă 20 de lei pentru adulţi şi 10 lei pentru copiii între şase şi 12 ani. Urcarea şi coborârea vor costa 35 de lei pentru adulţi şi 17 lei pentru copii. În ceea ce priveşte accesul pe puncte la telecabine, telegondolă, telescaune şi teleschiuri, cea mai ieftină cartelă, de 6 puncte, costă 30 de lei pentru adulţi şi 15 lei pentru copii, iar cea mai scumpă, cu 240 puncte costă 530 lei pentru adulţi şi 290 lei pentru copii.

De asemenea, iubitorii sporturilor de iarnă pot opta pentru abonamente la transportul pe cablu, care diferă în funcţie de ore, preţul încadrîndu-se între 60 şi 100 de lei. Pe zile, un abonament de o zi cu urcări nelimitate costă 140 de lei (80 de lei pentru copii), iar pentru 10 zile din sezon, consecutive sau nu – 1.000 de lei (600 de lei pentru copii).

CELE MAI AGLOMERATE PÂRTII

Cele mai aglomerate pârtii din Poiana Braşov sunt Bradul, Lupului, Drumul Roşu şi Sulinar. Schiorii începători pot folosi pârtia Bradul, care are o lungime de 430 de metri. Pârtiile cu dificultate medie sunt Drumul Roşu (4.725 metri) şi Sulinar (2.820 de metri).

PENTRU CUNOSCĂTORI

Pârtii destinate destinate schiorilor cu experienţă sunt pârtiile Lupului (2.605 metri), Subteleferic (2.200 de metri) şi Kanzel (297 metri). Pârtiile din Poiana Braşov au, în prezent, o lungime totală de 24 de kilometri şi se întind pe o suprafaţă de 85 de hectare.

SCUMPIRI ÎN AUSTRIA

Prețurile unei vacanțe la schi în Austria continuă să crească, în condițiile în care costul unui abonament zilnic (skipass) pe pârtiile din stațiuni precum Kitzbuehel, Sölden sau Ischgl a depășit pentru prima dată 50 de euro în această iarnă, a indicat Asociația Consumatorilor din Austria (VKI), citată de DPA. Spre exemplu, turiștii care și-au ales să își facă vacanța în acest an în zonele de schi Arlberg și Saalbach-Fieberbrunn vor trebui să plătească în acest an 51 de euro pentru o zi la schi, iar prețul mediu al unui skipass zilnic în Austria a crescut cu 3,6 % față de anul trecut, a declarat VKI. Una dintre zonele de schi cele mai ieftine este Wenigzell, din statul austriac Styria, unde permisul zilnic este de doar 19,90 euro, sau Raggal, din statul Vorarlberg, unde turiștii plătesc 21,50 de euro zilnic pentru accesul pe părtii. Asociația amintită atrage atenția că prețurile skipass-urilor pe o zi au crescut cu 41% din 2004.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută